Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Biyolojik Pollusyon

Biyolojik Pollusyon Hakkında Bilgi - Biyolojik Pollusyon Nedir Özet


Araştırmalar



Biyolojik Pollusyon:Eko sistemdeki bireylerin aktivileri sonucunda anlam kirlenmesine neden olan olaylara denir. Canlı bireyler Eko sistem içerisinde ortamlarının fazla fiziko kimyasal değişmlerine neden olan Polluant ( Kirletici değişimlrine Konsantrasyonlarına) dayanmıyarak yer değiştirirler yada ölürler.

Eko sistem içerisindeki bazı turler ortamda çok fazla poliant değişimlerine karsı yüksek dayanıklılığına sahiptirler.Bu türler yaşadıkları biyotobun poliant düzeyine indike etkinliklerinden indikotör tür olarak kabul edilirler. Örneğin (maytilusgallaprovinacale ,nereis ,divensikolon) ortam sartlarının değismesine cok dayanıklılık gösterirler.Çeşitli kirlenme ile ilgili laboratuvar denemelerininbu türler üzerinde yapmak daha uygundur.

Plantonik Pollusyon:Planton ,sularda asılı halde bulunan ve su harektlerıne baglı olarak yer değistiren bitkisel ve hayvansal organızmalardır. (fitoplankton ,zomplankton) bunlar gıda zincirinin ilk halkalarını teşkil ederler bilindigi gibi yazı zinciri

Fitoplankton ------ zoplakton ------ küçük balıklar ----- büyük balıklar ------ insanlar

Dolayısyla gıda zincirinin bu ilk halkasındaki kirlenme direkt olarak insanları etkiler fitoplankton ortam kirlenmesinden çok etkilenir.Plankton türlerinin gelismeleri üzerine ortam polluluosyonu bazen pozitif bazen negatif etki yapar.

DENİZLEDE KİRLENMEYLE İLGİLENDİRİLEBİLEN ÖZELLİK VE SÜREÇLER

1.Meteorolojik ve İklimsen Özellikler :

Atosverdeki sirkilasyonu etkileyen faktörlerin basına deniz yüzeyi sıcaklıkları yer aldığı gibi ,bu sirkilasyon da su kütlesinin akıntı ,dalga hareketi gibi değişik yollardan yer değistirmesine neden olur.Bu şekilde deniz yüzeyi ile atmosfer arasındakı isi transferi bir yandan su içindeki atveksiyon ve karışımlar diğer yandan bölgesel iklimi tanımlarlar.Atmosferde oluşan cephe sistemleri ve siklonların deniz yüzeyi sıcaklıklarının fazla degişim gösterdigi bölgelerde yoğunlaştığı bilinmekte antisiklonların ise özellikle yer aldığı bölgelerde sürtünme sonucu oluşan sınır tabakanın dengesının ,su yüzey sıcaklığından etkilendiği belirlenmiştir.







2.Su Silkilasonları , Taşınım ve Karışım:

Denizlerdeki pek çok olayın yer kürenin özelliklerinden yaynaklandığı ,bu tür ölçekli olayların deniz ve Atmosferde neden olduğu değişimler çok daha küçük ölçejkli olaylarda kendini göstermektedir.


3.Gel - Git olayları ( med – cezir ):

Yer Ay ve Güneşin karşılıklı durumları sebebiyle Artıp eksilen çekim kuvvetlerinin merkezkaç kuvvetlerinin de etkisi Altın da Deniz yüzeyinin seviyesini değiştirdiğini kütlesi küçük olduğu halde yere daha yakın olan ay ve uzaklığına rağmen kütlesi büyük olan güneş farklı yüzeylerde gel – git olayında rol oynarlar.

Gel - git olayından dolayı bir yerdeki suyun yüzeyinin bir gün boyunca ulaştığı maximum ve minimum yüksekli değerleri su değişim potansiyeline katkıda bulunurlar. Bu yükseklikler seviyelerin her gün başka olması nedeni ile her gün değişim gösterir.


4.Dalgalar:

Rüzgarların deniz yüzeyine sürtünmesiyle iki türlü su hareketi oluşur;

-Yüzeydeki sular rüzgar ile birlikte sürüklenir.
-Dalgalar meydana gelir.

Dalgalar esas itibariyle düzenli ,periotik ve önemli bir basitleştirme yapıldığnda su kütlesinin taşınımının olmadığı yüzey suyu hareketlidir.Dalgalar periot ve oluşturan rüzgarın türüne göre sınıflandırılır.





5.Kıyı Akıntıları:

Dalgaların eğimli kıyı yapılarına çarpması ile kıyılarda dalga akıntıları meydana gelir.Dalga akıntıları dışında yerel kıyı rüzgarları nedeni ile meydana gelen sürüklenmeler rüzgar akıntıları ,gel – git nedei ile meydana gelenlerse gel – git akıntıları diye tanımlanır.

Denizin yüzey akıntıları genellikle toplanma = canvezgenee eğilimini gösterirler akım çizgilrinin toplanma eğilimi gösterdiği noktalarda yüzey suyu hızla dibe doğru haretet eder ki buna downweling denilir.Bunun tersi ise up weling olup yüzey akınlarının ayrıldığı noktalarda dip sularının yüzeye çıkması olayıdır.


Kuşadası Körfezinin Kirlilik Nedenleri (Belgin Akbaba) :

Öncelikle Kuşadası’nda bilinçsiz yerleşme ve denizin değerinin bilinmemesi gündemdedir.Ancak Kuşatak gibi birkaç proje sayesinde denizlerimiz tekrar kazanılmaya calışılıyor.

Kuşadası körfezinde bir çok canlı türüne rastlıyoruz bunların en önde geleni
Balaenoptera Physalus (uzun balina) oda bir süre için Kuşadası Belediye binasında sergilenmektedir.











Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış