Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

" Yaratılış Hikayesi... " İnancını sorgulayanlara...

> 1 <

e-musluman

grup tuttuğum takım
Er Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 47 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 10-05-2008 10:31

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #320747 26-08-2008 07:37 GMT-1 saat    
Allah inancını sorgulayanların aklına ilk gelen soru budur. Bu soru mantıklı bir örnekle açıklanıyor. Bakın nasıl?

Yaratan hakkında bu ve buna benzer mantıksal bir doğruya oturmayan pek çok sorular üretilmekte.

"Allah, kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi?", "Allah'ın canı sıkılmıyor mu?", "Her şeyi Allah yarattı. Peki Allah'ı kim yarattı".. vs.

Bu tür sorulara uzun uzun cevaplar yazma yerine Berk Uncu Bey'in kaleme aldığı şu örnekle meseleyi anlamaya çalışalım:

MÜHENDİS ACABA KAÇ VOLTLA ÇALIŞIYOR?

Bilgisayar içindeki bir entegre diğer entegreye soruyor: "Ben 3 voltla çalışıyorum. Sen kaç voltla çalışıyorsun?" Diğer entegre: "Benim voltajım 2,8" diyor. İkisi beraber merak ediyorlar: "Acaba bizi dizayn eden mühendis kaç voltla çalışıyor?" diye.

Halbuki bilgisayar denilen sistemi yapanın, o sistemin dışında olması, dizayn ettiği sistemin kurallarıyla kendisinin bağlı olmaması, kendisinin tamamen o sistemin dışında bulunması ve o sisteme hükmedebilmesi gerekir. Entegrelerin aralarında konuşup, dizayn edicilerini de kendi tabi oldukları "bir elektrik akımıyla çalışma kanunu" na tabi kılmaları mantıklı ve mümkün değildir.


SİSTEMİ YAPAN, SİSTEME MAHKUM DEĞİLDİR


Sistemi dizayn eden, sisteme koyduğu kanuna, kendisi mahkum değildir. İlaveten sistemin içinde, o sistemin kanunlarına tabi olarak yaşayanlar, eğer başka sistemlerle tanışmamışlarsa, başka kanunları anlamakta zorlanırlar. Hatta daha doğrusu anlayamazlar. Mesela entegre devreler sadece elektrik akımıyla çalışmayı anlayabilirler. Kimyasal enerji, nükleer enerji gibi sahaların kanunlarını belki hiç anlayamazlar. Onların anladıkları sınır, dizayn edici mühendisin çizdiği sınırdır.


ALLAH, KANUNLARA TABİ DEĞİLDİR

İşte "yaratılmış olmak" da bizim içinde yaşadığımız bu âlemin bir kanunudur. Tâbî olduğumuz kanunlarından biridir. Bu âlem içinde her kim yaşıyorsa "yaratılmış"tır. Şimdi bu âlemin kanunlarına tabi olarak, içinde yaşayan birisi olarak, bizim kalkıp Yaratıcımızı bu alemin kanunlarına tabi kılmak gibi "acaba bizi Yaratanı kim yarattı?" diye sormamız yukarıdaki entegrelerin kendi aralarında konuşma misaline benzer. Yine buna benzer yukarıda da ifade ettiğimiz gibi anlamsız sorular ortalıkta çok dolaşır. Bu tip sorular, sistemin yapıcısını sistemin içine sokma, sistemin kurallarına tabi kılma uğraşısıdır.


ALLAH KALDIRAMAYACAĞI TAŞI YARATIR MI?

Mesela "Allah kaldıramayacağı kadar büyük bir taş yaratabilir mi?" (haşa) yine böyle anlamsız bir sorudur. Bu anlamsız soru, sistemin kanunlarından birisi olan çekim kanununa, o kanunu yaratan Allah'ı tabi kılmaya uğraşır. Yani yerçekimi kanununu Yaratanı, yine bu kanunun mahkumu gibi görmek yanlışına düşülür. İçinde yaşadığımız sistemin/âlemin tamamen biz içinde yaşayanları bağladığını, Allah'ın ise, bu kanunlara tabi olmadığını bilmek lazım.

Bunu bilmekle kalmayıp, içinde yaşadığımız sistemi dizayn eden Allah'ın mahiyetinin ne olduğunu tam olarak anlayamayacağımızı da bilmemiz lazım. Gayret gösterelim ama anlama sınırımızın, ancak âlemin dizayneri olan Allah'ın, bizim için çizdiği sınır kadar olduğunun farkına varalım.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


""" Dinde Zorlama Vardır """
> 1 <