Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Teknolojide son nokta

> 1 <

MuHaMMeD

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3201 ileti
Yer: istanbul
İş: öğrenci
Kayıt: 20-06-2006 06:59

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #139073 09-11-2006 17:02 GMT-1 saat    
Nano teknoloji ile artık robotlar düz duvara bile tırmanıyor.

2002'den beri Carnegie Mellon Üniversitesi'nde kurduğu NanoRobotik Laboratuvarı'nda çalışan Sitti'nin, 2004'te yaptığı su üstünde yürüyen robot avcuna sığacak küçüklükte.

Düz yüzeye tırmanan, suda koşan, insan vücudunda gezebilen, bir araya gelip insan formunu alabilen robotlar... Geleceğin sağlık, çevre, uzay teknolojilerinin güvenilir neferleri olacak bu robotların arkasındaysa doğadan aldığı ilhamı bilime yönlendiren Türk bilim insanı Metin Sitti var

2002 yılından beri Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'nde kurduğu NanoRobotik Laboratuvarı'nda avuç içinde kaybolacak küçüklükte robotlar tasarlayan Doç. Dr. Metin Sitti, laboratuvarından çıktığı aralarda dünyanın dört bir köşesinde seminerden seminere koşuyor.

Sitti'nin Kayseri'de başlayan eğitim serüveni Japonya'ya, oradan da ABD'ye uzanıyor. Bu alanla ilgilenmesini sağlayansa Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Fizik Bölümü son sınıfta okurken yaptığı robotlarla ilgili bitirme projesi olmuş.

Doktora tezi dünyada ilk
1996'da Japonya'da doktoraya başlayan Sitti, "Tokyo Üniversitesi'nde nanorobotlarla ilgilenmeye başladım ve dünyada bu alanda ilk doktora tezini hazırladım" diyor. Avuca sığan robotlar yapabilmek için Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden aldığı teklifi kabul edip ABD'nin yolunu tutan Sitti, 1999'dan beri de orada.

İlk çalışması sineklerden esinlenen dünyanın en küçük kanat çırpan uçan robotu ve geko kertenkelesinin ayak tüylerinden esinlenen yapıştırıcı tüyler konusunda. Şimdilerdeyse yüzeye tırmanan robotlar geliştiriyor, bir tür örümcek adam diyebiliriz buna! Bir de 2004'te yaptığı su üstünde yürüyen ve ardından gelen 'suda koşan robot' var tabii.

Peki ne işe yarayacak bu minik robotlar? Sitti durumu şöyle özetliyor: "Sağlık, uzay, çevre tarama, güvenlik gibi konularda topluma yararlı uygulamalar geliştirmeye çalışıyoruz. Barajlardaki içme sularının zehirli maddelerinin denetiminde ve ileride temizlenmesinde su üstünde yürüyen robotları kullanmayı düşünüyoruz."

Gündemde iki yeni proje var: İnsanda hastalık taraması ve ameliyat yapabilecek yutulabilir kapsül robotlar ve fiziksel nesne aktarımı projesi. Acı veren endoskopların yerini alacak, yutulabilen topluiğne başı büyüklüğündeki robotlar, hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni ufuklar açabilecek.

'Claytronics' adı verilen fiziksel nesne aktarımı projesiyse nano boyutlarda milyarlarca robotun birbirine yapışıp insan gibi form alması ve tek vücut halinde hareket etmesine dayanıyor. Projeyle A ortamındaki bir insan, robotlar aracılığıyla B ortamında temsil edilebilecek. Sitti'nin katkısıysa geko ayak tüylerinden esinlenen yapıştırıcıyla küçük boyuttaki robotçukların bir araya gelerek birbirlerine tutunmasını sağlamak.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <