Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Demir eksikliğine dikkat

> 1 <

B!gNOOb

grup tuttuğum takım
Teğmen Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 861 ileti
Yer: İstanbul
İş: Öğrenci
Kayıt: 13-10-2006 13:15

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #140668 13-11-2006 17:23 GMT-1 saat    
Demir eksikliğine dikkat!





Anemi kanda alyuvar ve hemoglobin miktarının düşük olmasıdır. Hemoglobin alyuvarlarda bulunur. Görevi oksijen taşımaktır. Hemoglobinin yapısında demir bulunur. Eğer kişide demir miktarı az ise hemoglobin yapılamaz. Takiben alyuvarlar yapılamaz. Ve sonuç anemi olarak karşımıza çıkar. Tüm anemiler içinde en sık görüleni demir eksikliği anemisidir.

Demir ince barsaklardan emilir. Ter, dışkı, idrar ile kaybedilir. Vücudumuzda demir depoları vardır. Genellikle kadınların demir depoları daha azdır ve bu nedenle demir eksikliği anemisi kadınlarda daha sık görülür. Gereksinim bebeklik, hamilelik, ağır hastalık ve emzirme dönemlerinde artar. Bu dönemlerde demir desteği yapmak gerekir. Ayrıca 4 aya kadar sadece anne sütüyle beslenen bebeklere de demirle takviye edilmiş mamalar verilmelidir.
Kanda demir eksikliğine sebep olabilecek durumlar üç grupta toplanır: 1- Demirin barsaklardan az miktarda emilmesi 2- Demirin diyet ile az miktarda alınma 3- Uzun süreli kanamalar ile demirin kaybedilmesi. (mide kanaması, kanser hastalıkları…)

Hastalık uzun süre dikkat çekici bir belirti vermez. Anemi derinleştikçe belirtilerin şiddeti artar. Tırnak altı, göz kapağı içi, avuç içleri ve dudaklarda solgunluk, halsizlik, efora karşı dayanıksızlık, çabuk yorulma, ara ara gelen çarpıntı hissi, nefes almada güçlük ya da nefes açlığı, soğuğa dayanıksızlık, el ayaklarda üşüme, ağız kenarlarında ve tırnaklarda çatlaklar, tırnaklarda biçimsizlik, toprak, buz, kireç taşı gibi maddeleri yemek isteği, dilde tahriş…

Kırmızı et, karaciğer, et, balık, tavuk, kuru üzüm, yumurta sarısı, sebze, pirinç demir açısından zengin olan gıdalardır. Hepimizin bildiği üzere ıspanak demir deposudur ama bezelyede ıspanakta bulunandan daha çok demir bulunur. Temel Reis bizi bu konuda yanıltmıştır maalesef!

Yemeklerde veya yemeğin hemen ardından süt, süt ürünleri ve çay demir emilimini azaltır. C vitamini kaynağı olan limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller ise demir emilimini arttırır.

Demir eksikliği anemisinin tanısı için yapmanız gereken sadece doktorunuzun isteyeceği birkaç test için laboratuara kan vermektir.

Demir eksikliği anemisinin teşhisi kadar tedavisi de oldukça kolaydır. Tedavi demir preparatlarını ortalama 6-12 ay süreyle (kapsül, enjeksiyon, şurup…) kullanarak yapılır. Ancak tedavi sürecinde belli aralarla laboratuar ile kontrollerini de ihmal etmemek gerekir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <