Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Doğu Karadeniz

Doğu Karadeniz Hakkında Bilgi - Doğu Karadeniz Nedir Özet


Araştırmalar



 DOĞU KARADENİZ    Sumela - Uzungöl - Ayder - Kaçkar - Zilkale - Kaçkar Dağı

 
SUMELA MANASTIRI  
Trabzon Maçkanın  17 km.güneyinde Karanlık Dağın dik yamaçlarındadır. Ortodoks Kilisesi'nin Anadolu'daki en önemli kutsal merkezlerinden biri sayıla gelmiştir. Efsaneye göre manastır 385'te Atina'dan gelen iki keşiş tarafından kurulmuştur.  1923'te Rumların Anadolu'dan ayrılması üzerine Sumela'da terk edilmiştir. 1927'de koruma altına alınan manastır, doğal şartlar ve insan elinin tahribatına maruz kalmıştır. 1930'daki yangında çatı ve ahşap döşemeleri yanmış yalnızca taş duvarları kalmış olmakla beraber bu dört katlı yapı vadi yönünden bakıldığında Sumela Manastırı'na görkemli bir görünüm kazandırır. Şu anda restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

 
AYDER YAYLASI  
Rize Çamlıhemşin'in 19 km. güneydoğusunda 1350m. rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı daha ziyade yayla özelliğindedir. Kaçkar Dağı'na çıkmaya gelen dağcıların ilk durak yeridir. Turizm bölgesi ilanından sonra oldukça gelişme göstermiþtir. 50 derece kadar sıcaklığındaki kaplıcası, buranın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Kaplıca romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

 
ZİL KALE 
Çamlıhemşin Çat yolundadır. Orta Çağın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır.Fırtına Deresi'nin yaklaşık 100 metrelik uçurumun üzerindeki kayanın en yükseğine moloz taşlarla yapılmıştır. Duvarları iki metre kalınlığındadır. Beş katlı olan kalenin, askeri barınak olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Kalede bulunan iki el topu Trabzon müzesindedir.

 
KAÇKAR DAĞI 
Kaçkar Dağları ülkemizde Pleistosene ait buzul izleri ile beraber aktuel buzullaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden biridir. 3937 metre yüksekliğindeki zirvesi ile dağcıların ilgisini çekmektedir. Kuzey yönünde iki önemli buzula sahiptir. Kaçkar Dağları 01.07.1994 tarihinde Milli Park ilan edilmiştir.
 
 
Doğu Karadeniz Ekolojisi
Yüzölçümünün % 26'sı orman sayılan Türkiye'de Doğu karadeniz bölgesi kendine özgü iklimi, topografyası ve bunlara bağlı olarak gelişen orman ekosistemleri ile haklı bir ayrıcalığa sahiptir.Doğu Karadeniz ormanlarının bazı bölümleri sahip olduğu farklı biyolojik özellikler ve çeşitlilik dolayısıyla " Ilıman İklim Kuşağı Yağmur Ormanları", "Subtropikal Ormanlar" veya " sis ormanları" olarakta adlandırılmaktadır.
Alpin çayırlıklar, kayalık, göl ve nehir ekosistemleri, doğal yaşlı ormanlar gibi biyolojik çeşitlilik açısından eşsiz doğal zenginlikler yer almaktadır. Doğu Karadeniz Ormanları doğa koruma açısından olağanüstü öneme sahiptir. Topografyası, hidrolojisi, yüksek dorukları, florası, faunası, alpin çayırlıkları, sarp kayalıkları, göl ve akarsularıyla  eşşiz bir değere sahiptir.
Doğu Karadeniz bölgesi 440'ı Türkiye genelinde nadir olan  2500 bitki türü barındırmaktadır. Bölge faunası ise uluslararası düzeyde önemli hayvan türlerini içermektedir. Boz ayı, domuz, kurt, tilki, çakal, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, karaca, yaban kedisi, vb. Gündüz yırtıcı kuşlarının en önemli göç yolları üzerinde olan Doğu Karadeniz ayrıca Dağ Horozu ve Kafkas Ur Kekliği topluluklarını da barındırmaktadır.
Küçük Kafkasya veya Pontus Alpleri olarakta bilinen Doğu Karadeniz Dağları'nda geçmiş buzul izlerini ve buzulları görmek mümkündür. Bölgedeki kayaçların çoğu volkanik olmasına rağmen pek çok dağ zirvesi granittir. Ayrıcı Türkiye'de ender bulunan siyanit ve granodiorite de rastlanır.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğusuna hakim olan iklim Türkiye'de tektir. Bölgenin büyük bölümünde ortalama 1000mm'nin üzerinde yağış görülürken bu oran Rize Hopa arasında bu oran 2400mm'ye varır. İklim yumuşaktır ve ortalama sıcaklıklar kışın 4 derece yazın ise 25 derece civarındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 14 derecedir.
Yaklaşık 2500 bitki taksonu ile bölge çok zengin bir floraya sahiptir. Bu bitkiler arasında 160 tanesi dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmiyor. Ve yine 300 takson Türkiye için nadirdir.
Doğu Karadeniz Bölgesi endemik kuşlar açısından dünyada korumada öncelikli 217 alandan biridir. DHKD ve Birdlife international tarafından Türkiyenin en önemli 100 kuş alanından biri ilan edilmiştir. Ayrıca doğal yaşlı ormanları Türkiye'nin sahip olduğu yegane el değmemiş ormanlarıdır. 
Doğu Karadeniz'in en önemli dağları ise batıdan doğuya doğru, Varşamba (Verçenik) (3710m), Kackar (3937m) ve Altıparmak (3492m) dır. Doğu Karadeniz Dağları Arap Yarımadası'nın ve Rusya Bloku'nun sıkıştırması sonucu kıvrılma ve kırılmalar sonucunda oluşmuştur. Orman örtüleri ile kaplı derin vadilerle yarılmış olan alanlarda buzul ve akarsu aşındırmaları etkin olmuştur. Kaçkar Dağları Ağrı (5137m) ve Cilo-Sat (4136m) dağlarından sonra Türkiye'nin en önemli buzul morfolojisinin, aktüel buzulların görüldüğü

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış