Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Satranç

Satranç Hakkında Bilgi - Satranç Nedir Özet


Araştırmalar



SATRANÇ


 
a
b
c
d
e
f
g
h
 
8








8
7








7
6








6
5








5
4








4
3








3
2








2
1








1
 
a
b
c
d
e
f
g
h
 


Formun Üstü

Formun Altı

Kural şudur: Rakip şahı tahtanın herhangi bir tarafındaki son sıraya kadar kovalamak. Bu durumda beyazın ilk hamlesi olan Ka7 hamlesi rakip şahı sekizinci yatık sırayı hapsetmekle kalenin kuvvetini gösterir. Matı çabucak yapabilmek için şöyle devam edilir;
1.Ka7 Şg8 2.Şg2 Mat yapabilecek durumu elde etmek için şah ve kalenin ortak hareketi gerekir. Yeni başlayanların takip edecekleri genel ilke şudur: Kendi şahımızı mümkün olduğu kadar rakip şah ile aynı yatık sırada ya da bu örnekte olduğu gibi aynı dik sütunda tutmak. Bu suretle şah altıncı yatık sıraya getirilince şahı artık rakip şah ile aynı dik sütunda değil, fakat rakip şahın bulunduğu dik sütunun yanındaki merkeze doğru olan dik sütunda tutmalıdır.
2...Şf8 3.Şf3 Şe8 4.Şe4 Şd8 5.Şd5 Şc8 6.Şd6 Burada Şc6 oynamak iyi değildir, çünkü siyah şah tekrar d8 karesine döner ve mat yapmak daha uzun sürer. Fakat eğer şimdi şah d8 karesine giderse o zaman kale a8'den şah diyerek mat eder.
6...Şb8 7.Kc7 Şa8 8.Şc6 Şb8 9.Şb6 Şa8 10.Kc8# Başlangıçtaki durumdan mata kadar on hamle yapılmıştır: Beşinci hamlede Siyah, Şe8 oynasa idi genel kurala uygun olarak beyaz o zaman şöyle devam ederdi; 6. Şd6 Şf8 (amaç siyah şahı beyaz şahın önüne gelmeğe mecbur ettikten sonra Ka8 oynayarak matı yapmaktır) 7. Şe6 Şg8 8. Şf6 Şh8 9. Şg6 Şg8 10. Ka8++.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış