Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Counter Strike 1.6 Kurulumu

> 1 <

windows_live

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 182 ileti
Yer:
İş: Yüksek Lisans
Kayıt: 18-05-2006 12:15

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #92175 15-07-2006 23:29 GMT-1 saat    
Masaüstü kullanıcısısınız ve Linux’a geçiş yapmak istiyorsunuz ama o çok sevdiğiniz oyunlara kıyamıyor, onları bırakamıyor musunuz ? Aslında doğrusu, o çok sevdiğiniz oyunların biricik yapımcı firmalarının Linux için de bir sürüm çıkartması ama bu her zaman olan birşey değil… Herkes id Software kadar cesaretli olamıyor..! Aslında sevdiğiniz oyunlardan bazılarının alternatiflerini Linux’da bulmanız bile olası..! Örneğin babamın çok oynadığı Türkçe’ye “Toplar” olarak geçirilmiş bir oyun, GNOME altında “Beş veya Fazlası” olarak yerini alıyor. Ufak tefek görünüm farkları dışında oyun tamamen aynı.. Strateji, araba yarışı, RPG gibi oyunlar da yavaş yavaş yerini almaya başladılar. Hatta bunların arasında oldukça başarılı olup da Windows’daki rakiplerine fark atanlar da var. (Geçtiğimiz aylarda FazlaMesai‘de bu konuyla ilgili bir haber çıkmıştı.)Peki ama oynamak istediğiniz oyunun alternatifi ve Linux altında çalışan doğal bir sürümü yoksa ne yapacaksınız ? O halde artık konumuza girebilir, örnek olarak da Counter Strike 1.6 (Steam) kurulumunu anlatabiliriz..! Burada anlattıklarımı Debian GNU/Linux üzerinden giderek anlatacağım. Benim okuduğum belgenin sahibi Ubuntu kullanmış ve bu sistemin büyük başarımı olduğu belgelerde belirtilmiş. Yine de diğer dağıtımlarda çok farklı olacağını sanmıyorum.
Bu yazıyı yazdığımda (30.01.2006) Debian Testing’de Wine 0.9-1, Unstable’da ise 0.9.6-1 bulunuyordu. Okuduğum belgelerde Wine 0.9.5′e kadar bir bug’ın söz konusu olduğu, 0.9.5′te bunun düzeltildiği söyleniyordu. Bu nedenle 0.9.6-1′i tercih etmek en mantıklı seçim gibi gözüküyordu.



$ sudo apt-get install wine/unstable libwine-gl/unstable libwine-alsa/unstable wine-utils/unstable
yazıyoruz ve Wine’ın sisteme sorunsuzca kurulmasını keyifle izliyoruz. 2. adımda bu adresten mozcontrol dosyasını indiriyoruz ve ~/.wine/drive_c/Program Files/ gibi bir yere açtıktan sonra
$ wine regsvr32 mozctlx.dll
komutunu veriyoruz. Artık Steam’i kurabiliriz.. Bu arada benim gibi elinizin altında hazır kurulmuş hali varsa (sistemimde Windows XP’de kurulmuş Steam bulunuyor) kurmak yerine direk kurulmuş yere
$ cd ~/.wine/drive_c/Program Files/
$ ln -s /pub/Program Files/Valve Valve
yazarak sembolik bağlantı sağlayabiliriz. Daha sonra Valve/Steam klasörüne girerek
$ wine Steam.exe


yazarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Eğer elinizde kurulmuş Steam yoksa, kurmak için öncelikle burdan SteamInstall.exe dosyasını çekiyorsunuz ve sisteminizde tahoma.ttf fontunun olduğundan emin oluyorsunuz. Debian kullanıcıları Windows’da kullanılan bazı yazıtiplerini (tahoma dahil) kurmak için
$ sudo apt-get install msttcorefonts
yazabilirler. Bu paket, internet’ten yazıtiplerini otomatik olarak indirip sisteme kurar.
Steam’i kurduktan sonra güncellenme işlemi başlayacaktır. Bu güncelleme işlemi %26-27 civarında takılıp kalabiliyor. Bende kurulumu 2. kere başlatınca kaldığı yerden devam etti. Eğer sizde bu sorun tekrarlıyorsa bu adreste yazanı deneyebilirsiniz. Kurulum tamamlanınca Steam açılacak. Açılan pencereden (pencerenin aynı Windows’da çalıştığı gibi görüntülenmesi gerçekten Wine’ın bir yerlere geldiğini gösteriyor..) Counter Strike’ı indirmesini söylüyorsunuz ve işlem başlıyor. Bu aşamadaki en büyük sıkıntı Wine’ın GNOME’un uyarı alanına simge olarak küçülememesi… Bu nedenle dalgınlıkla pencereyi küçült simgesine basınca ekran öylece kalakaldı. Fareyi hareket ettirebiliyordum ama hiçbir şey olmuyordu. Bu nedenle hiç değilse şimdilik buna bir çözüm bulana kadar pencereyi küçültmeyip başka yerlere taşıyın.
Bu işlem de tamamlanınca Counter Strike 1.6′nın sorunsuzca çalışması gerekiyor. Ses vb ile ilgili ayarları konsolda winecfg yazarak yapabilirsiniz. Şu anda Linux üzerinde Counter Strike’ı 100 fps ile aynen Windows’daymış gibi oynayabiliyorum. Bazen sesler biraz geç kalıyormuş gibi geliyor (ki bu çok rahatsız etmeyen bir gecikme) ki bunu da yakın bir zamanda halledebileceğime inanıyorum. Bunun yanındaki en büyük sorun ise az önce bahsettiğim gibi Steam’in simge durumunda küçülüp GNOME uyarı alanında yerini alamaması..
Bu arada masaüstüne ufak bir simge koyup buna sıklayarak oyunun direk olarak açılmasını istiyorsanız, bir metin editöründe boş bir dosya açın ve içine şu satırları yazın:
#!/bin/bash
cd /home/tunix/.wine/drive_c/Program\ Files/Valve/Steam/
wine Steam.exe -fullscreen -width 1024 -height 768 -applaunch 10 -heapsize 512000 &
ve örneğin counter.sh diye kaydedin,
$ chmod +x counter.sh
ile dosyaya çalışma hakkını verin. Hepsi bu kadar…! Wine’ın sitesinde diğer oyunlarla ilgili bilgi bulabilir, onların da Linux altında çalışmasını sağlayabilirsiniz. Zira Need for Speed’den, World of Warcraft vb’ne kadar pek çok oyun rahatlıkla çalışabiliyor..! İyi oyunlar..!


Kaynak:

bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


_antika_

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2646 ileti
Yer: Bursa
İş: Öğrenci
Kayıt: 28-05-2006 15:51

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#95784 20-07-2006 17:48 GMT-1 saat    
sağol işime yaradı

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Fenerbahçeli>>>>>
> 1 <