Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Türkiye Ormanlare Katkısı Haberi

Türkiye Ormanlare Katkısı Haberi Hakkında Bilgi - Türkiye Ormanlare Katkısı Haberi Nedir Özet


Araştırmalar



Türkiye'nin Ormanları Rehabilitasyona Girdi 22/03/2006



Ormanlar 10 yıllık 'rehabilitasyon'a giriyor. Rehabilitasyonun hedefi, Türkiye'deki toplam orman varlığının (21 milyon 188 bin 747 hektar) yaklaşık yüzde 50'sini (10 milyon 567 bin 526 hektar) oluşturan bozuk ormanları 10 yılda yenilemek.

Konya Orman Bölge Müdürvekili Faruk Aydın, "Yurt genelinde seferberliğe bu yıl başlanacak. 10.5 milyon hektarın rehabilitasyonu, 10 yıl sürecek. Seyrek ormanlıklara yeni fidan dikilecek, yaşlı, cılız ağaçlar temizlenecek. İstikbal vaat etmeyen ağaçlar, verimli ağaçlarla değiştirilecek" dedi. Aydın, çalışma sayesinde ormanların daha fazla zehirli gaz emip daha fazla su üretir hale geleceğini ve daha çok odun vereceğini söyledi.

Bakanlık ne yaptı?
Çevre ve Orman Bakanlığı da 21 Mart Dünya Ormancılık Günü açıklamasında çalışmalarını şöyle özetledi: 'Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına Geçiş' projesiyle özel ağaçlandırma yapılan alan miktarı, 2003'te 4.9 binden 2005'te 10.5 bin hektara çıktı. Atatürk Orman Çiftliği'ne 1 milyon fidan dikildi. Ormanların yüzde 93'ünün kadastrosu tamamlandı ve uyduyla izlenmeye başlandı. Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkeler arasına girdi. 'Kent Ormanları Projesi'yle 52 ilde kent ormanı oluşturuldu. Endüstriyel odun satış geliri 2003'te 620 milyon YTL iken 2005'te bu miktar 820 milyon YTL'ye çıktı. Milli park sayısı da 33'ten 37'ye çıkarıldı. Avlakların işletilmesine başlandı, altı avlak ihaleyle özel sektör tarafından işletilmeye başlandı.

Sezer: Kararlılık şart
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle dün bir mesaj yayımladı. Mesajında ormanların kişisel çıkar ve günlük kaygılarla atılan adımlar nedeniyle tahrip edildiğini belirten Cumhurbaşkanı "Türkiye, ormanların korunması konusunda başlatılan uluslararası girişimleri destekliyor. Ancak yurttaşlarımızın da aynı kararlılık içinde olması büyük önem taşıyor" dedi.

Radikal….

Sezer: Ormanları satmayın

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, orman vasfını yitirmiş arazileri satmak isteyen hükümeti Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yine uyardı.

Sezer, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, yasal düzenlemelerin orman alanlarının artırılmasına yönelik olması gerektiğini belirtti. Yok olan ya da işlevini yitiren orman alanlarının başka amaçlar için kullanılmasına olanak tanınmasının, diğer orman alanlarının da zamanla yok olmasına ve işgal edilmesine neden olacağını vurgulayan Sezer, bu alanların yeniden ağaçlandırılarak eski dokusuna kavuşturulmasını istedi.
Ormanlara zarar vermeden, sürdürülebilir bir yönetimin gerçekleştirilmesinde, siyasal kararlılığın yanı sıra sivil desteğin de büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Sezer, bu konuda çaba gösteren yurttaş ve sivil toplum örgütlerini kutlayarak, çalışmalarını aynı inanç ve kararlılıkla sürdürmelerini diledi.



Konu gündemde kalmalı
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin orman varlıkları yönünden daha zengin bir ülke konumuna gelebilmesi için çocukların çevre bilinciyle yetiştirilmesi ve medyanın da konuyu sürekli gündemde tutarak bireyleri bilinçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ise Dünya Ormancılık Günü mesajında şunları kaydetti: "Hükümetimiz, ormancılık politikalarına yeni bir ivme kazandırma amacıyla yola çıkarak, ormancılık çalışmalarının etkin olarak yürütülmesi, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve orman-halk ilişkilerinin iyileştirilmesi için yeni düzenlemeler uygulamaya başlamıştır. Böylece şehir merkezlerinde yaşayan halkımızın beden ve ruh sağlığına hizmet
eden ormanların kurulması ile devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişin önemli adımları atılmıştır."

Radikal….


Yenice Ormanları, Karabük

Batı Karadeniz'de, aynı adı taşıyan çayın doğusunda 100 m ile 1.975 m arasında değişen yükseltilere sahip Yenice Bölgesi, el değmemiş iğne ve geniş yapraklı karışık ormanları ile biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengindir. Vadiler arasından geçerek Keltepe'ye (1.975 m) ulaşan Karadeniz'in nemli hava kitleleri kuzeye bakan yüksek kesimlerde bir sis-yağmur kuşağı oluşturuyor. Bu da alanın zengin bir orman dokusu ile kaplanmasını sağlıyor. Özellikle, meşe türlerinin oluşturduğu ormanlar, yaşlı kayın, gürgen, porsuk ağaçları ve çınar grupları alana ayrıcalık kazandırıyor. Türkiye'nin Batı Karadeniz bölümündeki en iyi orman habitatlarından biri olan Önemli Bitki Alanı'dır. Yaban hayatı için önemli ve zengin bir alan olan ormanlarda ayı, karaca, ulu geyik, vaşak, kurt gibi büyük memeli türlerine rastlamak mümkündür. Alanda iki bölüm, sahip oldukları zengin orman ekosistemleri nedeniyle koruma altına altında: Çitdere ve Kavaklı Tabiatı Koruma Alanı. Ancak bu, alanın doğal değerlerinin bütünüyle korunabilmesi açısından yetersiz kalıyor. Bu nedenle, koruma statüsü altındaki alanların bu zenginliği tamamıyla kapsayacak şekilde genişletilmesi ve bütünleştirilmesi gerekiyor.

Radikal…

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış