Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Sağa Yatarak Uyumada

> 1 <

NetsinaN

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2203 ileti
Yer: Istanbul Şubesi
İş: Ceo
Kayıt: 20-12-2005 23:03

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #132391 22-10-2006 11:21 GMT-1 saat    
SAĞA YATARAK UYUMADA

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatilan yone bagli olarak burun deliklerimizin birisinin tikanirken, digerinin acildigi ve solunumun acik olan burun deliginden yapildigi arastirmalarla belirlenmistir.

Ayrica nefes alinan burun deligi ile beynin yarim kureleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasinda da bir munasebet oldugu, calismalarla gosterilmistir.

Sag tarafa yatilmasi durumunda, sag burun deligi tikanmakta, sol burun deligi acilmaktadir. Sol burundan yapilan nefes alma ile sag beyin yarimkuresinin aktivitesi artar.

Sag beyin yarimkuresinin uyarilmasi, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artirmasina, kalb hizimizin yavaslamasina, tansiyonumuzun dusmesine ve mide-bagirsak faaliyetlerimizin yavaslamasina vesile olur. Dolayisiyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamiz daha kolaylasir, bu da istirahatimizin daha iyi olmasina imkân saglar.

Diger yandan sol tarafa yatilirsa ne olur?

Sol burun deliginin tikanmasi ile birlikte sag burundan nefes alinmasi, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artisa yol acar; bu durumda kisi heyecanlanmis gibi olur ve kalb atislarindaki hizlanma ile kalb daha da yorulur. Bu yuzden uykuya dalma zorlasir. Cunku kalb atim hizinin, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artmasi uykuya engel olabilir. Sol tarafimiz uzerine uyumada ise vucudumuz daha cok yipranacaktir.

Sirtustu veya yuzustu yatinca durum ne olacaktir? Yuzustu yatmak zaten uzun sure mumkun olmadigi gibi Efendimiz (sas) tarafindan da uygun gorulmemistir. Kalb, akcigerler ve mide bu durumda baski altinda oldugu icin, cigerlerimiz ve midemiz sIkisip rahatsizlik verebilir.

Sirtustu yatildiginda ise bu rahatsizliklar olmayabilir. Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durum da vucudun tam dinlendirici bir uykuya gecmesine ve dinlenmesine engel olabilir. Cunku bu durumda gunduz oldugu gibi iki burun acik olacak ve parasempatik sistem uyarilamayacaktir. Ayrica sirtustu yatilmasi durumunda mide ve bagirsaklarin fonksiyonlarini gerceklestirmesi biraz daha zorlasacaktir.

En faydali ve belki de en az zarar gorebilecegimiz bir yatis pozisyonun Yuce Rehberimiz’in (sas) bize tavsiye ettigi “sag yana yatarak ve ayaklari vucuda dogru cekerek uyuma” seklinde oldugu hakikati ilmî arastirmalarla ancak bugun dogrulanabilmektedir.

Bu yatis seklinde hem mide ve bagirsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanmasi mumkun kilinmaktadir.

Kâinatin Efendisi (sas) bir dustur olarak yemek yedikten hemen sonra uyunmamasını ve uyku icin de sag tarafa yatilmasini bize bildirmektedir. Kaldi ki, bu sekilde bir yatisin anne karninda aylarca buyutulen bir bebegin pozisyonuna benzer olmasi da bunun fitrî bir yatis tarzi oldugunu gosterir. Cunku bebek anne karninda buyutulup gelistirilirken, kemiklerinin uzerine yerlestirilen kaslari kasilmamis orijinal hâlindedir.
Dogumdan sonra ise her turlu hareketimiz bu kaslarin kasilmasiyla olur. Kaslarimizi en iyi dinlendirmenin yolu ise ilk yaratilis hâlimizi almamizdir.

Bununla beraber Kur’ân-i Kerim’de Âl-i Imrân (3/191) ve Kehf sûrelerinde (18/18) gecen ayetlerde, insanlarin her iki yanlari uzerinde yatarken de Allah’i anabileceklerinin ve ayrica uyku sirasinda zaman zaman saga-sola dondurulduklerinin anlatilmasindan, sola yatmanin da yasaklanmadigini, saga yatmanin, ilk yatis sekli olarak tavsiye edildigi anlasilabilir.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <