Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Gazi Ve Latife

Gazi Ve Latife Hakkında Bilgi - Gazi Ve Latife Nedir Özet


Araştırmalar





Kitabın Adı:Gazi ve Latife
Kitabın Yazarı:İsmet Bozdağ
Kitabın Sayfa Sayısı:255
Basım Yılı:1999
Basım:8.Baskı
Yayın Evi:Tekin Yayınevi
Özet:İzmir işgal edildikten bir kaç gün sonra Mustafa Kemal, İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Fatih Rıfkı Atay, Asım us, Yakup Kadri Karaosmanoğlu İzmir’e gittiler.Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Uşaki Zade Latife Hanım karşıladı.
Büyük bir bahçenin içinde,martı kanadı gibi beyaz,bembeyaz bir köşktü bu.Salonları geniş,odaları ferah ve konuk ağırlamaya müsaitti.Sahibi olan Latife Hanım bir Mustafa Kemal hayranıydı.Latife Hanım 23-24 yaşlarında, ela gözlü,kumral, ufak tefek, tombulca bir genç kızdı.Çabuk sevinir,çabuk üzülür,hem ürkek , hem cesur ,bir kaç dil bilen ve kolej okumuş kültürlü bir kızdı.
12 Eylül günü,İzmir,bir savaş sonrası karışıklığına yuvarlanmıştı.Yağma ve yangın,aynı anda başlamıştı.Ermeni mahallesinden başlayan ateş, gittikçe büyüyordu.Etfayenin yangın hortumları bıçakla kesilmiş,parça parça edilmişti.Kordonboyunda,Karargahlarını birbirine yakın kurmuş bulunan Mustafa Kemal Paşa ile İsmet Paşa ve Fevzi Paşalar,bir taraftan İstanbul üzerine yürüyen ordunun hazırlıklarını yapıyorlar,öte yandan yangının söndürülmesi,asayişin sağlanması için gereken emirleri veriyorlardı.Ordu hem yangını söndürmek,hem yağmacıları dağıtmakla görevliydi.
Yangın, Kordonu sarmış,Mustafa Kemal Paşa’nın karargahına yaklaşmaya başlamıştı.Yaverler,
Paşalar karargahın bir an önce Göztepe’ye geçmesinde acele ediyorlardı.Mustafa Kemal Göztepe’ye geçmeliydi ve arabayla bir an önce gittiler.
Mustafa Kemal Paşa, arkadaşlarıyla birlikte köşke girdiği zaman, her tarafın büyük bir titizlikle hazırlanmış olduğunu hemen fark etti ve genç ev sahibesine teşekkür etti.Gazi Mustafa Kemal Paşa arkadaşlarıyla balkona geçip oturmaya ve sohbet etmeye başladılar.Ara sıra Latife Hanım gelip bir arzularının olup olmadığını soruyor ve Mustafa Kemal’I savaş arkadaşlarıyla yalnız bırakıyordu.
Mustafa Kemal Paşa Beyaz Köşk’e yerleşeliberi, Latife çok sevdiğii sabah uykularından vazgeçmiş ve misafirine kendi eliyle pişirdiği kahvesini götürüyordu.Bir sabah Mustafa Kemal Paşa erken uyanmış ve geceliğiyle camdan dışarı bakarken bir ayak sesleri geldi.Mustafa Kemal bunu Latife zannetti ama deildi.Yaveriydi.Her sabah kahvesini Latife Hanım getiriyordu ama bu sabah yaveri Salih’I görünce biraz şaşırdı ve Latife’yi sordu.Latife uyuyordu ve onun uyandırılmasını ve gazetelerin alınmasını söyledi.
Mustafa Kemal Latife’ye alışmıştı.Her gün onu görüyor ve yakınlaşmalar artıyordu.1923 yılının 29 Ocak’ının Gazi Mustafa Kemal Paşa, Beya Köşk’te bir çay partisi veriyordu.Bu çay’a İzmir’in ileri gelenleri ile,İzmir’de bulunan Mustafa Kemal Paşa’nın arkadaşları ile uşakizadelerin yakın akrabaları çağrılmıştı.Bu çay aslında Gazi ile Latife’nin nikahıydı.Ama bunu kimse bilmiyordu.Kadı çağrıldı ve kadıya nikahın hangi odada olacağı söylendi.Odada bayan ve erkek vardı.Kadı bir an kadın-erkek bir arada olurmu düşüncesini dışarıya vurur gibi yaptı.Sonunda Mustafa Kemal ve Latife Hanım evlendiler
İkiside birbirlerine eş olmayı kabul ettiler.Davetliler gittikten sonra Mustafa Kemal ve Latife Hanım yalnız kaldılar ve Latife Hanım o gece ilk defa 24 yıllık hayatını yarım yaşamış olduğunu fark etti.İşte şimdi,öteki yarısını bulmuştu yani Mustafa Kemal’i.
Evlilik, Mustafa Kemal Paşa’nın hayatında hemen hemen hiç bir şey değiştirmemişti.Gene akşamları,politika arkadaşlarını sofrasında topluyor,onlarla görüşüp tartışıyor,yine geç vakit yemeğini yiyip yatıyordu.Latife aynı tanıştığı günlerdeki gibi Gazi’den önce uyanıyor,gazeteleri,ajans bültenlerini okuyup notlar alıyor,sonra sabah kahvesiniyle birlikte bu bilgileri Mustafa Kemal’e aktarıyordu.
Latife,Mustafa Kemal Paşa’nın yattığı odaya,kendisinden başka kimsenin girmesini istemiyordu.
Çünkü Gazi’nin, bekarlık zamanından kalma bazı alışkanlıklarının değişmesi lazımdı.Hayatları böyle tatlı ve biraz kıskançlıkla devam ediyordu.
Bir gün Gazi ve Latife Hanım’ın katıldığı bir gezide, Devlet reisleri,mareşeller,eşleri de olsa yanlarında önde yürüler ve arabanın sahında otururlardı.Mustafa Kemal, makama değil, daima ehliyete önem vermiş olmasına rağmen protokol gereği olarak Latife Hanım’I sola oturtmuştu.Bu gezinin akşamında kavga meydana gelmişti.Latife Hanım bana herkesin içinde hakaret ettin.Bunu nasıl yaparsın diye bağırıyordu.Çok sinirliydi.Ağlamaya başladı biraz sonra uykuya daldı.Mustafa Kemal onun sabahleyin pişman olacağını ve düzeleceğine inanıyordu.
Ertesi sabah Latife Hanım pişmandı.Kocasına seslendi fakat yanıt alamadı.Bahçeye doğru gitti.Mustafa Kemal oradaydı.Latife Hanım sakin ve neşeli haliyle bahçeye indi ve hiç bir şey olmamış gibi bugün neler yapacaklarını sordu.Bu olay onların ilk kavgalarıydı.
Bu kavgadan sonra çatışmalar oldu.Bir gün Latife Hanım Mustafa Kemal’e kendisiyle konuşmak istediğini söyledi.Mustafa Kemal sonra konuşmak istiyordu ama Latife Hanım oanda istiyordu.Latife Hanım Gazi’ye ne zaman bu sofra alemleri bitecek diye haykırıyordu.Mustafa Kemal ise onun tepesinde atlamalarını ve topuk çalmasının ne zaman biteceğini söylüyordu.Latife Hanım bu sofra alemleri bittiği zaman diyordu ve Mustafa Kemal’in yavaş yavaş sinirlendiğini farkediyordu.Bu kavgada boşanma lafı ortaya atıldı.Latife Hanım Mustafa Kemal’in kendisini boşayamayacağını düşünüyordu çünkü o bir cumhurbaşkanıydı ve neden boşandığını açıklamak zorundaydı.Mustafa Kemal ise kendisinin kimseye açıklamak zorunda olacağı bir şey ol madığını söylüyordu.Mustafa Kemal çok sinirlenmişti.
O günden sonrada yaşamları kötüye gidiyordu.Bir kıvılcım onların ayrılmasına yeterdi neredeyse.Ve o kıvılcımda bir resmi yemekte patladı.Mustafa Kemal ve Latife Hanım resmi bir yemeğe katılmışlardı.İkisi konuşmuyorlardı.Mustafa Kemal, Ali Sait Paşa’nın eşi Naciye Hanımla sohbet ediyordu.Latife Hanım onları gördükçe yüzü mosmor kesiliyordu.
Yemekten sonra çok büyük bir kavga olmuştu.Latife Hanım Mustafa Kemal’i Naciye Hanımla yaptıklarını soruyordu.Latife Hanım çok sinirliydi.Mustafa Kemal, Latife Hanım’a susmasını söylüyordu fakat o susmuyordu.Mustafa Kemal hızlı adımlarla bir odanın kapısını açıp boş olduğunu görünce kapıyı kapadı ve bulduğu kanepenin üzerine uzandı.Latife Hanım öfkesini gözyaşlarına bırakmış,hıçkırmaya başlamıştı.
Sabahleyin salona geldiği zaman yüzü sapsarıydı.Gözlerine mor halkalar çökmüştü.Geceyi uyumadan ve üzüntüyle geçirdiği belliydi.Erzurum civarında bir deprem olmuştu ve Erzurum’a gidecekler salonda toplanmışlardı.Latife Hanım’da hazırlandı ve Erzurum’a hareket edildi.
Erzurum’a varılınca depremin büyük yıkıntılar yaptığı gözler önündeydi.Bir kaç sağlam binadan başka ne varsa toprağa karışmıştı.Salgın hastalıktan korkuluyordu.Bu gezintiler sırasında Latife Hanım Mustafa Kemal’in yanıbaşında yürüyor,çocukları okşuyor,kadınları teselli ediyordu.Büyük can kaybı olmuştu.
O akşam Gazi ve Latife,yine ayrı ayrı odalarda yattılar.Latife’nin öfkesi geçmiş,yumuşamıştı.
Fakat Gazi,kesinlikle direniyor,Latife Hanım ile tek kelime konuşmuyordu.
Gazi bu büyük kavgadan sonra Latife Hanım’I Ankara’ya yollamaya karar verdi.Mustafa Kemal işleri bittikten sonra Ankara’ya geri döndü ve İsmet Paşa’yı yanına çağırdı.Ona boşandığını bildirdi ve bunu Anadolu Ajansı’na durumu açıklayacak bir bildiri yollamasını ve yayınlamalarını söledi.
Mustafa Kemal boşandıktan sonra biraz durgun ve biraz hüzünlüydü.Kuvvetli bir Mercedes-Benz gelerek onu Yozgat’a doğru uçuruyordu.Mustafa Kemal, bu olaydan sonra işlerine devam etti.
Latife Hanım ise, 2 yıl,6 ay ,4 gün sonra, 25 Ağustos 1925 günü “Latife Gazi Mustafa Kemal” olarak çıktığı İzmir’e,sadece “Latife” olarak dönüyordu.





















Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış