Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Sigara 6,5 saniyede bir can alıyor

> 1 <

MuHaMMeD

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3201 ileti
Yer: istanbul
İş: öğrenci
Kayıt: 20-06-2006 06:59

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #117192 19-08-2006 18:20 GMT-1 saat    
Sigara 6,5 saniyede bir can alıyor

Sigara yüzünden dünyada her 6,5 saniyede bir kişinin öldüğü ve sigaranın dünya ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık zarar verdiği açıklandı.

31 Mayıs 2004 — Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanımı ile yoksulluğun bir kısırdöngü olduğu belirtildi.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanımı ile yoksulluğun bir kısırdöngü olduğu belirtildi. Dünya Sigarasız Günü’nde bu yıl “Sigara ve Yoksulluk: Bir Kısırdöngü” temasının işleneceği kaydedilen açıklamada, araştırmalarda, dünyanın bütün bölgelerinde, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde en yoksul insanların, en fazla sigara içen kesimi oluşturdukları, dolayısıyla sigaranın sebep olduğu hastalıklara en fazla yoksul insanların maruz kaldığının ortaya çıktığı belirtildi.

Eğitim düzeyi düştükçe sigara kullanımı artıyor
Aynı araştırmalara göre, eğitim düzeyi düştükçe sigara kullanımı artıyor. Brezilya’nın Rio de Jeneiro kentinde yapılan bir araştırma, 4 yıl ya da daha az eğitim görenlerin yüzde 26’sının sigara kullanıcısı olduğunu, 9 yıl ya da daha fazla eğitim görenler arasında ise bu oranın yüzde 17’ye gerilediğini ortaya koydu.
1994 yılında yapılan bir araştırmanın sigara kullanımının dünya ekonomisine yılda 200 milyar dolarlık zarar verdiğini gösterdiği ifade edilen açıklamada, bu zararın üçte birinin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştiği bildirildi. Dünya Bankası verilerine göre ise yüksek gelir düzeyine sahip ülkeler, toplam sağlık harcamalarının yüzde 6 ila 15’ini sigara kullanımına bağlı hastalıkların tedavisi için harcıyor.
Sigaranın sadece sağlık ve ekonomik yönüyle bir sorun yaratmadığı, çoğu yoksulluk sınırının altında yaşayan tütün üreticilerinin okul çağındaki çocuklarının tütün üretiminde çalıştırılmasına da sebep olduğu belirtildi.



Sigaraya bağlı hastalıklar artmaya devam ediyor
Tütün ürünlerinin reklamını ve promosyonunu engellemeyi öngören Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması’nı geçen yıl oybirliği ile kabul eden 192 üyeli WHO, bu anlaşmanın 118 ülke tarafından imzalandığını ve sadece 16 ülke parlamentosu tarafından onaylandığını kaydetti. Sigaraya bağlı hastalıkların artmaya devam ettiğini açıklayan WHO, özellikle sigara kullanıcılarının yüzde 84’ünün bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için bunun büyük bir tehlike olduğunun altını çizdi.
WHO, sigara kullanımının yılda 5 milyon insanın ölümüne yol açtığını, bu sayının önümüzdeki 20 yıl içerisinde iki katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. WHO’nun tahminlerine göre, bugün tüm dünyada 1,3 milyar civarında olan sigara kullanıcılarının sayısı 2025 yılında 1,7 milyarı bulacak.

Bu yılın teması “Sigara ve Yoksulluk: Bir Kısırdöngü”
Yaklaşık 17 yıldır Dünya Sigara İçmeme Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutlayan Dünya Sağlık Örgütü’nün, 1988 yılından bu yana her 31 Mayıs’ta kullandığı temalar şöyle oldu:
1988-Sigara veya Sağlık,
1989-Sigara ve Kadın,
1990-Sigarasız Çocukluk ve Gençlik,
1991-Kamu Alanları ve Ulaşım Sigarasız Daha Güzel,
1992-Sigarasız İş Yerleri Daha Güvenli Daha Sağlıklı,
1993- Sağlık Hizmetleri: Sigarasız Bir Dünyaya Açılan Penceremiz,
1994-Basın ve Sigara: Mesajı Yayın,
1995-Sigaranın Maliyeti Tahmininizden Daha Büyük,
1996-Sigarasız Spor ve Sanat: Oyunu Sigara Olmadan Oynayın,
1997: Sigaradan Arınmış Bir Dünya İçin Birliktelik,
1998-Sigarasız Büyüme,
1999- Paketi Geride Bırak,
2000-Aldanmayın, Sigara Öldürür,
2001: Pasif Sigara Etkilenimi Öldürür,
2002-Sigaradan Arınmış Sporlar,
2003-Sigarasız Sinema, Sigarasız Moda,
2004-Tütün Kontrolü ve Yoksulluk.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <