Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Organik Besinler

Organik Besinler Hakkında Bilgi - Organik Besinler Nedir Özet


Araştırmalar



Organik Besinler

Gıda üreticilerinin, ürünlerini pestlerden (zararlı böcekler) korumak için kullandığı sentetik kimyasalların çocuklar için zararlı olmasından dolayı yiyeceklerde kullanılabilecek pestisit (zararlıları öldüren ya da uzaklaştıran kimyasal maddeler) artığının bir sınırı vardır. Ayrıca çocukların evden, bahçeden ya da hayvanın pire tasmasından alabileceği pestisitler bile dikkate alınmalıdır.

Günümüzde yapılan gıda kontrolleri, kabul edilebilir sınırları biraz belirleyebiliyor. Koruyucu önlemlere rağmen, gıdaların sağlığa etkileri konusunda bilimsel belirsizliklerin olması ve gıda üreticilerinin yasalara uyum sağlaması sonucunda, ebeveynler organik meyve ve sebzeleri tercih ederek çocuklarına bulaşabilecek pestisitleri azaltabilmektedirler.

Organik Gıdalar Daha mı Sağlıklıdır?
Bilimin ispatladığı genel kanıya göre, organik yiyeceklerde bulunan pestisit kalıntısı organik olmayan yiyeceklere göre daha nadiren bulunur çok daha az seviyededir. Meyve ya da sebzelerde kalan pestisitin uzun süreli sağlık sorunlarına neden olup olmadığını belirten fazla sayıda araştırma yoktur.

Amerikan Tüketiciler Birliği analisti Urvashi Rangan “Pestisit kalıntılarının zararlarının hiç kanıtlanmamış olması, onların zararsız olduğu anlamına gelmez…Biz genel riski azaltma taraftarı kişileriz”. Tüketiciler Birliği’nin karşılaştırmalı analizleri, organik yiyeceklerdeki pestisit miktarının, konvansiyonel yöntemle (organik tarım metodu dışındaki tüm geleneksel metotlar) yetiştirilmiş yiyeceklerdekinden daha düşük seviyede olduğunu ortaya koymuştur.

Az Bilinen Gerçekler
Üstünde “organiktir” onayı bulunan ürünler yetiştirilirken konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasal maddeler kullanılmamıştır ancak yine de pestisitsiz olmayabilirler.

Enviromental Health Perspectives’de yayınlanan bir makaleye göre, yaşları 2 ila 4 arası değişen, organik meyve ve sebze tüketmiş çocukların kanında, aynı yaşta olup konvansiyonel yöntemle yetiştirilmiş ürünleri tüketen cocuklarınkine göre, 6 kat daha az pestisit bulunmuştur.

Ürünleri İyi İnceleyin
Organik meyve ve sebzeler için %20-30 fazladan ödemek olağan dışı bir durum değildir. Araştırmacı Chensheng Lu, pestisitlerden korunmak için daha fazla para ödeyen ebeveynlerin, harcadıkları paranın karşılığını aldıklarını söylüyor.

Lu, Washington Üniversitesi’nde yaptırdığı bir çalışmada, ilkokul çağındaki çocukların konvansiyonel diyetlerini 5 günlüğüne organik yiyeceklerle yapılan diyetlerle değiştirdi. Sonuçta araştırmacılar çocukların idrarlarındaki iki farklı pestisit seviyesinin kısa sürede ve kayda değer ölçüde azaldığını buldular.

Şu anda Emory Üniversitesi Toplumsal Sağlık Bölümü’nde profesör olan Lu, alternatif gıda seçimlerinin çocukların tarımsal kimyasallara olan hassaslıklarını azaltabildiğini söylüyor. Profesör, gıdalardaki pestisit kalıntısının az olduğunu ancak bunun bir yaşam boyunca sağlığa zararının olup olmadığının hala bilinmediğini söylüyor.

Sonuç
Güney Carolina Üniversitesi’nden Sağlık Geliştirme Bölümünden Doç.Dr. Alexandra Evans’a göre, pestisite maruz kalma miktarının endişe verici düzeyde olmasının sebebi çocukların daha hassas olması.

Evans “Çocuklar, kilo başına düşen orana göre düşünüldüğünde yetişkinlerden daha fazla miktarda katkılı gıda alırlar. Pestisitler yağda depolanırlar ve çocukların vücudunun yağ oranı yetişkinlerinkinden daha fazladır. Çocukların gelişmekte olan karaciğerlerinin, kimyasalları arındırma kapasiteleri yetersizdir” diyor.

Sadece organik yiyeceklerden oluşan bir diyet birçok aile için uygun olmayabilir. Lu, ebeveynlerin gıda alışverişlerinde organik yiyecekler arasından tercih yaparak alışveriş masraflarını makul düzeyde tutabileceklerini düşünüyor.

Lu, aldığımız her üründe aynı seviyede pestisit artığı olmadığını belirtiyor.

Profesör Lu, örneğin, çileğin toprağa yakın yerlerde yetişen hassas bir meyve olmasından dolayı organik çilek satın almanın, akıllıca bir alışveriş olacağını düşünüyor. “Ayrıca konvansiyonel şekilde yetiştirilmiş brokoli satın almak da maddi olarak akıllıca bir alışveriş olabilir çünkü bu yiyeceğin, küçük çiçekleri saran yaprakları vardır ve bu da daha az seviyede pestisit artığının olmasını sağlar.

Doç.Dr. Evans, bir çocuğun yeme alışkanlıklarının organik yiyecek seçimini yönlendireceğini söylüyor. “Bazen okul öncesi dönemdeki çocuklar bir yiyeceği çok severler ve onu haftalarca yerler. Bu dönem organik alternatiflere yönelmek için iyi bir zamandır” diyor.

Ebeveynler genellikle organik yiyeceklerden daha ucuz olan, üzerinde ‘Entegre Mücadele- yönteminden faydalanarak yetiştirilmiştir’ uyarısı yazan yiyecekleri de tercih edebilirler. Entegre mücadele yöntemiyle yetiştirilen meyveler ve sebzeler sentetik pestisitlerle yetiştirilir ancak çiftçiler alternatif tarım yöntemleriyle entegre mücadele ürünündeki pestisit kalıntılarını belirlenemeyen seviyelere çekerler.

Dr. Evans, sebzeleri su ve bulaşık deterjanından oluşan bir solüsyonla yıkayarak hazırlamak gibi basit yemek hazırlama işlemlerinin yiyeceklerdeki pestisit miktarını azaltabileceğini belirtiyor.

Eğer maddi gücünüz yetiyorsa organik yiyecekler satın alın. Eğer para problemse öncelikle daha fazla meyve ve sebze yiyin.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış