Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Çevre Koruma Eğitimi

Çevre Koruma Eğitimi Hakkında Bilgi - Çevre Koruma Eğitimi Nedir Özet


Araştırmalar



ÇEVRE KORUMA EĞİTİMİ

Eğitim genel anlamıyla bireylerde davranış değişikliği oluşturma ve insanları geleceğe hazırlama eylemidir. Eğitim denilince, zihinlerimizde yer eden genel izlenim, eğitimin sadece okul sıralarında verilebileceği kanaatidir. Oysa, okullarda verilen yaygın eğitimin yanı sıra örgün eğitim usulleri de eğitimcilik açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Eğitimin "hissedilmesi" ve öğrettiği esasların "benimsenmesi" esastır.


Muhtar Eğitimi Aralık-2004

Çevre Eğitimi; bireylerde çevre bilincinin geliştirilmesi, çevreye duyarlı, olumlu, kalıcı davranış değişikliklerinin kazandırılması veya doğal, tarihi, kültürel değerlerin korunması için aktif katılımın sağlanması ve sorunların çözümlerinde görev alma olarak tanımlanabilir.


Bu bağlamda çevre eğitimi önem kazanmaktadır. Bilindiği üzere Anayasamızda da "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir" denilmektedir. Anayasamıza ve ona paralel olarak çıkartılmış çevre yasamız, çevrenin korunması ve geliştirilmesi için hem devlete, hem de bireylere aktif katılmaları gereken bir görev vererek, çevre hakkını bir çok gelişmiş ülkede kabul edilen çağdaş bir yaklaşımla ele almaktadır.

Ülkemizde bugün çevre konusunda ortaya çıkan sorunların ana nedenlerinden biri de kamunun yeterli derecede bilgi ve bilinçlendirilmemiş olmasıdır. Bu bağlamda, Türkiye'de çevre eğitiminin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilebilmesi ve yaygınlaştırılabilmesi için, ulusal çevre politika ve stratejilerine paralel olarak, hedef gruplara yönelik uygulanabilir çevre eğitimi politika ve stratejilerinin saptanması, Milli eğitim plan ve programlarına göre uygulama esaslarının belirlenmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda, Özel Çevre Koruma Kurumu 14 Özel Çevre Koruma Bölgesinde yerel halkın, öğretmen, öğrenci, balıkçı, çiftçi, kamu görevlisi, turizmci, tekneci ve benzeri tüm hedef guruplarının çevre koruma konusunda bilinç seviyelerinin arttırılarak doğal değerlerin rasyonel kullanımı ve korunması esasına dayanan Çevre Koruma Eğitimi faaliyetlerini 20.04.1992 tarih ve 21205 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren "Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Çevre Koruma Eğitimi Yönetmeliği" çerçevesinde sürdürülmektedir.


YAPILAN ÇEVRE KORUMA EĞİTİMİ

Atıksu Arıtma Eğitimi Aralık-2005


Ülkemizin çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için çevre bilincinin oluşturulması, en önemli etkendir. Çevre değerlerinin, yerel halk tarafından korunarak dengeli kullanılması, çevrecilik açısından daha etkin ve kalıcı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım Kurumumuzun çevre koruma eğitimi faaliyetlerinin temel amacını da oluşturmaktadır. Kurumumuz çevre koruma bilincinin ve çevre koruma faaliyetlerinde başarının elde edilmesinde esnaf, kamu görevlileri, öğretmenler, öğrenciler, avcılar, balıkçılar, çiftçiler, turizmciler, ev hanımları ve tekne ve yat sahipleri gibi çeşitli hedef gruplarının etkisinin olacağını düşünerek çevre koruma eğitim faaliyetlerini 1991 yılından itibaren Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde yürütmektedir. Kurumumuz ile Mahalli İdareler ve Gönüllü Kuruluşlara arasında 29.06.1994 tarihinde imzalanan “Çevre Koruma Faaliyetlerine Dair İşbirliği Protokolü” düzenlenerek çevre koruma eğitimi çalışmaları yerelleştirilmiştir. Hedef gruplara yönelik olarak yürütülen çevre koruma eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde çeşitli gönüllü kuruluşlar, mahalli idareler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapılmaktadır.

Bu kapsamda Kurumumuz tarafından yapılan eğitim çalışmaları;

1991 yılında;
Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Kekova, Köyceğiz-Dalyan, Patara Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde kamu çalışanlarına, öğretmenlere, öğrencilere ve turizmcilere çevre koruma eğitimi verilmiştir.

1993 yılında;
Belek, Göksu Deltası, Gölbaşı, Ihlara, Köyceğiz-Dalyan, Patara Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde kamu çalışanlarına, öğretmenlere, öğrencilere, avcılara, muhtarlara, çiftçilere, yerel halka ve turizmcilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bu bölgelerde çevre konusunda resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları yapılmıştır.

1994 yılında;
Gölbaşı ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde öğretmenlere ve yerel halka çevre koruma eğitimi verilmiştir.

1995 yılında;
Belek, Foça, Datça-Bozburun, Gökova, Gölbaşı, Ihlara,Kekova, Köyceğiz-Dalyan, Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde kamu çalışanlarına, öğretmenlere, öğrencilere, avcılara, muhtarlara, çiftçilere, yerel halka, teknecilere, balıkçılara ve turizmcilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bu bölgelerde çevre konusunda resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları yapılmıştır.

1996 yılında;
Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan, Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde öğretmenlere ve öğrencilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

1997 yılında;
Belek, Foça, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası, Gölbaşı, Ihlara, Kekova, Köyceğiz-Dalyan, Pamukkale ve Patara Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde Doğa ve Çevre Konulu Resim Yarışması yapılmış ayrıca öğrencilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

1998 yılında;
Foça, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde öğrencilere çevre konulu bilgi yarışması yapılmış, ayrıca öğretmen ve öğrencilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

1999 yılında;
Belek, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde çevre Konulu bilgi ve resim yarışması yapılmış ayrıca öğrencilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

2000 yılında;
Belek, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde çevre konulu resim ve bilgi yarışması yapılmış ayrıca çiftçilere çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.


2001 yılında;
Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde doğa ve çevre konulu resim ve bilgi yarışması yapılmış ayrıca öğrencilere, çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

2002 yılında;
Datça-Bozburun, Göksu Deltası ve Köyceğiz-Dalyan, Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde çevre konulu resim ve bilgi yarışması yapılmış ayrıca öğrencilere, Çevre Koruma Eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

2003 yılında;
13 Özel Çevre Koruma Bölgesinde görev yapan güvenlik mensuplarına (polis, jandarma ve belediye zabıtaları- 168 kişi) genel Çevre Koruma Eğitimi verilmiştir. Kurum çalışanlarına yönelik (15 kişi) "Ornitoloji ve Oryantasyon Eğitimi" verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

2004 yılında;
14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde görev yapan belediye başkanlarına (55 kişi) genel Çevre Koruma Eğitimi verilmiştir. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından yaptırılan atıksu arıtma tesisleri AB deşarj standartlarını karşılayacak şekilde projelendirilmekte olduğundan bu deşarj kriterlerini sağlamak için atıksu arıtma tesislerinin verimli bir şekilde işletilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Kurum, özel çevre koruma bölgelerindeki kamuya ve özele ait atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personellere yönelik (39 kişi) eğitim çalışması yapılmıştır.

Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 80 kişinin katılımı ile Kuş Gözlem Şenliği düzenlenmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde görev yapan muhtaralara (44 kişi) yönelik eğitim çalışması yapılmıştır. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Özel Çevre Koruma Kurumu çalışanlarına hizmet içi eğitim çalışması yapılmıştır.

2005 yılında;
14 Özel Çevre Koruma Bölgesinde görev yapan öğretmenler için 19-23 Aralık 2005 tarihleri arasında Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinde “Eğiticilerin Eğitimi” semineri düzenlenmiştir.

Köyceğiz-Dalyan ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde kurum çalışanlarına (27 kişi) yönelik "Kuş ve Ekoloji" eğitimi düzenlenmiştir.

Patara, Fethiye-Göcek, Gökova ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde doğa ve çevre konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması yapılmış ayrıca öğrencilere, çevre koruma eğitimi verilmiştir. Bölgeler genelinde katı atıkların geri kazanımı eğitim çalışmaları yapılmıştır.

Özel Çevre Koruma Bölgeleri'ndeki kamuya ve özele ait atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personellere yönelik (37 kişi) eğitim çalışması yapılmıştır.

Mülki Amirler Eğitimi


2006 yılında;
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki kamu kurumu çalışanlarına (70 kişi) Kırsal Alan Planlaması ve Planlama Standartlarının Oluşturulması Semineri yapılmıştır.

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde görev yapan Vali Yardımcıları, Kaymakamlar ve İl Özel İdare Genel Sekterlerinden (58 kişi) oluşan Kamu Yönetici'lerine Mülki Amirler Bilgilendirme ve Koordinasyon Toplantısı yapılmıştır.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış