Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Arifyeli Ahmet felçlilere umut oldu

> 1 <

developer
Yeni Klasör!

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3803 ileti
Yer: İstanbul
İş: pek çok
Kayıt: 20-12-2005 22:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #347577 23-01-2006 05:12 GMT-1 saat    
YÖK ve TUBITAK'ın görmezden geldiği ama Science'in , "2005'in Genç Bilim Adamı" seçtiği Dr. Arif Yıldız, "Buluşum felç ve kanser hastaları için hayati öneme sahip" dedi.

İnsan hücresindeki motor proteinlerin hareketini açıkayan araştırması nedeniyle saygın bilim dergisi Science tarafından, "2005'in Genç Bilim Adamı" seçilen Dr. Yıldız, "Buluşum felç ve kanser hastaları için hayati öneme sahip" dedi.
İnsan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü ortaya çıkaran buluşu nedeniyle, Amerikan bilim dergisi Science tarafından, "Dünyada 2005 Yılının Genç Bilim Adamı" seçilen 26 yaşındaki Dr. Ahmet Yıldız, yaptığı çalışmaların felç ve kanser hastaları için umut ışığı olacağını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun olduktan sonra, kazandığı bursla ABD'ye giderek, California Üniversitesi'nde, "insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğü' konusunda doktora tezi hazırlayan Yıldız, yaptığı çalışmayla, hem doktor unvanı aldı, hem de Science tarafından "Dünyada 2005 yılının en genç bilim adamı" seçildi.
25 BİN DOLAR ÖDÜL ALACAK
Proteinlerle ilgili çalışmasını İllinois Üniversitesi Paul Selvin Laboratuvarı'nda yaptığını söyleyen Dr. Yıldız, 18 Şubat'ta Nobelli bilim adamlarının da katılacağı törende, buluşundan dolayı 25 bin dolar ödül alacak.
Sakarya'da Arifiye Beldesi'nde emekli bir ailenin çocuğu olan Dr. Yıldız'ın başarısı, bayram tatili dolayısıyla eşiyle birlikte geldiği memleketinde de sevinçle karşılandı.
PROTEİN İNSAN GİBİ YÜRÜYOR
Dr. Yıldız, bilimsel çalışmasının felç, alzheimer, kanser, sağırlık ve körlük gibi hastalıkların tedavisi için hayati önem taşıdığını kaydederek, şöyle konuştu: "Benim keşfettiğim protein hareketi üzerinde çok kişi çalıştı, ancak teknik yetersizlikten dolayı bulunamıyordu. Teknik yetersizliği şöyle anlatabilirim; bu proteinler hücrenin içinde metrenin milyarda bir boyu kadar adım atıyorlar. Bu boyutu ölçecek teknik imkan sayısı bir ya da iki yerde var. Bu teknikler bizim çalışmalarımıza uygun değildi. Proteinlerin hücrede yürüdüğünü biliyorduk. Ancak iki ayaklı olan bu proteinlerin nasıl yürüdüğünü, nasıl adım attıklarını bilmiyorduk. Biz de yeni bir teknik geliştirerek bir bacağına bir boya sürdük, diğer bacağına farklı bir renkte boya sürdük. Proteinin ayaklarının birbirini geçerek, aynı insanlardaki gibi arkadaki ayak öne geçecek şekilde, birbiri ardına adımlar atarak yürüdüğünü gördük."
FELCE KARŞI ARAŞTIRMA YAPIYOR
Proteinlerle ilgili çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Dr. Yıldız, "Bu çalışmam bittikten sonra felç üzerine çalışmalar yapmak istiyorum. Bazı proteinler felce sebep oluyor. Felç olmuş bir solucanı yürütmeye çalışacağım" diye konuştu. Şu anda "Dainin" proteini ile ilgili çalışma yaptığını belirten Dr. Yıldız, bu proteinin hücre bölünmesinde çok önem taşıdığını, hücre bölünmesinin de kanser hastalığıyla ilgisi olduğunu söyledi.
Türkiye'de çalışmak isterdim ama...
Türkiye'deki bilimsel olanakların yetersizliği nedeniyle yurtdışında eğitim gördüğünü belirten Dr. Yıldız, "Yaptığım araştırmayı buradaki imkanlarla sonuçlandıramazdım. Üniversitelerimiz bu tekniğe sahip olmadıkları için öğrenciler yurtdışını tercih ediyorlar. Ancak bu başarıma rağmen Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK ) ve Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) bir kez bile aranmadım. Ama imkanların yeterli olduğuna inandığım an döneceğim. Türkiye dokuz nesildir beyin göçünü geri getirememiş. En azından bundan sonra beyin göçünün yüzde 40'ı geriye getirilebilmeli. Çünkü bu kişiler oradaki teknolojiyi de getirmiş olacak."
Lisede cep telefonu bile kullanmadım
Adapazarı Buyuksehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Dr. Yıldız'ı kutlarken, hemşehrileriyle gurur duyduklarını söyledi. Dr. Yıldız, da başarısının sırrını "yüksek motivasyon"la açıkladı. Dr. Ahmet Yıldız, "Kendimi dış etkenlerden soyutlamak için hiç cep telefonu kullanmadım. Zararlı ve insanı meşgul eden bir cihaz olduğu için kullanmadım" dedi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <