Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Nitelikli öğretmen yetişmiyor

> 1 <

NetsinaN

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2203 ileti
Yer: Istanbul Şubesi
İş: Ceo
Kayıt: 20-12-2005 23:03

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #19146 27-04-2006 19:34 GMT-1 saat    
YÖK'ün eğitim fakültelerinin sorunlarını tespit etmek amacıyla yaptığı kapsamlı anket çalışmasından, öğretmen adaylarının nitelikli yetiştirilemediği sonucu çıktı.



YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme öncülüğünde yürütülen ve 50 eğitim fakültesi dekanı ile bu fakültelerde 10 yılın üzerinde görev yapan bin 239 öğretim elemanıyla yapılan araştırmada, eğitim fakülteleri mercek altına alındı. Araştırmaya göre, öğretim elemanlarının yüzde 54’ü nitelikli öğretmen adayının ‘tam anlamıyla’ yetiştirilemediğini dile getirirken, dekanların yüzde 42’si bu görüşü paylaşıyor. Öğretim elemanlarının çoğunluğunun yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapanlar da dahil, meslekî yönden birbirlerini yetersiz görmesi de dikkati çekiyor.

Eğitim fakültelerinde bütünleme sisteminin kaldırılması ve kredili sistemin getirilmesini isteyen öğretim elemanları, öğrencilerin akademik başarılarının yeterli olmadığını vurguluyor. Eğitim fakültesi hocaları öğrencilerin akademik başarılarıyla ilgili ‘yetersiz’ (yüzde 38) ve ‘pek yeterli değil’ (yüzde 46) görüşünü dile getirirken, hocaların sadece yüzde 16’sı öğrencilerin akademik başarılarını ‘orta ve yeterli’ düzeyde buluyor. Dekanlar ise bu konuda hocalarla çelişiyor ve yüzde 70 seviyesinde öğrencileri başarılı buluyor.

Eğitim fakültelerindeki haftalık ders yüklerini fazla bulan ve kadro sorunu yaşayan öğretim elemanları, mevcut yasal düzenlemelerin akademik çalışmalarını engellediğini (yüzde 82) belirtiyor. Öğretim elemanlarının büyük çoğunluğu (yüzde 82) öğretim elemanlarına yönelik disiplin uygulamalarının etkili çalışmadığını düşünüyor.

Ders geçme sistemi yanlış

Öğretim elemanlarının beşte dördü fakültelerinde uygulanan ders geçme sisteminin uygun olmadığını ifade ederken hocaların tam aksine dekanların beşte dördü ders geçme sistemini beğeniyor. Hocalara göre, yaz okulunda ders geçmenin kolay olması dönem içi performansı olumsuz etkiliyor. Ders geçme sistemi sebebiyle öğrenciler nasıl olsa geçerim düşüncesindeler. Yine hocalara göre sınavlarda sorulan sorular ezberci eğitimi destekliyor.

Araştırmaya göre fakülte yönetimleri hocaların araştırmalarına destek (yüzde 51) vermiyor. Öğretim elemanlarının yarısına göre akademik kurullar işlevsel çalışmıyor. Eğitim fakültelerinin büyük çoğunluğunun süreli bir yayını yok ve fakülteler mezunlarını takip edemiyor. Öğretim elemanlarının kendi fakültelerinin öğretmen yetiştirme standartlarını uygun bulmuyor. Ders araç gereçlerinin yeterli olmadığını belirten öğretim elemanları dersle ilgili doküman sorunu yaşıyor. Öğretim elemanlarının yüzde 82’si öğretmen adayı öğrencilerinin AB’ye uyum sağlayabilecek düzeyde olmadıklarını düşünüyor.

Rektörlük, fakülte ve birimler arasındaki iletişimin yeterli olmadığını (yüzde 70) düşünen hocalar, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK arasındaki iletişimi de yeterli bulmuyor. Hocaların sadece yüzde 30’u fakültede alınan kararlara katıldığını ifade ederken, üçte ikisi fakültede çalışma isteği uyandıran bir atmosferin olmadığını belirtiyor.

Hocaların üçte ikisi meslektaşları ile aralarında çatışma olduğunu dile getirirken, çatışma alanlarının büyük kısmını siyasi görüş (yüzde 31), paralı projeler (yüzde 30) ve kişisel sebepler (yüzde 29) oluşturuyor. Öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun ister yurtdışında ister yurtiçinde yüksek lisans ve doktora yapsın, meslekî yönden birbirlerini yetersiz görmesi de dikkati çekiyor.

Öğretmen yetiştirme programını amaçlar, süre ve kapsam yönünden uygun bulan, içerik ve ölçme değerlendirme yönlerinden uygun olmadığını anlatan hocaların bazı önerileri şöyle: Öğretmenlik uygulamasına önem verilmeli. Öğrencilere öğretmenlik meslek bilgisi kadar öğretmenlik etik değerleri ve davranışları kazandırılmalı.

Öğretmen eğitimi veren akademisyenlerin niteliği artırılmalı. Öğretmen eğitiminde ölçütler belirlenmeli ve bu ölçütlere uygun olmayan eğitim fakülteleri kapatılmalı. Eğitim fakültelerinde ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçme sürecinde öğretim üyelerinin aday hakkındaki görüşleri alınmalı. Eğitim fakültelerine uygulama okulları açılmalı. Eğitim felsefesi ve eğitim psikolojisi derslerine ağırlık verilmeli. Anadolu öğretmen liseleri kapatılmalı, bu okullara yönelik ek puan uygulamasına son verilmeli, bu okullardan başka fakültelere gidiş engellenmeli.

Eğitim fakültelerindeki programların değiştirilmesi için bir çalışma yürüttüklerini söyleyen İsa Eşme, yaptıkları toplantı ve araştırmaların yeni programları belirlemekte kendilerine yön vereceğini belirtiyor. Eşme, “Yeni akademik yıla yeni programlarla girmeyi hedefliyoruz.” diyor.

Haber: İbrahim Asalıoğlu
Kaynak: www.zaman.com.tr

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


skinner_pavlov

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 250 ileti
Yer: istanbul
İş: öğretmen
Kayıt: 10-05-2006 21:18

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#26817 11-05-2006 13:29 GMT-1 saat    
EVET BUNLAR YAPILAN İSTATİSTİKLER BELKİ.
AMA ÖZELLİKLE MEZUN OLANLARIN NİTELİKLİ OLUP OLMADIĞINI MESLEĞE BAŞLADIKTAN SONRA YORUMLAMAK DAHA DOĞRU BENCE.
ÖYLE YA DA BÖYLE EĞİTİM FAKÜLTELERİNDEN ÖĞRETMEN MEZUN OLUYOR.ÜSTELİK BU İŞE GÖNÜL VERMİŞ SEVEREK YAPMAK İSTEYEN YENİ MEZUNLAR.
AMA SONUÇ....KOSKOCA BİR HİÇ...ÇÜNKÜ HEVESİMİZ,ÇALIŞMA AZMİMİZ YARI YOLDA BIRAKILMAYA ÇALIŞILIYOR.
YA DA ŞÖYLE ÖZETLİYİM NİTELİKLERİMİZ BİZ MEZUN OLDUKTAN SONRA YOK EDİLİYO, KATLEDİLİYO..
HAYATIN GERÇEKLERİ NAPALIM..YİNE DE SAVAŞIYORUZ SAVAŞACAĞIZ...

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


outgroleus

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1240 ileti
Yer: BURSA
İş: Öğrenci
Kayıt: 14-05-2006 14:16

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#43529 25-05-2006 19:03 GMT-1 saat    
vay beeee

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) (ultrAslanlar Grubu) (¯`·._)


> 1 <