Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Marmara Bölgesinin Sanayi

Marmara Bölgesinin Sanayi Hakkında Bilgi - Marmara Bölgesinin Sanayi Nedir Özet


Araştırmalar



 MARMARA BÖLGESİNİN SANAYİ

KURULUŞLARI
SANAYİ KURULUŞLARI
o Nuh Çimento Sanayii A.Ş.
İlçemiz Hereke Beldesinde bulunan Nuh Çimento Sanayi çimento, hazır beton, ytong tuğla ve kireç üretimi yapmakta olup, yıllık olarak 2.010.000 ton çimento, 190.000 ton parça kireç, 250.000 ton toz kireç, 110.000 m3/yıl gaz beton üretmektedir. Tesislerde 628 kadrolu, 211 müteahhit ve 55 geçici personel görev yapmaktadır.


o Rota Denizcilik ve Tic. A.Ş.
2 adet çimento silosu ve 1 adet tahıl silosu ile çimento ve tahıl depolama faaliyetinde bulunan Rota Denizcilik ve Tic. A.š. 74 personel ile hizmet vermekte olup yıllık 1.100.000 ton kapasiteye sahiptir
 
o Marmara Tersanesi
İlçemiz Atalar Mahallesi Gemi inşaatı ve teçhiz faaliyetinde bulunan tersane yıllık 3500-4000 ton çelik işlemekte olup, 359 personel ile hizmet vermektedir.
 
o Kırlangıç Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Kırlangıç Gıda Maddeleri Sanayi ve Tic. A.š. unvanıyla faaliyet göstermekte olan tesis 2001 yılı itibariyle isim değişikliği yaparak Ana Gıda ve ıhtiyaç Maddeleri San. Ve Tic. A.Ş. unvanıyla sıvı yağ üretimi yapmaktadır. 70 kadrolu, 18 müteahhit personeli ile 50.000 ton yıllık kapasiteye sahiptir.
 
o E-Anadolu Döküm Sanayi
İlçemiz Yeniyalı Mahallesinde çelik döküm çalışmaları yapmakta, yıllık 10.000 ton işlemekte ve personel sayısı şartlara göre değişmektedir.
 
o EVYAP
Sümerbank’ a bağlı Yarımca Porselen Fabrikasının özelleştirilmesi sonucunda belirtilen tesisler EVYAP A.š. tarafından satın alınmış; burada ileriye yönelik uluslar arası liman ve depoculuk hizmetleri planlanmaktadır. Bu amaçla şirket; Yarımca’ da ve Kirazlıyalı’ da liman inşaatı çalışmalarını sürdürmektedir. Halen 20 personel bulunmaktadır.
 
o Eltek Çelik A.Ş.
İlçemiz Güney Mahallesi Kabakoz Mevkiinde çelik konstrüksiyon ve montaj hizmetleri yapılmakta, yıllık 6500 ton işlenmekte ve bünyesinde 166 personel görev yapmaktadır


BURSA


ursa ili, Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu, bu konuda ülke genelinde organize sanayi bölgesinin kurulmasına öncülük etme özelliğine sahiptir.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi
Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planındaki "Güney Doğu Marmara Kalkınma Projesi" kapsamında ilde kurulması kararlaştırılan Bursa Organize Sanayi Bölgesi; Bursa-Mudanya karayolu üzerinde bulunmaktadır.
YERİ
Mudanya Yolu Üzeri BURSA
KURULUŞ YILI
1963
TÜZEL KİŞİLİK TESCİL TARİHİ
05.10.2000
MÜTEŞEBBİS HEYETİN KİMLERDEN OLUŞTUĞU ve İŞTİRAK ORANLARI
%100"ü Ticaret ve Sanayi Odası Üyelerinden Oluşmaktadır.
BÜYÜKLÜĞÜ
643 Ha.
TESİS SAYISI
171
PARSEL SAYISI
318
ARITMA TESİSİ
Var
SOSYAL TESİS
PTT : Var

OKUL : Var

İTFAİYE : Var

SAĞLIK MRK : -

DİĞER : Cami
ÇALIŞAN SAYISI
34.000 Kişi
Tesislerin Sektörel Dağılımı (Adet)
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi
1970'li yıllarda Bursa-Yalova karayolu üzerinde Tofaş Otomobil Fabrikasının kurulması ile oluşan bölge 1990 yılında Organize Sanayi Bölgesi statüsüne alınmıştır.
Kurulmakta Olan Organize Sanayi Bölgeleri
1. 75. Yıl Kobi Organize Sanayi Bölgesi
S.S. 75. Yıl Kobi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından OSB alanına dönüştürülmesi önerilen alan, Karacabey İlçesi Seyran, Canbaz, Subaşı ve Karakoca köyleri sınırları arasında yer almakta, 03.05.2000 tarihinde yer seçimi yapılmış olup etüd proje çalışmaları devam etmektedir. Büyüklüğü 560 Ha. dır.
2. Bursa Boya Ve Tekstil Organize Sanayi Bölgesi
Boyder Bursa Tekstil Boyahaneciler Yardımlaşma Derneği tarafından OSB alınana dönüştürülmesi önerilen alan, Nilüfer İlçesi Badırga köyü, Düzmeşetepe , Bozlukarası, Bozluktepe, Kocaboz mevkiileri arasındadır.Büyüklüğü 420 Ha. olarak belirlenen yer için.22.07.1998 de yer seçimi yapıldı.Halen OSB alanı ile ilgili yer seçimi çalışmaları devam etmektedir.
3. Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi
Yenişehir Kaymakamlığı tarafından OSB alanına dönüştürülmesi önerilen alan Köprüüstü sırtı, Subaşıköyü mevkiinde bulunmakta olup, yaklaşık220 Ha. büyüklüğündedir. 16.08.2002 tarihinde yer seçimi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
Küçük Sanayi Siteleri
Bursa'da çok sayıdaki Küçük Sanayi Sitesi, Bursa sanayinin gelişmesinde önemli role sahiptir. İlimiz sınırları dahilinde 5 adet tamamlanmış, 10 adet inşaatı devam etmekte, 1 adet de arsası mevcut ancak inşaatına henüz başlanılmamış olmak üzere toplam 16 adet Küçük Sanayi Sitesi mevcuttur.
Bursa ilinde bulunan küçük sanayi sitelerine ilişkin bilgiler şu şekildedir:
Mevcut Küçük Sanayi Siteleri








SAKARYA
     İlimizde sanayinin gerçek atılımı, 1940-1950 döneminde ve 1 Aralık 1954 tarihinde İl olduktan sonra başlamıştır. Bu dönemde büyük sanayi, kamu kuruluşlarıyla gelmiş olup,1943’te Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun çiftçimize tarım aletleri yapan fabrikası, TCDD Vagon Fabrikası kurulmuş ve Askeri Ağır Bakım Fabrikası Çorlu’dan Adapazarı’na nakledilmiştir. Adapazarı Şeker Fabrikası da 1953 yılında işletmeye açılmıştır. İlimizde, sanayinin ve işletmeciliğinin oluşmasını sağlayan kamu kuruluşlarından sonra, sanayi yatırımlarının tamamına yakını özel sektör tarafından yapılmıştır.

             İlimizde kamuya ait önemli sanayi kuruluşlarının üretim ve çalışan sayıları şöyledir;
 
        İlimizin sanayi yatırımları için avantajlı konuma geçişi 1990’dan sonra olmuştur. Türkiye ekonomisinin en önemli bölgesi olan Marmara’da yaşanan yoğunluk, sosyal hayatı ve sanayi üretimini zorlaştırmış, ilimiz en önemli alternatif haline gelmiştir. Ulaşımı, tüketici nüfusu, zengin su kaynakları, teknik ve idari işgücü potansiyeli ilimizi her sektör için tercih edilir hale getirmiştir. Nitekim, günümüze kadar Uniroyal Lastik Fabrikası (daha sonra Good Year olmuştur)  İstanbul Segman Sanayi, Kimak Makina A.Ş., Kromel Süt Makinaları A.Ş., Paksan Kireç Sanayi, Başoğlu Karavan Sanayi,  Bizon Ağaç Sanayi, Alüminyum Alaşımları A.Ş., Lucas Elektrik Sanayi, Borutaş A.Ş., Entaş, Hendek Tarım İlaçları, Onduline, Owens Cornıng Plastik Boru Sanayi, Capo Foods, Toyotasa, Toprak İlaç, Tırsan, Pilsa, Otoyol, Otokar, Fruehauf, Yazakisa gibi çok sayıda büyük sanayi kuruluşu faaliyet  göstermiştir.
BALIKESİR


Balıkesir sanayisi İstanbul ve Bursa' ya göre geri sayılır. İlde yaratılan gayri safi milli hasılada sanayi sektörünün payı 1996' da %18 kadardır. Faal nüfusun %8,14'ü imalat sanayiinde çalışmaktadır. Aynı değerler Marmara bölgesinde %38 ve %23,6'dır.
İlde imalat sanayii temelde, ikili bir yapı gösterir. Edremit Körfezi bölgesindeki Ayvalık, Edremit, Burhaniye ilçeleri öteden beri zeytinyağı ve sabun sanayiinin merkezleri olarak bilinirler. Buralarda ki zeytinyağı ve sabun fabrikalarının çoğu, orta ölçeklidir ve son yıllarda teknolojilerini yenilemişlerdir: İldeki en modern fabrikalar ise Balıkesir ve Bandırma'dadır. Çoğu 1970' lerde kurulan bu fabrikaların bir bölümü Etibankın, bir bölümü özel kesimindir.
Borik asit, boraks, sodyum perborat, sülfirik asit ve yapay gübre üreten fabrikalar bunların arasında en önemlileridir.

Balıkesir' de sektörler Türkiye' de birçok ilde olduğu gibi merkez ilçede toplanmamış homojen bir şekilde ilçelere dağılmıştır. Bu nedenle her ilçe çeşitli sektörlerde üs olma konumuna gelmiştir. Örneğin tarım makinaları, çimento, sentetik çuval, trafo, jeneratör Merkez ilçede; zeytinyağı Ayvalık-Edremit`te, beyaz et ve gübre Bandırma'da; süt ve süt ürünleri Manyas- Gönen' de Susurluk ve Merkez ilçede yoğunlaşmıştır.


BİLECİK


İlimiz yer altı zenginlikleri yönünden de oldukça şanslıdır. Merkez ve diğer ilçelerde mermer ve seramik hammaddeleri potansiyeli oldukça fazladır. Bu nedenle seramik ve mermercilik sektörü yatırımlar yönünden önemli bir yer tutmaktadır. Mermer, kil ve kaolen mermer sanayi ile seramik ve refrakter sanayinin ilimizde başlıca oluşum sebebidir. Gölpazarı ve Söğüt Beji dışında Söğüt İlçesi'nde beyaz, gri ve yeşil renkli oniks mermerlerine rastlanmaktadır



ÇANAKKALE

İl' de 25'in üzerinde işçi çalıştıran 57 adet sanayi tesisinde 8.500 civarında işçi çalışmaktadır. İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.,Dardanel Gıda Sanayi, Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş.,Doğtaş Mobilya, Akçansa Çimento Fabrikası ilimizin önemli sanayi kuruluşları arasında yer almaktadır.Mevcut sanayi kuruluşlarında üretilen inşaat demiri, dondurulmuş ve kurutulmuş gıda, su ürünleri, bakliyat, çimento, maden cevheri, seramik ve karo fayans en çok ihraç edilen ürünlerdir. Ayrıca ilimiz genelinde yer alan 7 adet küçük sanayi sitesinde toplam 886 işyeri ile faaliyetine devam etmektedir.

EDİRNE

   Sanayi ve Ticaret
        Edirne'nin sanayileşme sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biri Edirne'nin 1969'da Kalkınmada Öncelikli İller kapsamına alınmasıdır. Bir taraftan Avrupa'yı petrol üreten Ortadoğu'ya bağlayan en kısa yol olan D-100 karayolu üzerinde olması diğer yandan teşvik görmeye başlaması, Edirne dışı özel sermayeden özellikle dokuma alanında yatırımlara girişmesine sebep olmuştur. Yurtiçi ve yurtdışı ulaşım olanaklarının genişliği ve İstanbul gibi büyük bir sanayi ve ticaret kentine yakınlığı, büyük sanayi gruplarının ilgisini çekmiş, yurtdışındaki isçilerin de katılımıyla yeni yatırımlar yapılmıştır.
    Şu anda ilimizde; (5) ve daha fazla işçi çalıştıran sanayi tesisleri sayısı (155)dir. Bunların çoğu gıda sanayiinde faaliyet göstermektedir. Bu sanayi tesislerinde toplam (13.405) işçi çalışmaktadır. Ayrıca ilimiz dahilinde (6) tanesi bitirilmiş ve hizmete açılmış küçük sanayi sitesi vardır. Bu sanayi sitelerinde toplam 1.448 işyeri olup, bu işyerlerinde çalışanların sayısı ise (6.115)dir.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış