Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Istanbul

Istanbul Hakkında Bilgi - Istanbul Nedir Özet


Araştırmalar



 
Istanbul’un alinisinin 546. Yildönümü tüm Türk Ulusuna kutlu olsun
Istanbul’un Fethi:
II. Murat’in ölümünden sonra yerine oglu II. Mehmet tekrar padisah oldu. Genc padisah, devletin sinirlarinin genisletilmesi ve güvenligin saglanmasi icin Istanbul’un mutlaka alinmasi gerektigine inaniyordu.
Istanbul’un Fethinin nedenleri
Bu dönemde Osmanli Devleti, Anadolu ve Balkanlar’da genis topraklara sahipti. Bizans Imparatorlugu’nun merkezi olan Istanbul, Osmanli topraklari arasinda kalmisti. Türk ordusu, Rumeli ve Anadolu’ya gecerken cesitli zorluklarla karsilasiyordu. Bu durum, Osmanli Devleti’nin, Anadolu ve Rumeli’deki topraklarinin güvenligini tehlikeye düsürüyordu. Ayrica Bizans imparatorlari firsat buldukca Avrupa devletlerini ve Anadolu beyliklerini Osmanlilara karsi kiskirtiyordu. Sehzadeleri de ayaklanmalari icin tesvik ediyorlardi. Istanbul, Asya ve Avrupa’yi birbirine baglayan yollarin üzerinde bulundugu icin son derece önemliydi. Istanbul’un alinmasi ile Avrupa iclerine dogru ilerleme kolaylasacakti. Bütün bu önemli sebeplerden dolayi Istanbul’un alinmasi artik kacinilmazdi.
Fetih Icin Yapilan Hazirliklar
II. Mehmet, padisah oldukten hemen sonra, Istanbul’un fethi icin hazirliklarla basladi. Fakat Istanbul’u almak kolay degildi. O zamana kadar cesitli devletler ve Osmanli padisahlarindan bazilari da burayi kusatmislardi. Fakat bir sonuc elde edememislerdi. Iste bütün bu hususlari dikkate alan II. Mehmet, Istanbul’u kusatma planlarini kendi hazirladi. Anadolu hisarinin
( Güzelcehisar ) karsisina Rumeli Hisarini (Bogazkesen Hisari) yaptirdi. Böylece Bizans’a Karadeniz’den gelebilecek yardimi önlemis oldu.Bizans’a ait Istanbul yakinlarindaki Silivri ve Vize kalelerini ele gecirdi. Surlari yikabilecek büyüklükte toplar döktürdü. Surlara yaklasmayi ve tirmanmayi kolaylastirmak icin tekerlekli kuleler yaptirdi. Ayrica, Istanbul’u denizden de kusatmak amaciyla güclü bir donanma meydana getirdi. Genc padisah II. Mehmet bütün bu hazirliklarini iki yil icinde tamamladi. Bu sirada, Bizans Imparatorlugu’nun elinde Istanbul ve cevresindeki birkac yer kalmisti. Ordusu ve donanmasi da yok denecek kadar azdi. Imparatorluk mezhep kavgalari ve birtakim catismalar icinde bulunuyurdu. Böyle oldugu halde Bizans Imparatoru Kostantin, gelebilecek tehlikelere karsi surlari ve kaleleri tamir ettirdi. Askerlerini buralara yerlestirdi. Halic’in agzini kalin bir zincirle kapatti.
Istanbul’un Fethi
II. Mehmet, gerekli hazirliklari tamamladiktan sonra büyük bir ordu ile Edirne’den Istanbul Önlerine geldi. Sehri karaden ve denizden kusatti. Bizans Imparatoru Kostantin’e elci gönderip Istanbul’un teslimini istedi. Fakat imparator, sehrin kolay ele gecirilemeyecegine ve Avrupa’dan gelebilecek yardima güvendiginden bu teklifi kabul etmedi. Ilk hücum, 6 Nisan 1453 sabahi, Türk topcularinin atislariyla basladi. Surlarin yikilan yerlerini Bizanslilar canla basla onariyorlardi. Türk askerlerinin surlardan iceri girmesine, Rum atesi (Grejuva) denilen silahlariyla engel olmaya calisiyorlardi.
Istanbul’un kusatilmasi haberi Avrupa’da büyük bir telas uyandirdi.Bunun üzerine papa, Bizans’a yardim icin gemiler gönderdi. Osmanli donanmasi bu gemilerin Halic’e girmesine engel olamadi.ortaya cikan zorluklar II. Mehmet’i yildirmadi. Olaganüstü bulusu ile 72 parca gemiyi bir gecede karadan Halic’e indirtti. Bizanslilar, Halic’te Osmanli donanmasini görünce saskina döndüler. Istanbul’un karadan ve denizden kusatilmasi tam 53 gün sürdü. Nihayet II. Mehmet’in emriyle 29 Mayis 1453 günü genel hücum basladi. Osmanli ordusu karadan ve denizden büyük bir hücuma gecti. Istanbul, Türk ordusunun bu hücumlarina artik daha fazla dayanamadi. Toplarin surlarda actigi gediklerden Türk askerleri sehre girdi. Bu sirada surlara ilk bayragi diken ULUBATLI HASAN. Dalgalanan bu bayrak diger Türk askerlerini de costurdu. Ayin gün ögleden sonra Istanbul tamamen Türklerin eline gecti. II. Mehmet Istanbul’u aldigi zaman 23 yasinda idi. Kendisine ”ülke alan, ülke asan” anlamina gelen ” Fatih” unvani verildi.
Istanbul’un Fethinin Türk ve Dünya Tarihi Bakimindan Önemi
Istanbul’un fethi, yalniz Türk tarihinin degil Dünya tarihinin de önemli ve büyük olaylarindan biridir. Cünkü yüzyillardir süregelen Dogu Roma Imparatorlugu (Bizans) tarihe karismistir. Avrupalilarin Türkleri Balkanlardan cikarma umutlari yok olmustur. Istanbul’un alinmasi ile Türklerin Avrupa iclerine dogru ilerlemeleri kolaylasmistir. Anadolu ve Rumeli topraklari arsindaki engel kalkmis, böylece Osmanli topraklarinda bir birlik ve bütünlük saglanmistir. Osmanli Devleti kurulus dönemini tamamlanmis büyük bir devlet olma yoluna ilk adimini atmistir. Bundan sonra Istanbul baskent olmustur. Istanbul, Türklerin eline gecince Avrupalilarin dogu ile olan ticaret yollarin bir bölümü kapanmistir. Bunun sunucunda Avrupalilar dogu ile ticaret yapabilmek icin yeni yollar aramaya baslamislardir. Bu durum cografi kesiflerin baslamasinda etkili olmustur.
FATIH’IN KISILIGI VE BASARILARI
Fatih Sultan Mehmet, Edirne’de dogdu. Bilgili bir Hükümdar olan babasi II. Murat, oglunu iyi yetsmesi icin ünlü Türk bilginlerinden ona ders aldirdi. Devlet islerini ögrenebilmesi icin cocuk yasta Anadolu’nun cesitli illerinde sancak beyligi yaptirdi. II. Murat, Macarlarla Segedin Antlasmasi’ni imzalayarak on yil icin baris saglamisti. Bu yüzden henüz on dört yasinda olan oglu Mehmet’e tahtini birakmakta sakinca görmedi. Fakat onun cocuk olmasindan yararlanan Haclilar saldiriya gecti. II. Murat tehlikeleri önlemek icin tekrar tahta cikti. II. Mehmet, babasinin 1451 Subatinda ölmesi üzerine yeniden basa gecti. Fatih, iyi bir egitim almasi yaninda cesur, güclü ve kararli bir kisilige de sahipti. Özellikle konusmalarinda derin kültürlü belli ederdi. Kendisini ve yaptigi isleri tenkit edenleri hos karsilardi. Bilim adamlarina, sanatkarlara saygi gösterir, onlari korurdu. Ayrica kendisi de edebiyata merakliydi. Caginin siir anlayisina uygun olarak ”Avni” takma adi ile cok güzel siirler yazmistir. Fatih, kendinden önceki padisahlarin koymus olduklari kanunlari toplatti. Kendi calismalarini da ekleyerek Fatih Kanunnamasi’ni meydana getirdi. Fatih devrinde, Istanbul basta üzere ülkenin pek cok yerinde bircok cami, medrese, kösk, saray, köprü yaptirilmistir. Osmanli Devleti’ne essiz hizmetler veren Fatih, 1481 yilinda Gebye’de hastalanarak öldü. Türbesi Istanbul’da, kendi yaptirdigi caminin bahcesindedir.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış