Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Artan İnternet Trafiğine ISS Çözümleri

> 1 <

developer
Yeni Klasör!

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3803 ileti
Yer: İstanbul
İş: pek çok
Kayıt: 20-12-2005 22:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #348244 14-02-2008 20:45 GMT-1 saat    
Artan İnternet Trafiğine ISS Çözümleri

ABD'de bazı ISS'ler, müzik/flim yüklemeleri nedeniyle artan trafiği kullanıcılarına dengeli bir veri transferiyle ayarlamaya çalışırken, kimi ISS'lerin de kullanıcılarının müzik indirmelerini engelleyerek, ağlarının daha hızlı çalışmasını sağladıkları . Daha da önemlisi, bir çok servis görülüyor. Türk Telekom hatlarında da aralık-ocak aylarında benzer sorunlar görüldü.



Popülaritesi her gün artan video paylaşım sitelerinin internet trafiğini önemli ölçüde arttırması, servis sağlayıcılarının (ISS), internet akışına doğrudan müdahalesine yol açıyor.

ABD'de bazı ISS'ler artan trafiği, kullanıcılarına dengeli bir veri transferiyle ayarlamaya çalışırken, kimi ISS'lerin de kullanıcılarının müzik indirmelerini engelleyerek ağlarının daha hızlı çalışmasını sağladıkları görülüyor. Daha da önemlisi, bir çok servis sağlayıcının bu tür uygulamaları kullanıcılarının bilgisi dışında yaptıkları gün yüzüne çıkmaya başladı.

ABD'nin en büyük kablolu internet servis sağlayıcılarından biri olan Comcast hakkında yapılan şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Ulusal Komünikasyon Kurulu (FCC), bu kuruluş hakkındaki soruşturmasına devam ediyor. Kullanıcılar, bir süre önce BitTorrent ve KaZaa yazılımları aracılığıyla gerçekleştirdikleri video ve müzik değişiminin Comcast tarafından engellendiği şikayetinde bulunmuşlardı. Kimi kullanıcılar yapılanın, internetin, yazılı olmasa da, "eşitlik ve tarafsızlık" ilkesiyle çeliştiğini belirtiyorlar.

Aslında, Amerikan Ulusal Komünikasyon Kurulu'nun, "ISS'lerin özel uygulamaları bloke edemeyeceği" biçiminde özetlenebilecek bir politikası var. Ancak, bu politikanın uygulamadaki çizgileri o kadar da net değil. Kurul, ISS'lerin, uygulamada "makul sınırlar içerisinde trafik yönetimi" sağlamalarını istiyor. Comcast, bu noktada, Kurul'un ifade ettiği sınırlar içerisinde uygulamalarını gerçekleştirdiğinde ısrarlı.

Internette düzgün işleyen bir sistemin varlığı aslında, hem ISS'lerin hem de internet hizmetinden yararlanan kullanıcıların istediği bir şey. Ancak uygulamanın ne boyutta yaşanacağı, özel hayatın ne denli ISS'lerin erişimi dahilinde olacağı gibi sorular kullanıcıların zihinlerini kurcalıyor.

Aslında milyonlarca kullanıcının endişelerini mazur görmek gerekiyor. Comcast, önceleri kendisine yapılan dosya paylaşımı gerçekleştirilemediği yönündeki şikayetleri kendisinden kaynaklanmadığını belirterek bertaraf etmişti. Ancak, şikayetlerin devam etmesi üzerine konuya eğilen Associated Press'in haber yapma girişimi, şirketin ağdaki paylaşımları 'geçici' bir süre engellediğini duyurmasıyla başka bir boyut kazanmıştı.

Lauren Weinstein'ın kurduğu "Sorumlu Bir İnternet İçin Bireyler(People for Internet Responsibility)" adlı platform altında oluşturulan, Ağ Tarafsızlık Ekibi(Network Neutrality Squad), isteyen kişilere, internet servis sağlayıcılarının nasıl hizmet sunduklarını teknik olarak ortaya çıkaran bir program sunuyor. Böylelikle bireyler internet servis sağlayıcılarının hangi yöntemleri kullanarak ve hangi boyutlarda internete erişimi engellediklerini görebiliyorlar.

Ulusal Komünikasyon Kurulu başkanı Kevin Martin, netin kullanımında şirketlerin tatbik ettiği uygulamaların sosyal ve ahlaki açıdan ne kadar tutarlı olduğunun toplum tarafından sorgulanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Ancak bu konuda en ilginç haber AT&T cephesinden geldi. Her ne kadar ISS'lerin, kullanıcılarının davranışları dolayısıyla yüklendikleri her hangi bir kanuni sorumluluk olmasa da AT&T, yakın bir zamanda kullanıcılarının gönderdikleri içerikleri 'korsan' olması ihtimaline karşı denetlemeye başlayacağını duyurdu. ABD'de, bugüne kadar mahkeme emri olmadan böyle bir uygulamanın gerçekleştiği örneğe rastlanmadı.

Diğer yandan AOL da bireysel kullanıcılarına limitli abonelik şeklinde bir modeli deniyor. 100 GB aylık kota şeklindeki uygulama, Türkiye için alışılmış olsa da, ABD'de bireysel kullanıcılar tarafından ilk defa uygulanıyor.

Uzmanlar, 2008'in internette özel hayatın güvenliği ve internet servis sağlayıcılarının yeni uygulamaları dolayısıyla ilginç bir yıl olmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Türk Telekom Hatlarında da Zaman Zaman Sıkıntı Yaşanıyor

Gerek okuyucu maillerinden, gerekse yaptığımız araştırmalardan gördüğümüz kadarıyla, aralık 2007 ve ocak 2008 aylarında Türk Telekom ve TTnet'in yurtdışı çıkış hatlarında sorun yaşandı. Ocak ayında yükselen bu sorun, ocak içinde 3 gün boyunca 6-8 saatlik kesintiler halinde de görüldü.

İçinde bulunduğumuz şubat ayında durumun normale döndüğü görülüyor. Türk Telekom'un yurtdışı hatları şu anda burayı tıklayarak görebileceğiniz üzere 121,9 Gbps. Türk Telekom yetkilileri, kullanımın en yüksek olduğu saatlerde 90-100 Gbps'a ulaşıldığı yani hatların henüz ihtiyaçtan daha yüksek olduğu bilgisini veriyor.

Ancak, yurtdışına gidişte, Balkanlar üzerinden geçen (Romanya ya da Bulgaristan) karasal hatlarda sorun yaşanabildiği bildiriliyor. O ülkelerdeki sıkıntılardan kaynaklanan bu kesintilerde, Türkiye tarafında trafik dengelemesi yapılması gerekiyor. Yani trafik, arızalı olduğu taraftaki kablolardan, diğer yöndeki kablolara aktarılıyor*. Ancak bu noktada da, donanımsal bir sıkıntı var.

Sektör uzmanları, hem dünyada hem ülkemizde yaşanan sorunun bir boyutunda, 40 G ve 100 G'lık IP transmisyon protokol standartların henüz oturmamış oluşunun payı olduğuna işaret ediyorlar. Her 24 ayda bir 2 katına katlanan bant genişliği ihtiyacı, bu hızda karşılanamıyor. Buna karşılık trafik dengelemelerinin henüz 40 ve 100 G değil, ancak 10 G'nin katları halinde yapılmasının da, trafiğin dengelenmesinin zorlaşmasında payı olduğu görülüyor.

Uzmanlar, bant genişliği ihtiyacının artmasına karşın, dengelemenin henüz bu düzeyde gerçekleştirilmesinin, durumu zorlaştırdığına işaret ederlerken, 2008'in 2.yarısında bu sorunun daha radikal hale geleceğini de belirtiyorlar.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <