Kapat

Çin kendi işlemcisini kendi üretiyor

> 1 <

Hengmen
...

grup tuttuğum takım
Gerçek Üye Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2198 ileti
para 19,323 $
Yer: İstanbul
İş: Öğrenci
Kayıt: 14-02-2008 08:47

[+][+3][+5] [-]
kırık link raporuKırık Link Bildir! #322592 05-09-2008 13:18 GMT    
Çin bir yandan kopyalarken, bir yandan da kendi teknolojisini üretiyor. İşte Çin malı işlemci Godson

Çinli araştırmacılar, geçtiğimiz hafta Kaliforniya'da, 2010 yılında Çin'de piyasaya sürmeyi planladıkları yeni bir işlemciyi tanıttı. Godson-3 kod adlı çip, Çin Bilim Akademisi'nin Bilgisayar Teknolojileri departmanında (ICT) devlet desteğiyle 200'den fazla araştırmacı tarafından geliştiriliyor.

ICT'den Zhiwei Xu, Çin'in işlemci piyasasına girmekte geç kaldığını itiraf ediyor. Palo Alto'daki Hot Chips konferasında konuşan Zhiwei Hu, artık Çin'deki karar mekanizmalarının ve bilgi işlem dünyasının işlemci üretiminin önemi konusunda hem fikir olduğunu söylüyor.

Araştırma şirketi In-Stat'tan Tom Halfhill, Çin'in amacının temel teknoloji ihtiyaçlarını kendi kendisine karşılayabilmek olduğunu söylüyor. İşlemci gibi kritik bir teknolojiyi elde etmek için başka ülkelere bağımlı kalmak istemeyen Çin, günümüzde Amerikan federal yasalarının Amerika'dan Çin'e işlemci ticareti konusunda koyduğu yasaklar sebebiyle, yeni teknolojilerin birkaç jenerasyon gerisinde kalıyor.

Her yeni modelde daha iyi performans

İşlemci geliştirmeye geç başlayan Çin, aradaki farkı kapatmak için var gücüyle savaşıyor. 2001 yılında tek çekirdekli bir CPU tasarlamaya başlayan ekip, bir sene sonra Çin'in ilk genel kullanım işlemcisi olan Godson-1'i üretmeyi başardı. 2003, 2004 ve 2006 yıllarında bu işlemcinin daha hızlı modellerini tasarlayan ICT ekibi, tasarladıkları her çipin bir öncekinin performansının üç kat üzerinde olduğunu iddia ediyor.

Godson işlemcileri Çin'deki ST Microelectronics isimli bir Fransız - İtalyan şirketi tarafından üretiliyor. İşlemciler piyasada "ejder çipi" anlamına gelen Loongson ismiyle satılıyor. Loongson Çin'de birçok bilgisayar sisteminde kullanılıyor.

Son jenerasyon Godson işlemcilerde ise bazı ileri düzey özellikler olacak. Dört çekirdekli Godson-3 işlemcisi 2009 yılında piyasaya sürülecek. Xu, şimdiden sekiz çekirdekli bir modelin de geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Godson-3'ün tasarımının en önemli taraflarından biri, ileride fazla tasarım değişikliği yapmadan yeni çekirdeklerin eklenebilir olması. Ayrıca mimarisi, işlemcinin kullandığı gücün mühendisler tarafından kesin bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. Örneğin işlemcinin çalışmayan bölümleri kapatılabiliyor ve çekirdekler farklı frekanslarda çalışabiliyor. Xu dört çekirdekli Godson-3'ün 10 watt, sekiz çekirdeklinin ise 20 watt harcayacağını söylüyor.

Intel bu işe ne diyor?

Godson-1 ve 2 Intel'in x86 mimarisiyle uyumlu olmadığı için birçok ticari yazılımı çalıştıramıyordu. Godson-3 ise x86 mimarisini emüle edecek şekilde tasarlanmış. Çip mimarisinin simüle edilmesi sayesinde Intel'den lisans almaya da gerek kalmamış.

Intel'in patent avukatlarından Erik Metzger, çipin normal bir x86 çipinin %80 hızıyla çalışabileceğini söylüyor. Metzger'e göre bu durum, Godson-3'ün pazarın ancak düşük bütçeli bölümüne hitap ettiğini gösteriyor. Başka bir deyişle Intel, Çinlileri şimdilik kendisi için bir tehdit olarak görmüyor.

Metzger ayrıca işlemcinin iç yapısı tam olarak açıklanmadığı için x86 patentlerinin çiğnenip çiğnenmediği konusunda bir fikir sahibi olmadıklarını da sözlerine ekliyor.


chip.com.tr

''Üzülme!'' der Mevlana...Ve devam eder.. "Kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner." Bir yandan korku, bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun. Tek kanatla uçulmaz zaten…Sopayla kilime vuranın gayesi, kilimi dövmek değil, tozu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır. Niye kederlenirsin?...Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olmaz. Yüzük olmak dileyen ezilmeyi ve yontulmayı göze almalıdır..

Bir gündü mevsim bayat ; ve esmekte hayat..

Devdim, devrildim..


> 1 <