Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Unicef Hakkinda

Unicef Hakkinda Hakkında Bilgi - Unicef Hakkinda Nedir Özet


Araştırmalar





UNICEF HAKKINDA

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, dünyada çocuk haklarının başlıca savunucusudur. Hükümetlerle çalışarak kalıcı sonuçlar elde eden bir örgüttür. Bütün çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal bakımdan mümkün olan en üst seviyeye erişecek şekilde gelişebilmeleri için gereken haklarını belirleyen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF'in çalışmalarının temelini oluşturur.

UNICEF bugün Türkiye dahil 158 ülke ve bölgede çocukların sağlık ve beslenme, eğitim, acil yardım, korunma, temiz su ve temiz ortamda yaşama haklarını sağlamak için çalışıyor. Ortaklarla çalışan UNICEF, bütün dünyada hükümetler ile öğretmenlerden gençlere ve annelere kadar çeşitli grupların çocuklara daha iyi bir gelecek vermek için yaptığı çalışmalarda teşvik edici rol oynuyor.

UNICEF'in misyonu “Çocuklara Uygun Bir Dünya” yaratmaktır. Böyle bir dünya için geliştirilen projelerdeki vizyonu da UNICEF Genel Müdürü Carol Bellamy'nin Birleşmiş Milletler'in Çocuklar için Özel Oturumu'nda söylediği şu sözlerle özetlenebilir: “Çocuklar sadece geleceğimiz değil, şimdiki zamanımızdır. Çocuklar için yapılan programlar harcama değil, yatırımdır.”

UNICEF'İN TARİHÇESİ

1946 yılında kurulan UNICEF'in ilk adı Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu'ydu. İkinci Dünya Savaşı sonrası 13 Avrupa ülkesindeki çocuklara yardım etmek amacıyla, kısa bir süre için kurulmuştu. Başlangıçta BM'in tam teşekküllü bir kolu olması düşünülmemişti, bu yüzden de UNICEF'in tek geliri hükümetlerin bağışlarıydı.

1953'te UNICEF'in BM sistemi içinde kalıcı bir örgüt olmasına ve sadece acil yardım gerektiren durumlarla sınırlı kalmayıp uzun vadeli kalkınma çalışmalarına katkıda bulunmasına karar verildi. Ancak UNICEF'te artık bir gelir toplama düzeneği (tebrik kartı satışları ve bireylerle hükümetlerin yaptığı sürekli bağışlar) kurulmuş olduğu için bu yöntemle devam etmenin en iyi yol olacağı düşünüldü. Örgütün adından ‘uluslararası' ve ‘acil' kelimeleri atıldığı halde artık iyice tanınmış olan UNICEF kısaltması değiştirilmedi.

On yıldan fazla bir süre çocuk sağlığı konuları üzerinde çalışıldıktan sonra 1961'de UNICEF'in görevlerinde önemli bir gelişme oldu ve eğitim de UNICEF' in uğraş alanı içine alındı. Dört yıl sonra da UNICEF, “uluslar arasında kardeşliğin gelişimine katkı”sından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

UNICEF 1982'de basit ve çok ucuz yöntemlerle dünyada milyonlarca çocuğun hayatını kurtaracak çalışmaya hız getirecek bir seferberliğe başladı; bunlar bebeklerde ve çocuklarda büyümenin ölçülmesi, ağızdan sıvı tedavisi, annesütü ile beslenme ve bağışıklamaydı.

Son yıllarda UNICEF acil durum içinde kalmış çocuklara yardımı daha da geliştirdi ve kalkınmakta olan ülkelerde devam eden sağlık ve eğitim programlarında önemli adımlar atılmasına destek oldu.





UNICEF'İN ÇALIŞMALARI

UNICEF'in ÇalışmalarıUNICEF Birleşmiş Milletler'in 2015 yılı için belirlediği Yüzyıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde, beş yıllık dönemler için öncelikli konular belirleyerek o konularda programlar hazırlar. UNICEF'in günümüzdeki çalışma programları aşağıdaki beş öncelikli konuyu kapsamaktadır:
Erken Çocukluk Gelişimi : Her çocuğun beslenme, temiz su, temiz çevre ve korunma ihtiyaçlarının karşılanması,
Kız Çocuklarının Eğitimi : Dünyadaki her çocuğun, özellikle de kız çocuklarının kaliteli bir ilkokul eğitimi alması,
Bağışıklama ve Daha Fazlası : Bütün çocukların önlenebilir ölüm ve sakatlıklardan korunması,
HIV/AIDS : HIV virüsü ile AIDS hastalığının yayılmasının önlenmesi ve hastalıktan etkilenmiş çocuklarla gençlerin gerekli bakımı görmelerinin sağlanması,
Çocukların Korunması : Çocukların şiddet, sömürü, taciz ve ayrımcılıktan uzak güvenli bir yaşam sürebilmeleri için her çocuğun korunmasının sağlanması.

UNICEF KISALTMASININ AÇILIMI NEDİR?

1946-1953 arasında ‘Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu'
1953'ten günümüze ‘Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'
UNICEF, Birleşmiş Milletler tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 11 Aralık 1946'da önce Avrupa, daha sonraki yıllarda ise Ortadoğu ve Çin'deki çocukların acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur.
1950'de örgütün görev alanı genişletilerek, dünyanın gelişmekte olan ülkelerindeki çocuk ve kadınların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmasına karar verildi.
UNICEF 1953'te Birleşmiş Milletler sisteminin kalıcı bir parçası haline getirilerek adı BM Çocuk Fonu şeklinde kısaltıldı, ama başlangıçtaki kısaltma değiştirilmedi.

UNICEF NE YAPAR?

BM Çocuk Fonu sadece çocuklar ve onların ihtiyaçları için çalışan tek dünya örgütüdür. Halen 158 ülke ve bölgede yerli halklar ve hükümetlerle birlikte her çocuğun yeteneklerinin en üst seviyede gelişmesi için sağlık, eğitim ve koruma alanlarında uzun vadeli programlar yürütmekte ve acil durumlarda yardım çalışmaları yapmaktadır.

UNICEF bugüne kadar neler başarmıştır?

UNICEF hükümetlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hastalık ve acılara karşı savaşırken, dünya çocuklarının sorunlarına düşük maliyetli ve kolay uygulanabilecek çözümler bulunmasını destekler. İstatistikler bu çözümlerin çok etkili olduğunu gösteriyor:

• Bir nesil önce günde 70.000 çocuk ölüyordu. Günümüzde bu sayı yarıya indirilmiştir.

• Otuz yıl önce çocukların dörtte biri beş yaşına varmadan ölüyordu. Artık bu oran

onda birden daha azdır.

• 1980'de altı ölümcül hastalığa karşı aşılanan çocukların oranı yüzde 20'den azdı. Artık çocukların yüzde 75'i bu hastalıklara karşı aşılanıyor.

UNICEF Türkiye'de Neler Yapıyor?

UNICEF, 1951 yılından bu yana, Türkiye'de T.C. Hükümetleri ile işbirliğinde çocukların gereksinimlerine, yaşam ve sağlık koşullarının geliştirilmesine, psiko-sosyal ve bilişsel gelişimlerindeki ihtiyaçlarına yönelik ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu süre içinde UNICEF'in etkinliklerinin odak noktası ve kapsamı ihtiyaçlara göre değişenlik göstermiş; önceleri çocuklara süt dağıtımı gibi temel gereksinimlerin karşılanmasıyla başlayan etkinlikler sonradan çocuk haklarını esas alan, çocukların yaşatılmaları, geliştirilmeleri ve korunmaları amaçlarına yönelik daha bütünsel yaklaşımı olan bir nitelik kazanmıştır.

Canlı doğan her yüzbin bebekten 46'sının anneleri doğum sırasında veya sonrasında doğuma bağlı nedenlerden, eğitim ve bakım yetersizliğinden ölmektedir. Annelerle aile fertlerinin bilgilendirilmesi ve sağlık personelinin eğitimi yoluyla doğum sırasında ve yenidoğan döneminde ölümleri ve özürlülük durumunu azaltmak için çalışmalar yapılmaktadır. Bu sayede doğum sırasında anne ölümleri son 25 yıl içinde % 75 azalmıştır.
Bağışıklama Projesi ile bir yaşından küçük çocukların % 90'ının Çocuk Felci, Kızamık, Verem, Difteri, Boğmaca, Tatanoz ve Hepatit B'ye karşı aşılanmaları hedeflenmektedir. Bu çalışma sonucu 2002 yılında Türkiye Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Çocuk Felcinden Arınmış Ülke” ilan edilmiştir. Şimdi hedef aynı statünün kızamık için de elde edilmesidir. Süregelen kızamık aşısı kampanyasının bir etabı daha 2005 yılı Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilmiştir.
Anne Sütüyle Beslenmenin Desteklenmesi- Bebeklerin ilk 6 ayda yalnızca anne sütüyle beslenmelerini; ek besinlerin 6 aydan sonra verilmeye başlanmasını ve anne sütüyle beslenmenin 2 yaşa kadar hatta daha sonra da devam etmesini sağlamaktır. Bunun için hastanedeki sağlık personeli emzirmeyi teşvik için; yeni doğum yapan anneler ise başarılı emzirme için eğitilmektedir.
Türkiye'nin doğusunda yetersiz ve kötü beslenme nedeniyle çocukların yaklaşık % 50'sinde büyüme bozukluğu vardır. 1994'ten bu yana açılan kurslarla kadınlara beslenme eğitimi verilmektedir.
İyot yetersizliği, dünyada ve Türkiye'de görülen önlenebilir zihinsel geriliğin en büyük nedenidir. Sorunlu gebelikler, düşükler, ölü doğumlar iyot eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardan bazılarıdır. Yürütülen projeyle Türkiye'de İyot Yetersizliği Bozukluklarına son verilmesi hedeflenmektedir.
Eğitim- Türkiye'de çeşitli ekonomik ve sosyal nedenlerle okula kayıt olma ve devamlılık oranlarında kızlarla erkekler arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. UNICEF 2005 yılı sonuna kadar, ilköğretime kaydolan kız ve erkek çocuklar arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kızların okula kaydolma ve devam oranının en düşük olduğu 53 ildeki tüm kız çocuklarının 8 yıllık zorunlu ilköğretimi tamamlamasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu amaçla 2003 yılı Haziran ayında başlatılan “Haydi Kızlar Okula” Kampanyası başarıyla sürdürülmektedir.
Türkiye'de eğitim sisteminin çağdaşlaştırılması ve öğretim standartlarının uluslararası düzeye getirilmesi amacıyla yürütülen projelerden biri de “Çocuk Dostu Okullar Projesi” dir. Ülkedeki bütün okullar için geçerli olacak asgari standartlar aracılığıyla, okulları öğrenim açısından daha uygun hale getirmeyi; çocukların eleştirel düşünme yeteneklerini, özsaygılarını ve sosyal becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje 2004-2005 öğrenim yılında 250 okul ile başaltılmış olup, bir sonraki öğrenim yılında da 250 okulu daha kapsayarak evreler halinde genişletilmesi planlanan bir projedir.
Gençler Arasında HIV/AIDS'i Önleme Çalışmaları ‘nın amacı gençler arasında HIV/AIDS ile ilgili bilinç ve duyarlılığı geliştirmek ve alınacak önlemler konusunda bu kesimi bilgilendirmektir. Bu virüsün riski konusunda bilgi ve duyarlılığın eksikliği, korunma yöntemleri hakkında yeterli düzeyde bilincin olmaması çok sayıda genci savunmasız durumda bırakmaktadır. Ayrıca bu bilinç eksikliği, hastalığa yakalananlara yönelik hoşgörüsüz tutumları körüklemektedir. Genç ve çocuk nüfusu yüksek bir ülke olarak, türkiye'de virüsün niteliğine ilişkin kapsamlı eğitim yapılması ve enfensiyonlu kişilere karşı hoşgörünün eğitim yolu ile geliştirilmesi hedeflenmektedir.




Ergenlik Dönemindekiler İçin Merkezler kurularak, ergenlik dönemindeki gençlerin sorunlarının ve gereksinimlerinin saptanması ve bunlara ilişkin bilinç ve duyarlılık düzeyinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Proje ayrıca gençler arasında sağlıklı yaşam uygulamalarını da yaygınlaştıracak; danışmanlık, rehberlik ve diğer hizmetlerin sunulmasini sağlayacaktir.
Sokaklarda Yaşayan ve/veya Çalışan Çocukların Korunması Projesi sokaklarda yaşayan ve çalışan çocuk sayısını azaltmayı, bu çocuklar için güvenli ortamlar sağlamayı, eksik kalan



eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı olarak onları yaş gruplarının eğitim düzeyine getirmeyi, böylece toplumdan dışlanmalarını önlemeyi, onlara beceriler kazandırarak toplumla yeniden bütünleşmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Proje ayrıca Türkiye'deki iş yasalarının Çocuk Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirilmesi için tanıtım, savunma ve kurumlararası eşgüdüm çalışmalarını da yürütmektedir.
Çocuk Ceza Adaleti Sisteminde Reform ç alışmaları, yasalarla başı derde giren, istismar olaylarının kurbanı ve/veya tanığı olan çocukların haklarının ve gereksinimlerinin gözetilmesini sağlamak amacıyla hükümetin yargı sisteminde yapacağı reformları desteklemekte, ve bu çocukların rehabilitasyonu ve topluma entegrasyonu yönündeki çabalara katkıda bulunmaktadır.
UNICEF dünyanın her tarafında savaş, içsavaş ve doğal afet durumlarında bu olağandışı durumların yaşandığı bölgelerdeki çocuklar için özel kampanyalar düzenleyerek yardım eder. Daha önce Türkiye'de yaşanan Marmara Depreminde ve diğer afetlerde olduğu gibi, en son 2004 yılı Aralık ayında Guney Asya'da yaşanan ve yüzyılın en büyük felaketi olarak nitelenen deprem/tsunami felaketinde de UNICEF yine tüm olanakları ve teşkilatı ile bölgenin imdadına yetişmiş ve yardımlarını aşağıda verilen ana başlıklar etrafında toplamıştır:

Temiz su ve temel sanitasyonun saglanması,
Kolera, dizanteri, ishal gibi sudan kaynaklanan hastalıkları önleme çalışmaları,
Ölümcül çocuk hastalıklarını önlemek için acil bağışıklama çalışması,
Kötü beslenen çocuklar ve gebeler için özel gıdaların sağlanması,
Travma geçiren çocuklar için özel bakım,
Yetimlerin ve ebeveynlerinden ayrı düşmüş çocukların bir an evvel okullarına dönmeleri için okulların rehabilitasyonu.
UNICEF, bölge için hazırladığı yardım ve rehabilitasyon planı çercevesinde çalışmalarını afetten zarar gören ülkelerde 10 yıl süreyle sürdürecektir.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi de hem ülkemizde yaşanan Marmara Depremi ve diğer afetlerde hem de Güney Asya felaketinde devreye girmiş ve yardım toplamıştır. Güney Asya depremi için açılan bağış kampanyasında 1 milyon Dolara yakın yardım toplanmış ve bölgeye yardım olarak aktarılmıştır.


Öncelik Çocukların

Çocuk haklarının uygulanabilmesi için ilerlemeleri sürekli kılmak, kalkınma sürecinin her aşamasında önceliği çocuklara vermek gerekmektedir.

UNICEF'in Türkiye'de 2005 sonu hedeflerinden bazı alıntılar:

*Kız çocuklarının ilköğretime kayıt oranlarının erkeklerle eşit düzeyde olmasının sağlanması;

*Bebek ölüm oranlarının %o 42.7'den %o20'ye indirilmesi.

*Anne ölüm oranlarının %50 oranında azaltılması;

*İlk 6 ay ‘sadece anne sütü ile beslenme' oranının arttırılması.

*Çocuklarda ‘iyot yetersizliği hastalıkları'nın ortadan kaldırılması.

*Çocuk gelişimi ve bakımı konusundaki bilgilerin üç milyon aileyi kapsayacak biçimde yaygın olarak duyurulması.

*HIV/AIDS ile ilgili bilincin arttırılması ve gençler arasında korunma yöntemlerinin yaygınlaştırılması.

*'Özel korunma gereksinimi olan çocuk' oranının azaltılması.



Türkiye'de her yıl 1.5 milyon bebek doğmaktadır.Bu çocuklara temel sağlık, eğitim ve korunma hizmetlerinin sunulması gelecek kuşakların refahı için de gereklidir.

UNICEF'İN ÖNCELİKLİ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

UNICEF kaynaklarını 2000-2005 dönemi için belirlediği beş öncelikli alanda çocukların yaşantısını kalıcı bir şekilde iyileştirmek ve aynı zamanda da afet, felaket ve savaş durumlarında çocuklara hemen yardım götürebilmek amacına yönelik olarak kullanacaktır. Bu beş öncelikli alan şunlardır:

Erken Çocukluk Gelişimi : Her çocuğun beslenme, temiz su, temiz çevre ve korunma ihtiyaçlarının karşılanması,

Kız Çocuklarının Eğitimi : Dünyadaki her çocuğun, özellikle de kız çocuklarının kaliteli bir ilkokul eğitimi alması,

Bağışıklama ve Daha Fazlası : Bütün çocukların önlenebilir ölüm ve sakatlıklardan korunması,

HIV/AIDS : HIV virüsü ile AIDS hastalığının yayılmasının önlenmesi ve hastalıktan etkilenmiş çocuklarla gençlerin gerekli bakımı görmelerinin sağlanması,

Çocukların Korunması : Çocukların şiddet, sömürü, taciz ve ayrımcılıktan uzak güvenli bir yaşam sürebilmeleri için her çocuğun korunmasının sağlanması.

UNICEF SADECE ÇOCUKLAR ÜZERİNE Mİ ÇALIŞIR?

Hayır. UNICEF'in bütün çalışmaları çocuklar için daha iyi bir yaşam sağlamayı amaçlar ama çocuklar için sağlanan gelişmeler aslında diğer aile ve toplum üyelerini de etkiler. Örneğin çocuklar anneleri tarafından bakılıp büyütülebilsinler diye, UNICEF annelerin doğum yaparken ölmelerini önleyecek Güvenli Annelik projeleri yürütür. Yine çocuklar temiz su içsinler ve ishal gibi hastalıklardan ölmesinler diye, temiz su bulamayan toplumlara su kuyuları kurar.
Neden UNICEF vasıtasıyla bir çocuğa yardım edemiyorum?
UNICEF tek bir çocuğa ya da tek bir aileye yardımı teşvik etmez, çünkü bu aile ya da toplum içindeki ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yerine 158 ülke ve bölgede, yönetimlerin bütün çocukların yaşantılarını iyileştirecek temel hizmetleri sunmasını sağlayacak, uzun vadeli programları destekler.






UNICEF NERELERDE ÇALIŞIR VE MERKEZİ NERDEDİR?
Günümüzde UNICEF 158 ülke ve bölgede programlar yürütmektedir. Örgütteki 5594 görevlinin yüzde 86'sı bilfiil programların uygulandığı yerlerde çalışmaktadır. UNICEF'in 8 bölge ofisi, 125 ülke ofisi, Floransa'da bir araştırma merkezi, Kopenhag'da depoları, Tokyo ve Brüksel'de yönetim ofisleri vardır. 37 ülkede UNICEF için gelir toplayan ve örgüt ile çalışma yaptığı konuları tanıtan milli komiteler bulunur. UNICEF'in merkezi New York'ta, Avrupa merkezi ise Cenevre'dedir.

UNICEF'in Türkiye'de bürosu var mı?

Türkiye hem UNICEF Temsilciliği hem de UNICEF Milli Komitesi bulunan tek ülke olarak özel bir konumdadır.
UNICEF Temsilciliği , UNICEF'in programları doğrultusunda ilgili bakanlıklar, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile ortak olarak projeler hazırlar, hazırlatır ve uygulanmasına katılır.





UNICEF Türkiye Milli Komitesi ise kamu yararına çalışan bir dernektir. UNICEF'in programları için çeşitli yollardan gelir toplar, devlet kuruluşları, sivil toplum örgütleri, özel sektör, meslek örgütleri, gönüllü kişiler ve gruplarla işbirliği yaparak, UNICEF'i tanıtır ve UNICEF'in çalışma yaptığı alanlarda kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışır.

UNICEF BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜ'NÜN BİR PARÇASI MIDIR?

Evet. UNICEF bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.
UNICEF Birleşmiş Milletler Örgütü'nden para alıyor mu? Almıyorsa neden?
Hayır almıyor. UNICEF İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra geçici bir kuruluş olarak kurulduğu için BM'in normal bütçesi içinde yer almamıştı. Bu durum, UNICEF kalıcı yapıldığında da değişmedi. UNICEF'in geliri sadece gönüllü katkılardan oluşur. Hükümetler UNICEF'e para verirler ama bu BM'e verdikleri aidattan ayrıdır.

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Çocuk Hakları Sözleşmesi, ‘0-18 yaş arasındaki insanlar' olarak tanımlanan çocukların insan haklarını tanıyan uluslararası bir anlaşmadır. Hakları ve görevleri tanımlayan 41 maddeden oluşan Sözleşme, taraf devletleri, hiçbir şekilde ayrım yapmaksızın bütün çocukların özel koruma ve yardım olanaklarından yararlanmasını, her türlü eğitim ve sağlık hizmetlerini almasını, kişilik yetenek ve becerilerini mümkün olan en üst seviyede geliştirmesini, mutluluk sevgi ve anlayış dolu bir ortamda büyümesini, haklarını bilmesini, haklarını kolay ve faal bir şekilde elde edip kullanmasını sağlamaya, uluslararası yasalarla, yükümlü tutar.












Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış