Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Modern Saç Boyaları Kabaca Üç Kategoriye Ayrılır

Modern Saç Boyaları Kabaca Üç Kategoriye Ayrılır Hakkında Bilgi - Modern Saç Boyaları Kabaca Üç Kategoriye Ayrılır Nedir Özet


Araştırmalar




Modern saç boyaları kabaca üç kategoriye ayrılır;

-Geçici boyalar

-Yarı-kalıcı boyalar

-Kalıcı boyalar
1 - GEÇİCİ BOYALAR
Bu tür boyalar ile renklendirme saçtan tek yıkamayla çıkarılabilen boya maddelerinin kombinasyonun saça uygulanmasıdır. Bunlar saçı çok hafif boyayabilirler ya da saçın doğal rengini yoğunlaştırabilir, sararan gri saçı beyazlatır ya da açılmış saçlardaki sarı ve kırmızı tonları düzeltir. Geçici boyalarda kullanılan saç boyaları; keratin bakımından zayıf olmalı, ışığa karşı dayanıklılığı olmalı, yastığı ve kıyafetleri boyamaması için friksiyona dayanıklı olmalı ve şampuanla kolayca yıkanabilmelidir. Bu boyalar genelde tekstil boyama endüstrisinden alınan, suda çözünebilen asit renklendiricilerdir. Renk tanecikleri saç bakımı ve saç stili ürünlerinin temel katkı maddesi olan reçineler tarafından saçın yüzeyinde tutunurlar. 

Geçici saç boyaları genellikle sulu yada hydroalkolik losyon ya da sprey şeklinde bulunur. Aynı zamanda saç şekillendirmeye katkıda bulunan, saçın dolaşmasını önleyen, yumuşaklık ve esneklik sağlayan anyonik ve katyonik polimerler içerirler.

Butür boyamanın avantajları saçtan kolayca çıkarılabilmesi, doğal ya da boyalı saça uygulanabilmesi, kolay uygulanması ve yanetkilerinin olmamasıdır.
2 - YARI KALICI BOYALAR
Geçici boyalrın aksine bu tür boyama güçlü ve uzun süre saçta kalabilmektedir. 8-10 yıkamaya dayanıklıdır.

Bu boyalar nötr ya da katyonik çözünürlüğü düşük, eriyebilirliği olan renklendiriciler içerirler. Bunlar genellikle nitro grubu kimyasallardır (nitrophonels, nitroaminophenols, nitrophenylenediamines). Bazen de azo boyalarla tamamlanırlar. 

Bu boyalar keratin bakımından daha güçlü, üst deriye nüfus edecek kadar küçük, saç korteksine tutunan moleküllerdir. Onlar yapısında hiçbir değişikliğe uğramadan saçı direkt boyarlar. Yıkama sıklığına bağlı olarak 3-6 hafta sonra saçtan çıkarlar.

Saç keratininde afiniteyi artırmak için formülasyonlarında değişik eriyikler kullanılır (su, anyonik ve katyonik bileşikler). Durulamadan evvel saçta 5-30 dakika kalan, ıslak saça uygulanan, şampuan, jel, losyon ve krem formundadır.

Yarı kalıcı boyama özellikle peroksit bazlı saç boyası kullanmak istemeyen bayanlarca tercih edilir. Kolay kullanımıyla doğal ya da rengi açılmış saça doğal renk ve ton çeşitliliği sunar, sık yıkamayla etkileri azaltılabilir, saça renk vermek için peroksite ihtiyaç yoktur ve saç liflerinin bozulmasına neden olmazlar.


Yarı kalıcı boya; beyazları yeterince kapatır. Tabi bu oran %30'unu aşmıyorsa. Bu boyalar peroksit içermediği için saça parlaklık vermez.
3 - KALICI BOYALAR
Bunlar saç boyası pazarının %70-%80'ini oluşturduğu için en yaygın olarak kullanılanlardır. Bunlar doğal saçı istenildiği kadar koyulaştıran ya da açabilen tek boyamadır. Doğal ya da yapay görünümlü tüm mümkün renk tonlarını sağlar, sık yıkamaya ve ışığa karşı dayanıklıdır. gerekirse 4-6 haftadan sonra tekrarlanabilir. Kalıcı boyama beyazları tamamen kapatabilen tek boyama yöntemidir.


Bunlar kıl şaftının içinde peroksitle birleştiklerinde renkli pigmentler oluşturan, renksiz maddelerdir. Doğal saç pigmenti melaninin hidrojen peroksit ile yüksek derecede ve etkili olarak saç rengini açar ve aynı şekilde saçı da matlaştırır. Bu matlaşma istenilen derecede saç renginin açılması avantajını sağlar ve standart bir solgunluk yaratır ki bu da saça ölge uygulamasında uyumlu bir görünüm sağlar.


Kalıcı boyaların renksiz öncüleri 2 ana grupta incelenir.

1 - Primer bazlar.
2 - Değiştiriciler.


Primer bazlar; p-phenylenediamine, p-aminophenol ve bunların türevlerini vb.lerini içerirler. Bunlar hidrojen peroksit mevcudiyetinde kinon aminlerini değiştirerek hızlı bir şekilde oksitlenirler. Bu primer bazlar değiştiricilerle indo renklendirici olarak adlandırılan şekillendiricilerle etkileşirler.
 

Değiştiriciler de tıpkı primer bazlar gibi saçta yüksek afinite gösterirler ve küçük boyutlarından dolayı saç korteksinin içine daha hızlı sızarlar. Böylece oksitatif yoğunlaşma saç içinde çıkartılamayan veya göç edemeyen, çok büyük erimeyen pigmentlere dönüşmesine yolaçar. Bu nedenle bu boyalara kalıcı boya adı verilir.



Ürünler şampuan, krem veya jel formatında formüle edilmiştir. Oksidan maddeler (%3'lük - %6'lık - %9'luk gibi) genellikle alkali içeren renklendirici karışımlarla karıştırılarak saça şampuan yapmadan önce sürülür. Karışım saçta 20-30 dakika bekletilir. Daha sonra saç kabaca durulanır. Arkasından şampuanla yıkanarak tüm kimyasal artıkların saçtan uzaklaştırılması sağlanır.


TONE-ON-TONE (GÖLGE)
Gölge oksitlenmenin bir türevi olup Avrupada Kuzey Latin ve Güney Amerikada büyük bir başarıyla uygulanmaktadır. Tek ana farkı alkali maddenin miktarının azaltılmasıdır. Kullanılan renklendiriciler içerik olarak kalıcı boyamada kullanılanlarla aynıdır. Fakat düşük alkali miktarından dolayı, gölge ürünleri saçı parlatmaz elde edilen ton saçın doğal tonuyla uyumludur. Ya aynı tonda ya biraz daha koyu yada daha açıktır. Gölge işlemi eğer iyi şekilde uygulanırsa beyaz saç minimum düzeye iner. Gölge uygulamasının saç şaftına verdiği zarar oldukça azdır.









RENKLENDİRME
(Boyama)
KALICI BOYAMA
YARI KALICI BOYAMA
GEÇİCİ BOYAMA
Mekanizma
Düzenli
Aynı zamanda açar ve boyar
____________
Tone-on-Tone (Gölge)
Açmaz,parlatmaz
______________
Direkt renklendirme yapar
______________
Direkt suni renklendirme yapar
______________
Teknoloji
İki ürün uygulamadan önce karıştırılır 
(Amonyak içeren boya maddesi + hidrojen peroksit)
 
____________
İki ürün uygulamadan önce karıştırılır.
(Düşük miktarda alkali içeren boya maddesi + hidrojen peroksit)

 
______________
Hidrojen peroksit ve alkali içeren madde yok
Direkt boya maddesi içerir
 

______________
Hidrojen peroksit yok.
Alkali madde yok.
Şekillendirici ve yenileyici maddeleri içerir.
Yıkama-Durulama yapılmaz.
______________
Sonuç
- Daha açık boyama
- Daha koyu boyama
- Çok açık boyama
____________
- Doğal görünüm
- Daha koyu
- Daha açık
 
______________
- Doğal nüans
- Daha koyu
- Açık renk
- Beyaz saçı grileştirme
______________
- Doğal nüans
- Açık renk
- Beyaz saçı grileştirme
______________
Beyazı Kapatma
%100 kapatır (tüm tonları)
____________
%50'ye kadar beyazı kapatır. (tüm tonları)
______________
%30'a kadar beyazı kapatır.
______________
Beyazı kapatmaz.
______________
Süresi
Yıkamaya dayanıklı.
Uzun süre kalıcı
Yıkamaya dayanıklı.
Uzun süre kalıcı.
6-12 yıkamaya dayanıklı
Yıkamayla saçtan çıkar.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış