Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Bir Başka Gün Olarak 'CUMA'

> 1 <

MeHmEtaLiCe
Geldi geçti..

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 5625 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 10-11-2006 18:23

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #243375 03-08-2007 11:10 GMT-1 saat    
Bir baska gün olarak “CUMA”
Hz. Ali (kv) den rivayetle Peygamber Efendimiz buyurdular ki:
Cuma günü oldugunda, kus kusa, vahsi hayvanlar vahsi hayvanlara, yirticilar da yirticilara
"Selamun aleykum, bugün Cuma günüdür" derler."


Allah nazarinda günlerin efendisi Cuma'dir.

Peygamber Efendimiz'in nebevi ikliminden asr-i saadetten CUMA'ya dair zaman ve mekânlar ötesi mesajini CUMA oldugunda yeniden düsünelim diye sizlerle paylasmak istedik.


6, 7. Cuma gününde dualarin icabet buyruldugu o vakti, ikindi namazi ile günesin batmasi arasinda arayiniz. Ve o da bu kadardir. (buyurup elini kapayip açti.)

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



19, 7. Cuma namazinda hazir olun ve imama da yakin bulunun. Zira insan Cuma'dan geri kalmakla, Cennet ehli oldugu halde, Cennetten geri kalmis olur.

Râvi: Hz. Semure (r.a.)



69, 9. Dört gece gündüz, dört gündüz de gece gibidir. Allah, o günlerde and verenin istegini geri çevirmez. Insanlari magfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Kurban arefesi, Beraat gecesi, Cuma gecesi ve günleridir.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



69, 10. Dört kisinin defteri yeniden baslar; Hasta iyi oldugunda, müsrik Müslüman olunca, magfiret ümid eden kimse Cuma'dan dönünce, Haci hacdan dönünce.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



80, 12. Cuma günü bana çok salât ü selâm getirin. Kim salâvat getirirse onu bana arz ederler.

Râvi: Hz. Ibni Me'sud (r.anhüma)



91, 6. Allah (z.c.hz.) ve melekleri Cuma gününün sariklilarina salât ederler.

Râvi: Hz. Ebud Derda (r.a.)



96, 1. Ameller Persembe ve Cuma günleri Allah'a arz olunur. Herkes magfiret olunur. Sirk edenler kalir. Aralarinda geçimsiz olanlar da, barisincaya kadar, birakilir. (Ondan sonra magfiret ederim buyuruyor Cenabi Hak.)

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



108, 7. Mescit kapilarinda (cuma namazinda) melekler insanlari gelis saatine göre yazarlar. "Falan adam su saatle geldi, filân da su saatte geldi, filân, hutbe okunurken geldi, filân da namaza yetisti, fakat hutbeye yetisemedi."

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



108, 9. Melekler, Cuma günleri cami kapilarinda, yanlarinda defterler oldugu halde oturur ve "1'inci, 2'inci, 3'ncü" diye gelenleri yazarlar. Imam hutbeye çikti mi defteri dürerler.

Râvi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



109, 7. Insanlar, kiyamet günü Allah'in huzurunda, Cuma günü camiye gidislerine göre, önce birinci, sonra ikinci, sonra üçüncü, sonra dördüncü olarak sira ile otururlar.

Râvi: Hz. Ibni Mes'ud (r.anhüma)



115, 6. Her Cuma gecesi beni Âdem'in amelleri Allah'a arz olunur. Akrabasini yoklamayi kesenin ameli kabul olunmaz.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



116, 9. Kiyamet gününde her merhalede Bana en yakin olaniniz, dünyada Bana en çok salât ve selâm getireninizdir. Kim ki Cuma günü ve Cuma gecesi Bana salâti serife getirirse, Cenab-i Hak, onun yetmisi ahiret ve otuzu dünya ihtiyaçlarindan olmak üzere, yüz hacetini giderir. Sonra Allah bir melegi vazifelendirir. Size nasil hediyeler gelirse o da kabrime girer. Bana salât edeni haber verir. Adi, nesebi ve kabilesine kadar. Ben de beyaz bir deftere yazarim.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



118, 8. Cennet ehli Cennetteki makamlarina yerlesir ve Cuma'dan Cuma'ya Allah'i ziyarete giderler. Onlara Arsi Rahman asikâr olup, Allah'i görürler. Bu Cennet bahçelerinden birinde olur. Ve herkes derecesine göre bir minbere yerlesir. En asagisinin yerleri misk tepelerindedir. Ve bunlar kendi hallerini digerlerinden asagi görmezler. Soruldu ki: "Rabbimizi görecek miyiz?" Buyurdu ki: "Evet, ayin 14'üncü gününde görülmesinde, ya da günesin görülmesinde nasil hilâf yoksa (veya bunlari nasil izdihamsiz görüyorsaniz) öyle Rabbinizi göreceksiniz." Allah (z.c.hz.) onlara ayri ayri muhatap olur. Ve hatta bazilarina dünyadaki bazi sözlerini hatirlatir. Kul: "Yarabbi magfiret etmemis miydin?" der. Allah: "Ettim de onunla buraya geldin" buyurur. O esnada iki bulut öyle güzel kokular serper ki, kimse böylesini görmemistir. O zaman Allah Tealâ buyurur ki: "Haydi kalkin ikram edecegim seylerin basina." O zaman kalkip cennetin çarsilarina gelirler. Bu çarsilarda aklin tasavvur edemeyecegi seyler vardir. Orada ne para verilir, ne de yüklenilir. Sadece emredilir. Iste orada biz birbirimizle karsilasacagiz. Derecesi üstün olanlarin elbisesi baska olur. Ve birinin gözüne bu ilisince kendi elbisesi de derhal fevkalâde olur. Çarsilardan yerimize döneriz. Ailelerimiz: "Baska bir sekilde güzellesip geldiniz" derler. Biz de deriz ki: "Tabii güzellesip gelmek hakkimizdir. Zira Rabbimizi ziyaretten geliyoruz."

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



120, 2. Cennet ehli ulemaya Cennette de muhtaç olur. Su sekildeki, Cuma günü Allah Tealâ hazretlerinin huzuruna gidilince ve Allah onlara "Istediginizi isteyin" deyince ne isteyeceklerini sasirirlar. Ve ulemaya dönerler. Âlimler de hallerine göre tavsiyelerde bulunur. "Söyle, söyle isteyin" derler. Böylece âlimlere dünyada muhtaç olduklari gibi Cennette de muhtaç olurlar.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



126, 7. Cuma gününde öyle bir saat vardir ki, Allah o saatte kula ne isterse verir. O da namaz sirasindadir.

Râvi: Hz Amr Ibni Avf (r.anhüma)





126, 8. Cuma gününde bir saat vardir. Mümin kul o saatte bir sey isterse o müstecap olur. Hangi saat oldugu soruldu: 'Ikindi ile aksam arasidir' buyurdu.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



130, 1. Allah (z.c.hz)'nin, her cuma günü hepsi cehennemi hak etmis olduklari halde, oradan azad ettigi altiyüz bin azadlisi vardir.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



134, 6. Cuma günü ve Cuma gecesi yirmi dört saattir. Onlardan hiç bir saat yoktur ki, Allah Tealâ, o saatte atesi hak etmis altiyüz kisiyi azad etmesin.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



145, 5. Öyle kast ediyorum ki, cemaate bir imam tayin edeyim, kendim de dolasayim. Ve Cuma günü kimi evinde bulursam yakayim.

Râvi: Hz. Ibni Mektum (r.a.)



164, 2. Azameti gökle yer arasini dolduran ve yetmis bin melegin tazim ve tesyi ettigi bir sureyi size haber vereyim mi? O "El Kehf" suresidir. Her kim Cuma günü onu okursa, Allah Tealâ bu sebeple o kimsenin diger cumaya kadar ki ondan sonra da üç gün ilavesi içindeki günahlarini magfiret eder. Ayrica kendisine semaya kadar erisen bir nur verilir. Ve deccal fitnesinden korunmus olur. Her kim yatacagi zaman bu surenin sonundan bes ayet okursa, korunur ve gecenin istedigi vaktinde de uyandirilir.

Râvi: Hz. Ismail Ibni Rafi (r.a.)



172, 3. Sizden biri her Cuma helaline yakin olmaktan aciz midir? Bu takdirde onun için iki ecir vardir. Kendi guslünün ecri ve haniminin guslünün ecri.

Râvi: Hz Ebu Hureyre (r.a.)



198, 7. Cuma günü tirnak kesmek sifa getirir ve derdi giderir. Yemekten evvel ve sonra el yikamak da zenginlik getirir ve fakirligi giderir.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.a.)



198, 12. Cumaya erken gitmek, ümmetimin fukarasinin haccidir.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



199, 17. Cuma, bir evvelki ile bir sonraki Cumaya kadar olan (günahlara) ve üç gün fazlasina kefarettir. Bu, Cenab-i Hakk'in böyle buyurmasi sebebiyledir: "Kim ki bir hasene ile gelir, onun için on kati vardir." Ve namazlar da aradakilere kefarettir. Yine Allah Tealâ buyurdu ki: "Iyilikler, kötülükleri giderir.

Râvi: Hz. Malik el Es'ari (r.a.)



199, 18. Cuma, her müslümana vacibtir (farzdir). Ancak su dört kisi müstesna, Köle, kadin, çocuk yahut hasta.

Râvi: Hz. Tarik Ibni Sahab (r.a.)



200, 1. Cuma, Cuma ezanini isitenedir.

Râvi: Hz. Ibni Amr (r.anhüma)



200, 2. Cuma vacibtir. Yalniz memluklere ve hastalara degil.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



200, 3. Cuma, imami olan her köye vacibtir. O köyde imamla beraber dört kisiden fazla adam olmasa dahi.

Râvi: Hz. Ümmü Abdullah (r.a.)



200, 8. Bir Cuma digerine kadar, bes vakit namaz da aralari için kefarettir. (Kebairden sakinildikça) Cuma guslü de öyledir. Cumaya gitmek için atilan her adim, yirmi senelik amele bedeldir. Ve Cumadan çikinca da iki yüz senelik amel mükâfati verilir.

Râvi: Hz. Ebû Bekir (r.a.)



200, 9. Cuma her köy ahalisine vacibtir. Dördüncüsü imam olmak üzere üç kisi olsa bile.

Râvi: Hz. Ümmü Abdullah (r.a.)



201, 4. Hacca, gazaya, umre ve Cumaya gidenler Allahin kefaletindedir. Dua ederlerse, O, onlara icabet eder. Ondan isterlerse verir.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



201, 11. Hac, kendi ile evvelkisi arasina, Ramazan da evvelki ile arasina, Cuma da evvelki ile kendi arasina kefarettir. (Günahi da anadan dogma temiz olur)

Râvi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



40, 8. Sizden birisi Cuma'ya geldiginde, oturan bir kimseyi kaldirip da onun yerine oturmasin.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



58, 6. Cuma günü imam hutbede iken, yanindakine "sus" dersen, Cumani ilga etmis olursun.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



60, 11. Cuma günü oldugunda, kus kusa, vahsi hayvanlar vahsi hayvanlara, yirticilar da yirticilara "Selamun aleykum, bugün Cuma günüdür" derler.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



61, 6. Cuma günü oldugunda, sizden birisi basini yikar, gusül eder, mescide erkenden gider, yakin oturur, hutbeyi dinler ve sükût ederse, o kimsenin attigi her bir adim için kendisine bir senelik oruç ve bir senelik namaz sevabi vardir.

Râvi: Hz. Evs Ibni Evs (r.a.)



61, 7. Persembe günü olunca Allah Tealâ meleklerini, beraberinde gümüsten sahifeler ve altindan kalemler oldugu halde gönderir. Onlar Persembe günü ve Cuma gecesi Bana salâti çok getiren insanlari kaydederler.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



65, 3. Sizden biri, Cuma günü mescidde uyuklarsa, oturdugu yeri degistirsin.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



75, 5. Cuma günü guslediniz. Kim ki böyle yaparsa, bir haftalik günahlarina kefaret olur. 3 günde ziyadesi vardir.

Râvi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



211, 4. Köy, Cehennem mevkilerindendir. Ne seriat tatbik edilir, ne Cuma kilinir. Çocuklari yaramaz, gençleri seytan ve ihtiyarlar cahildir. Oradaki mümin les gibi kokar gelir.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



211, 12. Cuma günü Cumaya gitmek, her balig olana vacibtir (farzdir). Cünüblükten gusül ettigi gibi yikanmak da vacibtir.

Râvi: Hz. Hafsa (r.a.)



214, 9. Misvak ve Cuma guslü, her müslümana vacibtir.

Râvi: Hz. Ibni Amr (r.anhüma)



215, 12. "Sâhid" arefe günü ve Cuma günüdür. "Meshûd" ise kiyamet gününde vaad olunandir. (Burç suresindeki "Sahid" ve "Meshud" kelimelerinin izahidir)

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



218, 4. Farz namaz, bir evvelkinden bir sonraki namaza kadar ki hatalara, Cuma, evvelkinden önündeki Cumaya kadar kefaret olur. Ramazan ayi evvelkinden önündeki Ramazana kadar kefaret olur. Hac da evvelkinden gelecek hacca kadar kefaret olur. Zevci veya mahremi olmayan müslüman bir kadinin hac etmesi helal olmaz.

Râvi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



218, 6. Zeval vakti namaz mekruhtur. Cuma günün müstesna. Zira Cuma günü Cehennem kizdirilmaz.

Râvi: Hz. Ebû Katade (r.a.)



218, 7. Bana salât-ü selam getirmek, sirat üzerinde nurdur. Bir kimse Cuma günü Bana seksen kere salât getirse, seksen yillik günahlari magfiret olur.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



218, 12. Cuma kilinan camideki farz namaz hacci mebrur ve nafile namaz ise kabul olunmus bir hac gibidir. Cuma kilinan camide namaz kilmak, diger mescidlerdeki besyüz namaza bedeldir.

Râvi: Hz. Ömer (r.a.)



219, 2. Bes vakit namaz ve diger cumaya kadar Cuma namazi, büyük günahlardan sakinilmak sartiyla, aralarindakilere kefarettir.

Râvi: Hz Ebu Bekir (r.a.)



225, 1. Gusül dört sey sebebiyledir: Cenabet, hacamat, ölünün gasli ve Cuma guslü.

Râvi: Hz. Âise (r. anha)



225, 3. Cuma günü gusül, her balig erkek ve kadina lazimdir. (Sünnettir)

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



225, 9. Cuma günü gusül her balig müslümana vacibe yakin sünnettir. Bulursa, misvaklanmak ve koku sürünmekte böyle.

Râvi: Hz. Ebû Said (r.a.)



232, 9. Cumaya erken gelen kimse deve kurban eden gibidir. Bunu takiben gelen sigir kurban eden gibi, bunu takiben gelen ise koyun kurban etmis gibidir. Imam minbere oturdugunda defter kapanir ve melekler hutbeyi dinlemeye otururlar.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



235, 10. Müslüman Cuma günü ihramdadir. Namaz kilinca ihramdan çikar. Eger ikindiyi kilana kadar (camide) oturursa hac ve umre yapmis kimse gibi olur.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



236, 6. Cumalara yaya olarak yürümek günahlarin kefaretidir. Soguk sabahlarda abdesti tamam almak ve namazdan sonra namazi gözlemek de öyledir.

Râvi: Hz. Nafi' Ibni Cubeyr (r.a.)



238, 8. Cumada uyku veya uyuklama seytandandir. Sizden birisi uyukladigi zaman yerini degistirsin.

Râvi: Hz. Hasan (r.a.)



240, 1. Vitir Bana farz, size nafile. Kurban Bana farz, size nafiledir. Cuma günü guslü de Bana farz, size nafiledir.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



241, 15. Allah (z.c.hz) lerinin buyurdugu "Yevmi Mev'ud" arefe günüdür. "Sahid" de Cuma günüdür. Cumadan efdal bir güne, günes ne dogmus, ne de batmistir. Ve o günde öyle bir saat vardir ki, bir Müslüman ona rastlar da Allah'a hayir dua ederse, muhakkak Allah onu kabul eder ve bir seyden siginirsa Allah onu ondan korur.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



241, 16. "Yevmi Mev'ud" kiyamet günüdür. "Yevmi Meshud" arefe günüdür. "Sahid" de Cuma günüdür. Cuma'dan efdal bir güne günes ne dogmus ne de batmistir. Ve o günde öyle bir saat vardir ki , bir müslüman ona rastlar da Allah'a hayir dua ederse muhakkak Allah onu kabul eder ve birseyden siginirsa Allah ondan onu korur.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



247, 9. Melekler Cuma günleri mescid kapilarina gönderilir, gelenleri sira ile kaydederler. Imam minbere çikinca defter kapanir.

Râvi: Hz. Ebû Ümâme (r.a.)



253, 1. Ameller, Pazartesi ve Persembe günleri Allah'a arzolunur. Cuma günleri de Peygamberlere, ana-babaya, soya-sopa arzolunur. Iyi amelle onlar ferahlanir, ve yüzlerinin parlakligi artar. Öyle ise Allah'tan korkun da ölülerinizi üzmeyin.

Râvi: Hz. Abdul Gafur (r.a.) dedesinden



256, 11. (Cuma günü) mescidin kapisina melaike oturur. Ve imam minbere çikincaya kadar gelen cemaati yazarlar. Imam minbere çikinca sahifeler kapatilir. Kalemler kaldirilir ve melekler cemaat için söyle söylerler: "Allahim, eger hasta ise ona sifa ver. Eger sapitmissa ona hidayet ver. Eger fakirse onu zengin kil."

Râvi: Hz. Ibni Amr (r.anhüma)



270, 3. Cebrail (a.s.) bana beyaz bir ayna getirdi. Içinde kara bir nokta vardi. Sordum, bu nedir? Dedi ki: "Bu Cuma'dir ve kiyamet de Cuma günü kopacaktir."

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



272, 2. Camilerinizden sabileri (küçük çocuklari), mecnunlari, alis verisi, hirgürü, ses yükseltmeyi, ceza tatbikini, kiliç çekmeyi uzaklastirin. Kapilarinda sular bulundurun. Ve her Cumada buhur yakin.

Râvi: Hz. Muaz (r.a.)



277, 5. Cuma günü imamin minbere çikmasi namazi keser ve hutbeye baslamasi sözü keser.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)





278, 2. Allah (z.c.hz.)'leri Ademi (a.s.)'i kendi eliyle Cuma günü yaratti ve ruhundan nefyetti. Ve meleklere ona secde etmeyi emretti de hepsi ettiler. Yalniz seytan etmedi ki, o cindendir. Ve o seytan Rabbinin emrinden fisk etti. Yani Rabbinin emrinden çikti.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



278, 9. Allah (z.c.hz.)'leri topragi Cumartesi günü, daglari Pazar günü, agaçlari Pazartesi günü, hosa gitmiyen seyleri Sali günü, nuru da Çarsamba günü yaratti. O toprakta hayvanati Persembe günü yaydi. Adem (a.s.)'i ise Cuma günü ikindiden sonra son mahluk olarak yaratti. Cuma'nin son saatinde ikindi ile aksam arasinda.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



279, 1. Allah Pazar ve Pazartesi günü arzi, Sali günü daglari ve daglardaki faydali seyleri, Çarsamba günü agaçlari, medineleri, mamur araziyi ve harap araziyi, Persembe günü ise gögü yaratti. Cuma günü, üç saat kalana kadar, yildizlari, günesi ve ayi ve melaikeyi yaratti. Bu üç saatten ilk saatinde ecelleri, ikincide insanlarin faydalandigi her seye ülfeti koydu. Son saatte de Adem (a.s.)'i yaratti. Onu Cennette iskan etti. Ve iblise (meleklere) secde etmelerini emretti. Ve son vakitte de onu Cennetten çikardi.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



279, 3. Bes sey vardir ki, onlari kim bir gün içinde yaparsa, Allah onu Cennet ehli olarak yazar; Hasta ziyareti yapmak, cenazede bulunmak, Cuma günü oruçlu olmak, Cuma namazina gitmek ve kendine takdir olanla sadaka vermek.

Râvi: Hz. Ebû Said (r.a.)



301, 7. Allah nazarinda günlerin seyyidi Cuma'dir. O, kurban ve Ramazan bayrami gününden de kiymetlidir. Onda bes haslet vardir; Allah o günde Hz. Adem (a.s.)'i yaratti. O cennetten arza o gün indirildi. O günde vefat etti. Cuma gününde öyle bir saat vardir ki, bir kul o saatte Allah'dan bir sey istedi mi Allah onu kendisine mutlaka ihsan eder. Ancak istedigi günah veya sila-i rahmi kesen birsey degilse. Kiyamette Cuma günü kopacaktir. Hiç bir melek-i mukarreb, sema, arz, rüzgar, dag ve tas yoktur ki, bu sebeble Cuma gününden korkmus olmasin.

Râvi: Hz. Saad Ibni Ubâde (r.a.)



302, 1. Insanlarin seyyidi Adem (a.s.), Arabin seyyidi Hz. Muhammed (s.a.s.), Rumun seyyidi Süheyb (r.a.), Acemin seyyidi Selman (r.a.), Habesin seyyidi Bilal (r.a.), daglarin seyyidi Tur-i Sina, agaçlarin seyyidi sidre, aylarin seyyidi haram aylari, günlerin seyyidi Cuma, kelamin seyyidi Kur'an, Kuran'in seyyidi Bakara suresi, Bakaranin seyyidi Ayetel kürsi'dir. Ve onda bes kelime vardir ki, her bir kelimede elli bereket bulunur.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



310, 2. Nafile veya farz namazi sarikla kilmak, sariksiz kilinan yirmibes namaza bedeldir. Sarikli bir Cuma ise, sariksiz yetmis Cuma'ya bedeldir.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



320, 11. Cuma günü gusletmek, cünüplükten guslün vacip olusu gibi, vacibtir.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



320, 12. Cuma günü gusül, her balig olana, cünüplük guslu gibi vacibtir.

Râvi: Hz. Ebû Said (r.a.)



326, 6. Cuma'da öyle bir saat vardir ki, kul onda Rabbina dua ettiginde mutlaka kabul olur. O da imamin minbere kalktigi vakittir.

Râvi: Hz. Meymune (r.anha)

333, 8. Bu gününüzde iki bayram birlesmis oluyor. Isteyene bu bayram namazi Cumaya da kifayet eder. Fakat Biz Insallah yine gelecegiz.

Râvi: Hz. Ibni Hureyre (r.a.)



344, 9. Allah (z.c.hz.) Ramazanin her gecesi iftar zamaninda bir milyon kisiyi Cehennemden azad eder. Cuma'nin her saatinde de, hepsi cehennemlik olan yine bir milyon kisiyi Cehennemden azad eder.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



348, 6. Öyle kasd ediyorum ki, birine emredeyim de namazi kildirsin da, Ben Cuma'ya gitmeyenleri evleri ile beraber yakayim.

Râvi: Hz. Ibni Mes'ud (r.anhüma)



364, 8. Allah (z.c.hz.)'nin indinde Cuma gecesi ve gününe muadil bir gün yoktur.

Râvi: Hz. Ebû Bekir (r.a.)



365, 6. Hiç bir Cuma yoktur ki, Allah'in, altiyüz yirmi bin kisi Cehennemden azatlisi olmasin. Hepsi de Cehennemi halk etmis oldugu halde.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



365, 7. Ümmetin bayramlari içinde Cuma'dan efdal bayram yoktur, ve o günkü iki rek'at namaz, Cuma günü disindaki bin rek'atten efdaldir.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



367, 5. Cuma gecesi ve Cuma günü yirmidört saattir. O saatlerden her birinde, Allah Tealanin Cehennemden altiyüz bin azaltisi vardir. Ki hepsi de atesi hak etmis olduklari halde.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



367, 7. Cuma'yi terkedenler bundan vazgeçsin. Yoksa, Allah (z.c.hz.) bunlarin kalbini mühürleyecek sonra gafillerden olacaklardir.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



383, 9. Allah ( z.c.hz)'ne tevbekar gençten daha sevgili, isyanda devam eden ihtiyardan daha menhus ve sevaplar içinde de Cuma günü ve gecesinde yapilandan sevgili, günahlar içinde de yine Cuma günü ve gecesinde islenilenden daha menfuru yoktur.

Râvi: Hz. Selman (r.a.)



390, 12. Mü'minin Cuma günkü hali müslümanin ihramdaki halidir. Namaza kadar ne tirnak ne de saç keser. Soruldu: "Ya Resulallah Cumaya ne zaman hazirlanilir?" Buyurdu ki: "Persembe günü."

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



391, 6. Cuma günü imam hutbe okurken konusanin misali, kitap tasiyan merkebe benzer. Yanindakine sus diyenin de cumasi yoktur.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



404, 10. Kim Cuma günü oruçlu sabahlar, cenazeyi tesci eder, hasta ziyaret eder ve miskin doyurursa ona kirk sene günah dokunmaz.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)

407, 6. Bir kimse Cuma günü gusl ederse, Allah onu günahlarindan çikarir ve ona denir ki: "Ameline yeniden basla."

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)

412, 3. Kim özürsüz olarak Cuma'yi terkederse, bir dinar tasadduk etsin. Bulamazsa yarim dinar versin.

Râvi: Hz. Semure (r.a.)



412, 11.Kim özürsüz olarak üç Cuma'yi terk ederse münafiklardan yazilir.(Kasit ameli nifaktir)

Râvi: Hz. Usame (r.a.)



412, 12. Kim zaruret olmaksizin arka arkaya üç Cuma'yi terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.

Râvi: Hz. Ebû Katade (r.a.)



422, 4. Bir kimse ana babasinin veya birinin kabrini her Cuma ziyaret eder ve orada "Yasin" okursa, Allah ona Yasin'in her harfi miktarinca magfiret eder.

Râvi: Hz. Âise (r.anha)



422, 7. Kim ana-babasinin veya birinin kabrini her Cuma bir defa ziyaret ederse, Allah o kimseyi affeder ve kendisi "vefali" yazilir. (Hayatinda asi oldu ise de.)

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



426, 5. Bir kimse Çarsamba, Persembe ve Cuma günü oruç tutsa da, sonra Cuma günü malindan az veya çok sadaka verse, anasindan dogdugu gün gibi oluncaya kadar, amelinin bütün günahlari af olunur.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



427, 9. Bir kimse Cuma gecesi iki rek'at namaz kilar ve onda "Fatiha" ve onbes kere "Iza zülzilet" i okursa, Allah onu kabir azabi ve kiyamet tehlikelerinden emin kilar.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



431, 9. Bir kimse Cuma günü elbiselerini yikasa, yikansa, sonra erkenden camiye gelse, hutbenin evveline yetisse ve camiye de yayan gelse binmese, imama yakin otursa, hutbeyi dinlese, sussa ve lagv etmese, evinden mescidine kadar attigi her bir adima karsilik, kendisine gecesi ihya edilmis, gündüzü de oruç tutulmus bir senelik amel sevabi verilir.

Râvi: Hz. Ebû Bekir (r.a.)



431, 11. Bir kimse Cuma'yi kaçirirsa bir dinar (altin) tasadduk etsin. Eger bulamazsa yarim dinar versin.

Râvi: Hz. Semura (r.a.)



432, 9. Bir kimse Cuma namazindan sonra yerinden kalkmadan evvel otururken yüz defa: "Sübhanellahi ve bihamdihi Sübhanellahil azim ve bi hamdihi estagfirullah" derse, Allah onun yüz bin günahini, ebeveyninin de yirmi dört bin günahini affeder.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



439, 1. Bir kimse Cuma namazindan sonra yediser kere, "Kul hüvallahu ehad, Kul eûzü birabbil felak, kul eûzü bi Rabbin nâsi" surelerini okursa, Aziz ve Celil olan Allah bu sebeble onu diger Cuma'ya kadar zarar ve kötülüklerden korur.

Râvi: Hz. Âise (r.anha)

449, 15. Cuma günü gusletmek, misvak kullanmak, biyiklari kesmek, sakali birakmak Islam fitratindandir. Zira mecusiler biyiklarini uzatir, sakallarini kisaltir. Su halde onlara muhalefet edin. Biyiklarinizi kisaltin, sakallarinizi uzatin.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

455, 2. Ümmetimin helaki Kitab ile süttedir. Kitaba gelince; Kura'ni okurlar hilafi hakikat te'vil ederler. Sütü ise severler, kira çikarlar, cemaati ve Cumalari terkederler.

Râvi: Hz. Ukbe Ibni Amir (r.a.)



469, 13. Cuma gecesini diger geceler arasindan kiyama tahsis etmeyin ve Cuma gününü de diger günlerden ayirib oruca tahsis etmeyin. Adet etmisseniz baska

Râvi: Hz. Ebû Hureyre ra



476, 8. Kiyamet kopmaz, ta ki zamanda yakinlik oluncaya kadar. Öyle ki, bir sene bir ay gibi olur. Bir ay Cuma, hafta gibi, bir Cuma bir gün, bir gün bir saat, bir saatte bir ates yanincaya kadar geçen zaman gibi sürer.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



492, 9. Ya Ebud Derda, diger geceleri birakarak Cuma gecesini ihyaya ve diger günleri birakarak Cuma günüün oruca tahsis etme.

Râvi: Hz. Ebud Derda (r.a.)



499, 3. Ya Ali (a.s), tirnak kesmek, koltuk, kasik temizlemek persembedendir. Cuma günü de kokulanir ve yeni elbise giyersin.

Râvi: Hz. Ali (r.a.)



512, 9. Dört seyden gusül edilir: Cenabetten, Cuma guslü, ölü yikamadan ve hacamattan sonra.

Râvi: Hz. Zübeyr (r.a.)



518, 11. Cuma günü on iki saattir. Ondan bir saat vardir ki, o saatte mü'min bir kul Allah Tealadan ne isterse Allah onu kendisine verir. Öyle ise bunu ikindinin son saatlerinde arayin.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



529, 8. Kis geldiginde kisliga Cuma gecesi tasinirlardi. Yaz gelince de yazlik eve yine Cuma gecesi tasinirlardi. Yeni elbise giydiklerinde Allah'a hamd eder, iki rek'at namaz kilar ve eskisini de birine verirlerdi.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



531, 3. Harp zamani (ashabina) hitap ettiginde, bir yay kirisine dayanarak konusur, Cuma günü hitap ettiginde bir asaya dayanarak konusurlardi.

Râvi: Hz. Saad (r.a.)



525, 1. Yeni bir elbise giydiklerinde onu Cuma günü giyerlerdi.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



532, 10. Recep ayi girdigi zaman söyle dua ederlerdi: "Allahim Recep ve Saban'i bizler için mübarek kil ve bizi Ramazan'a eristir." Cuma gecesi geldiginde de söyle derlerdi: "Bu gece mesud bir gece ve nurlu bir gündür."

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



533, 7. Cuma günü minbere yaklastiginda, yaninda oturan kimselere selam verirlerdi. Minbere çikincada yüzünü halka çevirir, sonra oturmazdan önce onlara selam verirlerdi.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)

537, 3. Yazliga çikmak istediklerinde Cuma gecesi çikmayi severlerdi. Kisliga girerken de keza Cuma gecesi girerlerdi.

Râvi: Hz. Âise (r.anha)



543, 8. Ekseriyetle Cuma günü gusl ederlerdi. Bazen de terk ettikleri olurdu.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



544, 4. Yemen kumasindan bir elbisesi vardi. Cuma ve bayramlarda onu giyerdi.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



546, 17. Cumadan ve aksamdan sonraki iki rek'ati ekseriya evde kilarlardi.

Râvi: Hz. Ibni Ömer (r.anhüma)



547, 3. Cuma günü (hutbede) mev'izayi uzatmazlardi.

Râvi: Hz. Câbir Ibni Semure (r.a.)



553, 10. (Cuma) günü ayakta hutbe okurlar, her iki hutbe arasinda oturur, Kur'andan ayetler okur, insanlara (Allah'in nimetlerini) hatirlatirlardi.

Râvi: Hz. Câbir Ibni Semura (r.a.)



553, 11. Her Cuma "Kaf" suresinden hutbe irad ederlerdi.

Râvi: Hz. Umumi Hisam binti Haris (r.a.)



554, 11. Cumadan önce dört, sonra da dört (rek'at) kilardi. Onlarin arasini bir seyle ayirmazdi.

Râvi: Hz. Ibni Abbas (r.anhüma)



556, 7. Öglenin farzindan evvel iki, sonra da iki rek'at kilarlardi. Aksamdan sonra, evinde iki rek'at, keza yatsidan sonra iki rek'at kilarlardi. Cumadan sonra dönünceye kadar namaz kilmaz ve evinde iki rik'at kilarlardi.

Râvi: Hz Ibni Ömer (r.a.)



557, 3. Her ayin basinda oruç tutarlardi. Cuma günlerini ekseriya oruçlu geçirirlerdi.

Râvi: Hz. Ibni Mes'ud (r.anhüma)



559, 6. Cuma günü, Ramazan ve Kurban bayrami günleri ve arefe günü guslederlerdi.

Râvi: Hz. Fakih Ibni Saad (r.a.)



559, 20. Cuma günü namaza gitmeden önce, tirnaklarini keser, biyiklarini kisaltirlardi.

Râvi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)



561, 15. Bayram ve Cumalarda kirmizi bir aba giyerlerdi.

Râvi: Hz. Câbir (r.a.)



562, 9. Cuma günü minberden indiginde, haceti olan bir kisi ile konustuktan sonra, mihraba geçip namaz kildiklari vaki idi.

Râvi: Hz. Enes (r.a.)



Bütün hadisler, büyük hadis alimi Ahmed Ziyaeddin Gümüshanevi(ks) hazretlerinin pek degerli Ramuz el-Ehadis adli hadis külliyatindan alinmistir.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <