Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Protein

Protein Hakkında Bilgi - Protein Nedir Özet


Araştırmalar



 Proteinler
Nasıl ki insan vücudunun temel yapı taşı hücre ise, proteinler ve aminoasitler de hücrelerin temel yapı taşlarıdır. Amino asitler birleşerek protein zincirlerini oluştururlar. Besinler ile vücudumuza giren proteinler ise gerektiğinde parçalanarak amino asitlere dönüştürülürler. Proteinler vücutta sudan sonra ençok bulunan maddelerdir. Proteinlerin temel görevi büyüme, gelişme ve vücuttaki hücre ve dokuların onarımıdır. Bir çok aminoasit karaciğerimiz tarafından üretilir ancak 8 adet aminoasit vücutta üretilemez, dolayısıyla bu aminoasitleri besinlerden almamız gerekir. Bunlara "zorunlu aminoasit" adı verilir. En zengin protein kaynakları hayvansal besinler olmakla birlikte bu besinler ayrıca "doymuş yağ" içerdiklerinden dikkatli tüketilmeleri gerekmektedir. 1 gr protein 4 kcal enerji sağlamaktadır. Sağlıklı bir beslenme için günlük enerji ihtiyacımızın %10 unu proteinlerden karşılamalıyız.
Alanine
Lysine
Valine
Arginine
Methionine
Asparagine
Aspartic Asit
Phenylalanine
Citrulline
Cystine
Proline
Cysteine
Glycine
Serine
Glutamine
Histidine
Threonine
Homocysteine
Hydroxyproline
Tryptophan
Selenomethionine
Isoleucine
Tyrosine
Taurine
Leucine



Organizmada yaşamsal fonksiyonların ve hücre metabolizmasının sürdürülmesi enerji gerektiren olaylardır. insan vücudunda doku yıkımı ve yapımı aynı anda gerçekletebilen ve dengeli bir biçimde sürdürülebilen bir süreçtir. Bu mekanizmaların işlerliliğini sağlayan bir takım enerji ve substratlar vardır. Normal koşullarda bu ihtiyaç doğal yollardan beslenme ile sağlanabilir. Yoğun bakımda ise bu mümkün olamayacağından bu eksiklikler ancak klinik nutrisyon uygulanmasıyla giderilebilir.
Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda ya da starvasyon halinde (tamamen kesildiği) organizma yedek enerji depolarını kullanarak enerji ihtiyacını sürdürebilir. Fakat yetersiz bir beslenme özellikle kritik yoğun bakım hastalarında mortaliteyi ve morbiditeyi arttırır. Organ disfonksiyonuna sebep olabilir. Nutrisyonel destek immün sistemi destekler, yara iyileşmesini arttırır, morbidite ve mortaliteyi azaltır.
Bu nedenle nutrisyonda amacımız hasta için gerekli olan ve hastadan hastaya değişiklik gösteren beslenme ile ilgili gerekli maddelerin optimum düzeyde sağlanmasıdır.
Gerek normal kitilerde yetersiz beslenme durumunda gerekse yoğun bakım hastalarının büyük bir bölümünü oluşturan travma sepsis yanıklar gibi olaylarda metobolizmada bazı değişiklikler ortaya çıkar.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

1. hjghjwrwerwerwe yolladı.   25-11-2013 13:50  

trololololololol