Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Mucit Hayvanlar...

> 1 <

Casper
Esmâ ül Hüsnâ

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1897 ileti
Yer: 192.168.0.1
İş: ½ - Abidik Gubidik :)
Kayıt: 22-10-2006 18:52

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #280393 09-01-2008 19:07 GMT-1 saat    
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mucit Hayvanlar...


[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/1.jpg[/img]


Sorunlarına pratik çözümler bulan, hatta alet yapan canlıların sayısı tahmin ettiğimizden de fazla. Kimi kanca şeklini verdiği ince dallarla ağaç kabuklarından böcek çıkarıyor, kimi avladığı yengeç kaçmasın diye yosunlara sarıyor... İşte hayvanlar dünyasından şaşırtan örnekler...

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/2.jpg[/img]


Büyük Okyanus'un güneyindeki adalarda yaşayan Yeni Kaledonya kargaları, alet kullanma yetenekleriyle ünlü. Bu kargalar, laboratuvar deneylerinde müthiş bir beceri sergiledi. Örneğin düz bir teli büküp kanca haline getiriyor ve bunu uzun bir tüp içindeki küçük yemek kovasını çıkarmak için kullanabiliyorlar. Yaşam alanları dağlık ve ormanlık olduğu için Yeni Kaledonya kargalarını doğal ortamlarında gözlemlemek çok zor. Ancak, çalışmaları Ekim 2007'de Science dergisinde yayımlanan Oxford Üniversitesi araştırmacıları, farklı bir yöntemle doğada da çok becerikli olduklarını gösterdi.

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/3.jpg[/img]


Bilim insanları, kargaların kuyruklarına çok hafif kameralar taktı ve hareketlerini izledi. Kargaların gagalarına aldıkları otları toprağa sürterek yerde böcek aradığı, ince dallarla da kuru ağaçlardaki çatlakları yoklayıp böcek çıkardığı belirlendi. Yalnız, bu iş için herhangi bir dal parçası seçmiyorlar. Araştırmayı yöneten Dr. Christian Rutz 'alet yapıyorlar, bu çok olağan dışı' diyor. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Alex Kacelnik, üstünde başka dalcıklar olan dalları seçip kanca şekli elde edene kadar bunları kırdıklarını belirtiyor. Minik kameraların kayıtları, bazı aletleri gagalarında taşıyarak uçtuklarını da gösteriyor.

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/4.jpg[/img]


Sonuçları Current Biology dergisinde yayımlanan bir başka çalışma da çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Deneylerde Yeni Kaledonya kargaları önce kısa bir çubukla bir kutunun içinde duran, gagalarıyla ulaşamadıkları uzun çubuğu aldı; ardından uzun çubuğu kullanarak başka bir kutudaki et parçalarını aldı. Ete kısa çubukla yetişemezlerdi. İşin ilginç yanı, yedi kargadan altısı ilk denemede ete nasıl ulaşması gerektiğini anladı.

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/5.jpg[/img]


Yeşil balıkçıl kuşu (Butorides virescens) suya böcek, solucan, tüy gibi yemler atarak bunlara gelen balıkları avlıyor. Kuşbilimci Dr. Luis F. Baptista, balıkları çekmek için yaprak ve ince dallar da kullandıklarını belirtiyor.
Dev suyosunlarının bulunduğu bölgelerde yaşayan susamurları, yakaladıkları yengeçleri yosunlara sararak kıpırdanıp kurtulmalarını önlüyor.
Ağaçkakan ispinozu (Camarhynchus pallidus) kaktüs dikenleriyle böcekleri çatlakların, yarıkların içinden çıkarıyor.


[RIGHT]Foto: Michael Thompson[/RIGHT]

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/6.jpg[/img]


İlginç bir örnek de çardakkuşları (Ptilonorhynchidae). Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan çardakkuşlarının erkekleri, yerde çardak benzeri yapılar kuruyor. İçlerini renkli, pırıltılı nesnelerle süslüyor. Bu, dişileri cezbetmelerini sağlıyor. Özellikle mavi renkteki cisimleri toplayan saten çardakkuşu (Ptilonorhynchus violaceus) boyama da yapıyor.
Kuşbilimci Luis F. Baptista, lifli ağaç kabuklarını fırça gibi kullanarak çardakları renkli meyvelerle boyayabildiklerini söylüyor.


[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/7.jpg[/img]


Batı Avustralya'daki Köpekbalığı Körfezi'nde ilk defa burnunda garip bir şey olan bir yunus görüldüğünde bunun tümör olduğu sanılmıştı. Sonradan, bir deniz süngeri olduğu anlaşıldı ve burunlarında sünger olan başka yunuslara da rastlandı. Yunusların, süngerleri kullanarak burunlarını incitmeden dipte kumun içine saklanmış balıkları, kabukluları aradıkları sanılıyor. Görünüşe göre burunlarını süngerler sayesinde keskin taşlardan, kabuklardan koruyorlar. Zürih Üniversitesi'nden Michael Kruetzen ve meslektaşları, Köpekbalığı Körfezi'nde yalnızca bir tane sünger kullanan erkek yunus tespit edebildi. Bu şekilde avlanan yunusların neden genellikle dişi olduğunu ise kesin olarak anlayamadılar.

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/8.jpg[/img]


Örücü karıncalar (Oecophylla) da yunuslar gibi başka canlıları 'kullanıyor'. Yaprakları kıvırıp birleştiriyorlar ve 'dikiş makinaları' kullanarak ağaçlarda yapraktan yuva yapıyorlar. Eğer bir karınca, azıcık da olsa bir yaprağı kıvırabilirse diğerleri de ona katılıyor. Birbirlerine tutunarak kendi bedenlerinden zincirler oluşturuyor, yaprak kenarlarını bir araya getiriyorlar. Bu arada, başka karıncalar da gidip özel olarak seçilmiş larvaları getiriyor. Bunlar gelişimlerinin belirli bir aşamasına gelmiş, büyük ipek bezleri olan larvalar. Karıncalar, larvaları yaprak kenarlarında dolaştırıyor ve ipekleriyle yaprakları birbirine tutturuyor. Larvalar 'dikme' işlemleri sırasında hareketsiz. Karıncalar, kafalarına antenleriyle dokunarak ne zaman ipek salgılamaları gerektiğini işaret ediyor. Sonunda ortaya, ağacın diğer yaprakları arasında kamufle olmuş çadır gibi bir yuva çıkıyor.

[RIGHT]Foto: Chartchai Meesangnin [/RIGHT]

[IMG]http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/son/resim/gal2/9.jpg[/img]


Peki ya mikroorganizmalar? Kısa süre önce, San Diego Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Moselio Schaechter, tek hücrelilere dikkat çekti. Schaechter denizlerde yaşayan bazı canlıları (Euplotidium) örnek gösteriyor. Bu mikroskobik canlılar, sırtlarında bazı ilginç bakterileri taşıyarak 'düşmanları' tarafından yutulmaktan kurtuluyor. Araştırmacıların tam olarak anlayamadığı sinyaller sırtlarındaki bakterileri tetikliyor; bakterilerin uzun, kırbaç benzeri uzantılar fırlatmalarına neden oluyor. Deneyler, bu bakterileri taşıyan tek hücrelilerin, düşmanları tarafından yutulmadığını, taşımayanların ise kolayca yutulduğunu gösterdi. Schaechter, bunun nedeninin bilinmediğini söylüyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


Ömer Hayyam'ın dünya ve insan hallerini en kestirme yoldan anlatan bir dörtlüğü.
Yıkık bir saray bu dünya dedikleri,
Gece ve gündüz atlarının durak yeri,
Yüz cemşitten arta kalmış bir dünya bu,
Yüz behram kendinin sanmış bu gökleri
.


c€m_y!lmaz

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1518 ileti
Yer: lere tükürün tükürülecek surat kalmadı
İş: saygınlık maaşım
Kayıt: 10-12-2007 16:47

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#280406 09-01-2008 19:41 GMT-1 saat    
paylaşım için sağol

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Ofiste Yatarım


bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Gömerim Ozaman Öğrenci Klasiği


bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)


Counter Klanımıza alım vardır Cs 1.6

Casper
Esmâ ül Hüsnâ

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1897 ileti
Yer: 192.168.0.1
İş: ½ - Abidik Gubidik :)
Kayıt: 22-10-2006 18:52

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#280408 09-01-2008 19:51 GMT-1 saat    
rica ederim *sende sagol yorum için ;)

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


Ömer Hayyam'ın dünya ve insan hallerini en kestirme yoldan anlatan bir dörtlüğü.
Yıkık bir saray bu dünya dedikleri,
Gece ve gündüz atlarının durak yeri,
Yüz cemşitten arta kalmış bir dünya bu,
Yüz behram kendinin sanmış bu gökleri
.


> 1 <