Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Fransız İhtilalinin Osmanlı Devletine Etkileri Özet

Fransız İhtilalinin Osmanlı Devletine Etkileri Nedir Özet


Araştırmalar



FRANSIZ İHTİLALİNİN OSMANLI DEVLETİ'NE YANSIMASI VE ETKİLERİ ÖZET
 
Fransız ihtilali (1789), dünyanın en önemli sosyal ve siyasal  olaylarından biridir. Yeni Çağ'ın sonu, Yakın Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edilen bu olay, devlet sistemlerinin düzenlenmesinde de yeni bir görüş oluşturmuştur. İhtilalin sonucunda demokrasi ve milliyetçilik ilkeleri geniş ölçüde yayıldı. Milletlerin, bağımsız olmaları ve kendi kendilerini yönetme fikri gelişmeye başladı. Fransız ihtilaliyle ortaya çıkan hürriyet ve milliyet prensipleri, çeşitli milletlerden oluşan Osmanlı Devleti üzerinde bir hayli etkili olmuştur.
Zamanla, Fransız ihtilalinin etkileri, Osmanlı Devleti'nde  de görülmeye başlandı. Balkan milletlerinden Sırplar, Yunanlılar, Bulgarlar ve Romenler, bağımsızlık için isyan çıkarmışlar, Osmanlı Devleti'ni parçalamak isteyen Avrupa devletleri de bu isyanları kışkırtmışlardır. Bu bahanelerle Osmanlı içişlerine karışılması, devletin çöküşünü hızlandırmıştır. Diğer milletlerin de fırsatlardan yararlanmak istemesi sonucunda, 1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti dağıldı.
Fransız ihtilalinin Osmanlı'daki yansımalarından birisi de, XIX. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarında yeni devletler kurulmuş olmasıdır. Ancak bununla beraber, bu ihtilalin Osmanlı Devleti üzerinde olumlu etkileri de görülmüştür.
Fransız ihtilali çıktığında Osmanlı tahtında yenilik taraftarı bir hükümdar olan 3. Selim bulunmaktaydı. Osmanlı Devleti, ihtilalin kendisi için tehlikeli olacağını sanmıyordu. Fransa ile eski dostluk devam ettiriliyor, orduda yapılmak istenen ıslahat için buradan subay ve teknisyenler getiriliyordu. Onun döneminde, Avrupa ile yakın ilişkiler kurulmuştur.
Türk devlet adamları ve aydınları, Fransız ihtilalinin getirdiği hürriyet, adalet ve eşitlik fikirlerinin, Osmanlı Devleti'nde de göz önünde tutulmasına çalıştılar. 2. Mahmut devri ıslahatları bu bilinçle gelişmiştir. Tanzimat Fermanı ile demokrasiye giden yol açılmıştır; kanun kuvvetinin, padişahın üstünde olduğu kabul edilmiştir. Ve bundan sonra, aydınların çalışmalarıyla meşrutiyet ilan edilmiştir.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış