Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Kanserli bir hastanın yakını olmak

> 1 <

firari00

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 144 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 25-12-2007 06:36

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #278840 01-01-2008 20:24 GMT-1 saat    
Kanser ve tedavisi, bu hastalığa yakalanan kadar hastanın yakınları için de oldukça zorlu bir süreçtir. Bir yakınınız hastalandığında çoğu zaman ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz.




Kanser ve tedavisi, bu hastalığa yakalanan kadar hastanın yakınları için de oldukça zorlu bir süreçtir. Bir yakınınız hastalandığında çoğu zaman ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Onunla birlikte hekime başvurursunuz, ilaçlarını zamanında alması için ona yardımcı olursunuz. Ancak yakınınız, kanser tanısını aldığında ne yapacağınızı şaşırır, hastanıza karşı nasıl bir tavır alacağınızı bilemezsiniz.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Psikolog Aslıhan Kurt'un verdiği bilgilere göre, ailenizden biri kanser hastası ise, ailedeki herkesin hayatı değişmeye başlar.

Bu değişiklikler çok büyük ya da daha küçük çapta olabilir. Okuyacağınız yazıda, bu süreçte, kanser hastalarının ailelerinin bu hastalıktan nasıl etkilendiklerine ilişkin bilgiler bulunmaktadır.

Bu bilgiler elbette ki tüm sorunlarınızı cevaplamayacak; ancak hayatınızda olan değişiklikleri görmenizde, kanser ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi tanımlamanızda, hastanıza karşı davranışlarınızı düzenlemenizde yardımcı olabilir.

Hastanızdan önce belki de ilk önce size, bu sonucun kanser olduğu söylendi. Tanıyı öğrenmek, hastanın olduğu kadar sizin hayatınız için de travmatik bir durumdur.

Ani ve beklenmedik bir anda yakınınızın kanser olduğunu öğrendiniz. Bu durum bir krizdir. Yaşadığınız duygusal iniş çıkışlar, bu duruma alışma/anlamlandırma sürecinin doğal bir parçasıdır.

Tanının Hastaya Söylenmesi...

Tanıyı ilk öğrenen aileler olduğunda, bunu hastaya nasıl ve ne zaman söylemek konusunda çoğu zaman kararsız kalırlar. Bazen ailenin ortak kararı ile tanı hastadan gizlenir. Unutulmaması gereken, tanının söylenip söylenmemesi değil, nasıl söylendiğidir. Hekiminiz bu konuda sizi yönlendirecektir.

Kanserin Aile Üzerindeki Etkileri...

Herhangi bir hastalık, ailenizin yaşamını değiştirebilir. Gribe yakalanan bir akrabanız, anneniz, babanız ya da kardeşiniz, sizinle normal zamandaki kadar kaliteli zaman geçiremez.

Hasta kişiye özel davranılır ve onun görevleri kısa süreliğine pay edilir. Ve çoğu zaman hastalık uzun sürmez ve hastalığın ortadan kalkmasıyla, aile tekrardan normal düzenine döner.

Ancak ailenizden biri kanserse, bu durum değişik seyreder. Hastalığın, özel bir tedavi sürecinden geçmesi gerektiği için çok sık hastaneye gitmeniz gerekebilir. Bazen de uzun süre hastanede yatmak gerekir.

Bir aile ferdi olarak hem kendiniz hem de hasta yakını için endişelenirsiniz. Kanser ciddi bir hastalıktır ve hastanızın iyileşip iyileşmeyeceğini bilmediğinizde bu durum daha da belirsiz ve korkutucu olur.

Ailenizdeki insanlar farklı tepki vereceklerdir. Hayatları birden değiştiği için korkmuş ve öfkeli hissedebilirler. Yorgun ya da gelecekle ilgili kaygılı olabilecekleri gibi; bu konuyu konuşma konusunda gergin ve çekingen olabilirler.

Çünkü onlar da gelecekle ilgili endişelidirler. Bazı insanlar da sanki hiçbir şey olmamış gibi yapıp, farklı davranmayabilirler.

Şunu unutmamakta yarar vardır ki; her üye bu duruma uyum sağlayabilmek için kendine göre bir başeteme yöntemi bulmaya çalışır. Onların bu yöntemleri sizi öfkelendirebilir. Öfkelenmek yerine onlarla, nasıl hissettiğiniz üzerine konuşun. Ancak konuşarak onların da neden o şekilde davrandığını anlayabilirsiniz.



Kaynak: Ailem

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <