Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

OVERCLOCK’UN TEMEL PRENSİPLERİ

> 1 <

Blade IV

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 8324 ileti
Yer: İstanbul
İş:
Kayıt: 22-05-2006 06:51

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #113298 12-08-2006 16:24 GMT-1 saat    
Voltaj Ayarlamaları...

O/c edilen işlemciler neden voltaj arttırımına ihtiyaç duyarlar peki… Bakınız, aslında belki de önce “İşlemciler nasıl çalışır?” diye bir yazı yazmak gerekirdi ama kısaca değineyim. İşlemci daha önce de söylediğimiz gibi 1 ve 0 ları işleyen bir yapıdır. 1 ve 0 değerlerini oluşturmak için mantıksal alt ve mantıksal üst değer adı verilen voltaj değerleri vardır. Her işlemci tipi, değişik Vcore değerleriyle çalışır. Bu değer işlemcinin mantıksal yüksek değerini de etkiler. Örneğin Intel’in P4 data sheet’ine baktığımızda 1.500 voltla çalışan P4 2.0 GHz için alt değer 1.340 v. ve mantıksal üst değer 1.415 v. olduğunu görüyoruz. Yani işlemci 1.415 v. gördüğünde “1”, 1.340 v. altı gördüğünde de “0” olarak değerlendirir. Siz sistemi o/c yaptığınızda daha fazla güç çekildiği için eğer “1” ve aynı zamanda “üst değer” olarak gitmesi gereken voltaj “alt değer”in altında giderse işlemci bunu “0” olarak değerlendirir. O zaman da ortaya inanılmaz işlemci hataları çıkar. Çünkü işlemci sonuç değerlerini yanlış hesaplamaktadır. Bu gibi durumlarda bilgisayar genellikle işletim sistemini açamaz. Mesela o/c yaptınız, soğutmanız yeterli, veri yolları frekansları normal değerlerde, bellekler kendi limitlerinde çalışıyor ancak sistem stabil değil. İşte bu durumda muhtemelen işlemci voltajını arttırmanız gerekir. İşlemci voltajı step by step arttırabileceğiniz en küçük değerlerde arttırılır. Yani örneğin işlemci 1.425 voltta çalışıyorsa önce 1.525 v. yapılır, sistem stabilitesine bakılır yetmezse (ki genelde yeter) 1.625 v. yapılır. Eğer voltaj arttırımı gerekmezse kesinlikle yapmayın. Fazla voltaj fazla ısı ve daha fazla dert demektir. Günümüz anakartların çoğunda 0.1 lik artış uygun görülmüş. Ayrıca Abit, MSI ya da Asus gibi kaliteli anakart markalarının bir çok modelinde AGP hatta bellek voltaj ayarı bile koymuşlar. Anlattıklarım bellekler için de geçerli. Eğer bellek frekanslarını çok arttırırsanız bellek voltajını da yükseltmeniz gerekebilir. Sakın birden fazla basamak değerlerinde voltaj arttırımı yapmayın! Stabiliteyi yakaladığınız anda durun. Tabii ki unutmayın, daha fazla voltaj daha fazla ısı demektir her zaman. Buna ilaveten yüksek voltaj, donanımlarınızda kalıcı hasara yol açabilir. Belleklerinizi 2.7v ve üzerinde çalıştırıyorsanız, aktif ya da pasif bellek soğutucusu kullanmanızı tavsiye ederim.

Bir Overclock'un Anatomisi...

Şimdi yavaş yavaş işe başlayalım. Öncelikle bir “hardware monitoring” programıyla (yeni anakartların hemen hepsinin yanında verilen CD’de bu tip programlar mevcut) sisteminizin özellikle voltaj stabilitesine bakın. Alt ve üst limitlerde ya da onlara yakın değerler varsa yol yakınken vazgeçin ve güç kaynağınızı değiştirin.



Görüldüğü gibi sistemimdeki voltaj değerleri gayet sağlıklı...

İşlemci sıcaklığınızı kontrol edin, yüksekse fanınızda bir sorun olabilir. Eskice bir fansa, fan miline yağlı kontak sprey sıkın ama fazla kaçırmayın. İşlemcinizi yerinden sökün ve soğutucuyla arasında termal iletken (termal pasta, termal macun, iletken gress) var mı bakın. Varsa bile yaklaşık bir yıllık bir sistemde muhtemelen özelliğini yitirmiş olabilir, yaklaşık 5 $ civarına bulabileceğiniz termal macunlardan da olsa yeni bir termal macun sürün. Sakın işlemci dışına taşırmayın, bazıları iletkendir ve kısa devreye sebep olabilirsiniz. Çok az, ince bir tabaka halinde işlemci üzerine yayın.




Soğutucunun yerine iyici oturduğuna emin olun. Anakartınızın kuzey köprüsü yongasının üzerinde pasif soğutucu yoksa ihtiyacınız olabilir, varsa üzerine ekran kartı fanı da olsa bir fan takın. Kasa içindeki kablolarınızı düzenleyin. Round cable kullanmaya gayret edin. Eğer elinizde yoksa IDE kabloları üzerindeki yolları -mesela 5’er 5’er- ayırıp bir renkli teyple sararak kendiniz de yapabilirsiniz. Şu anda kasamda hiç o eski tip görünen IDE kablolarından yok. Benim BIOS ayarlarımla bir overclock yapalım bakalım...

Sistem özellikleri:

Test System
CPU Pentium 4 3.0C 800MHz FSB
Anakart MSI i865 NEO2-PS
Bellek 2x256MB Twinmos Dual-Kit 400MHz
Ekran Kartı ATI Radeon 9800Pro 128MB DDR, AGP 8X
Store Seagate SATA 7200.7 120GB
Power 480 Watt Thermaltake Silent Purepower
Soğutma - İşlemci: ZALMAN CNPS7000cu (2400rpm max.)
- Bellek: Thermaltake Active Ram Cooler
- Kasa: 4x80 mm, 1x120mm kasa fanı (ortalama 2500rpm), Vantec Round IDE
- Kuzey Köprüsü: 6000rpm MSI stock fan ve soğutucu



Thermaltake aktif bellek soğutucuları

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


MeHmEtaLiCe
Geldi geçti..

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 5625 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 10-11-2006 18:23

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#142489 16-11-2006 20:52 GMT-1 saat    
Bilgilendirme için saol

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <