Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Sanal Virüsten Çıkarılacak Dersler

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #248874 24-08-2007 09:25 GMT-1 saat    
Bilimadamlarını bilgisayar başında oyun oynarken görürseniz biraz mola verdiklerini sanmayın. Aslında çok ciddi bir araştırmanın başında olabilirler. Lancet Bulaşıcı Hastalıklar Dergisi'nde yayımlanan bilimsel yazıda, World of Warcraft adlı savaş oyununda ortaya çıkan bir virüsün sanal dünyadaki seyrinin, gerçek dünyanın gerçek hastalıklarıyla mücadele konusunda kayda değer dersler verdiği söyleniyor.

--------------------------------------------------------------------------------

BBC-Dünya çapında altı buçuk milyon insan tarafından oynanan World of Warcraft'ı tasarlayanlar, virüs unsurunu bazı oyunculara ufak tefek bir sorun çıkartmak için oyuna koymuşlardı.
Fakat oyunun fantazi dünyasında virüs tamamen kontrollerinden çıktı.
Bilgisayarla dünyanın herhangi bir yerinden oyuna katılanlar birbirleriyle ya savaşarak ya da ittifak kurarak iletişim halindeler.
World of Warcraft yapımcıları, oyunun sanal dünyasında bir noktaya bulaşıcı bir virüs yerleştirerek o bölgede bir takım sorunlar çıkartmaya karar verdi.
Karantinalar işe yaramıyor
Ancak sanal şehirlerden oluşan oyun sahasında, virüsü kapanlar başka şehirlere seyahat ederek beraberlerinde bu hastalığı da taşımış oldular.
Kısa sürede virüs ilk başta tasarlandığından çok daha geniş bir sahaya yayıldı.
Lancet dergisine yazan Princeton Üniversitesi araştırmacıları, bilgisayar oyununda her karakterin ardında gerçek insanlar bulunduğu için, viral bir hastalığın yayılım şeklini incelemek için normal bilgisayar modellerinden daha iyi bir örnek oluşturabileceğini söylüyorlar.
İnandırıcı bir senaryo
Profesör Nina Fefferman, sosyal iletişim ağlarının virüsün yayılışına etkisini çok bilgilendirici bulduklarını söylüyor.
Örneğin birçok durumda virüs, başkalarına yardım etmek isteyenlerin iyiniyetiyle bir karakterden diğer karaktere atlıyor.
Kimileri, risk almayı seven karakterler olduğu için virüsün bulunduğu bölgeye meraktan gidiyor.
Oyunu kurgulayan ekip, karantina bölgeleri ilan ederek virüsün bütün oyuna yayılmasını engellemeye çalışıyor ama başarılı olamıyor. Çünkü bazıları ne yapıp edip karantina kurallarına uymuyor.
Profesör Fifferman, oyundaki karakterlerin gerçek anlamda ölümle yüzleşmediklerini hesaba katarak, sanal virüsün yayılışının gerçek hayata tıpa tıp uymadığını hatırlatıyor.
Ama buna karşın, insandan insana temasla bulaşan bir virüsün kısa sürede nasıl yayılabileceğine dair çok ilginç ipuçları elde ettiklerini söylüyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <