Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Word

Word Hakkında Bilgi - Word Nedir Özet


Araştırmalar



WORD'DE TABLO OLUŞTURMAK


Amaçlar:


-Bir tablo yaratmak.

-Tabloları biçimlemek.

-Tabloları yeniden düzenlemek.

I. TABLO YARATMAK
Özellikle şirketlerde yazdığımız yazılarda ve raporlarda tablolara çok yer veririz. Örneğin bir ücret tablosu yaparak kişilerin aldığı ücretleri gösteririz. Excel gibi bütçeleme vb. işlemlerini Word ile tablolar aracılığıyla yapabiliriz.


Tablolar belli sayıda sütündan (columns) ve satırdan (rows) oluşur. Ve genellikle belli bir amaca yönelik bilgi vermeyi amaçlar.


Örneğin bir tatil ilanı tablo olarak yazılırsa daha kolay anlaşılabilir:


Kalacağınız Otel 3 gece fiyatı 4 gece fiyatı

A Otel 200$ 210$

B Otel 210$ 22$

C Otel 220$ 230$


Bir tablo yaratmadan önce, tablonun kaç satır ve sütundan oluşacağı bilinmelidir. Daha sonra Standard araç çubuğundaki Insert Table (Tablo Ekle) düğmesi ya da Table (Tablo) menüsündeki komutlar yardımıyla tablo yaratılır.


NOT: Bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum: Word ve yazılı raporlar o kadar önemlidi, zamanın birinde Üniversite hocaları, en iyi tabloyu yapana en iyi notu verirlerdi.

A. ARAÇ ÇUBUĞUNDAN TABLO YARATMAK
Tablo yaratmadan önce ekrandaki giriş noktası, tablonun ekleneceği satır başına getirilir. Daha sonra araç çubuğunda yer alan Insert Table düğmesine tıklanır. Bu düğmeye tıklandığında açılan ızgara alanından fareye tıklamadan sadece sürükleyerek istenilen sayıda sütün ve satır seçilir.


Buradan istenilen satır ve sütun sayısındaki tablo fare ile taranarak işaretlenir. Örneğin tablonuzda üç sütün yer alacaksa üç sütün fare ileseçilmelidir. Ancak unutmayın ki tablonun bu şekilde ortaya çıkarılmasının ardından istediğiniz kadar yeni satır ve sütunu tabloya ekleyebilirsiniz.

B. TABLE (TABLO) MENÜSÜ
Bir tablo yaratma işlemi Table (Tablo) menüsünden de yapılabilir. Bu işlem için Table menüsünden Insert menüsü ve Table komutu kullanılır.


Bu işlemin ardından tablonun satır ve sütün sayısını girebileceğiniz iletişim kutusu ekrana gelecektir.


Bir tablo yaratmak:


1. Table menüsünden Insert Table (tablo ekle) komutunu seçiniz.

Insert Table iletişim kutusu görüntülenecektir.

2. Number of Columns satırına sütun sayısını

3. Number of Rows satırına satır sayısını yazınız.

C. TABLOYA VERİ GİRMEK
Yarattığınız tablo hücrelerine veri girişi yapabilirsiniz. Hücreler arası geçişteTAB tuşunu kullanabilirsiniz. Ayrıca istediğiz hücrenin içine fare ile de tıklayabilirsiniz. Hücre içinde ilerlemeyi ise ok tuşlarıyla yapabilirsiniz.

D. TABLOYA SATIR, SÜTUN EKLEME VE ÇIKARMAK
Mevcut tablonun düzenini değiştirmek istiyorsunuz. Yeni bir sütün daha eklemek ya da çıkarmak istediğinizde şu işlemleri yapmanız gerekir:


1. Yeni satır ekleyeceğiniz satırın altında olmasını istediğiniz satırı ya da ekleyeceğiniz sütunun sağında yer alacak sütunu seçin. İsterseniz birden fazla satır ya da sütun seçerek, bir seferde birden fazla sütun ya da satır ekleyebilirsiniz.


2. Table menüsünden Insert komutunu ve Rows Above ya da Columns to . seçeneğini seçin.


İpucu: Tablonun en sonuna bir satır eklemenin en kolay yolu, en son satırın en sağındaki hücreye gidip Tab tuşuna basmaktır.


1. Tablodan bir satır ya da sütunu çıkarmak (silmek) içinde benzer yol izlenir. Önce sileceğiniz satır ya da sütun seçilir.

2. Table menüsünden Delete komutunu ve Column ya da Row seçeneği seçilir.

E. HÜCRELERİ BİRLEŞTİRME (MERGE) VE BÖLME (SPLİT)
Aynı satır üzerinde yanyana duran hücreler, istenirse Merge (Birleştirme) işlemi ile tek hücre haline getirilebilirler. Örneğin, birden fazla kolonu altında toplayan bir başlık yaratmak için kullanılabilir. Hücreler yalnızca yatay olarak birleştirilebilirler:


Hücreleri birleştirebilmek için; ilk önce birleştirilecek hücreler seçilir. Daha sonra, Table menüsünden Merge Cells (Hücreleri Birleştir) komutu uygulanır. Seçilen hücreler tek bir hücre haline gelmiştir. Eğer birleştirilecek hücreler içinde veriler varsa, o zaman veriler ayrı paragraflar halinde hücre içinde alt alta sıralanırlar.


Örnek: Merge (Birleştirme) işlemi


1. Alanı seçin.

2. Table (Tablo), Merge Cells (Hücreleri Birleştir)


Tam tersine, bir ya da birkaç hücreyi (yine yatay olarak) bölmek istediğinizde Split Cells komutunu kullanmalısınız. Yapmanız gereken, bölünecek hücreleri seçtikten sonra Table menüsünden Split Cells komutunu kullanmaktır.


UYGULAMA


Tablo yaratın:


Ad, soyad, adres ve ili bilgilerini içerecek şekilde:


4 sütün ve 5 satırdan oluşan bir tablo yaratın. Fare ile tablo sütunlarının genişliklerini ayarlayın. Tabloya veri girin. Tabloya yeni satırlar ekleyin.


Genişletmek:


Yarattığınız tabloda araya sütun satır eklemek, yeni sütün satır eklemek gibi işlemleri yapın.



GÖZDEN GEÇİRME
1. Tabloların amacı nedir? Kendi gereksinimlerinizden örnekleyerek açıklayınız?

2. Yeni bir satır eklemek için yapılacak işlemleri sıralayın.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış