Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

"Alo 177" Ormanlar için can simidi oldu

> 1 <

MuHaMMeD

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3201 ileti
Yer: istanbul
İş: öğrenci
Kayıt: 20-06-2006 06:59

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #103322 30-07-2006 19:16 GMT-1 saat    
"Alo 177" Ormanlar için can simidi oldu

Her yıl binlerce hektarorman varlığının yok olmasına neden olan yangınların çok büyük bölümü insan ihmali ve dikkatsizliği sonucu meydana gelirken, son yıllarda orman yangınlarına karşı kamuoyunda oluşan hassasiyet ve Alo 177 Servisi'ne yapılan ihbarlar sayesinde bu yangınlar çok daha az zararla atlatılabiliyor.

AA muhabirinin, Türkiye'nin orman yangınları açısından en hassas yerleri arasında yer alan İzmir ve Manisa illerini kapsayan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, bölgede 2006 yılı içerisinde bugüne kadar 60'ı İzmir, 39'u Manisa'da olmak üzere toplam 99 orman yangını çıktı ve toplam 136.2 hektar ormanlık alan tahrip oldu.

Bu yangınların çıkış sebebine bakıldığında ise her yıl olduğu gibiihmal ve dikkatsizlik birinci sırada yer alıyor. Söz konusu bölgede buyıl içerisindeki yangınların yüzde 83.33'ü ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana gelirken, yangınların yüzde 9.09'u kasıt, yüzde 6.06'sıyıldırım ve yüzde 1.52'si de kaza sonucu çıktı.

ORMANLARIN EN BÜYÜK DÜŞMANI SİGARA

İstatistiklerde, ihmal ve dikkatsizlik sonucu orman yangını meydana gelmesinde en önemli unsur olarak ise sigara başı çekiyor.
Bu yıl meydana gelen orman yangınlarının yüzde 36.36'sı sigara sonucu meydana gelirken, yıl içerisinde kaybedilen 136.2 hektar alanın70.9 hektarı dikkatsizce atılan sigara izmaritleri sonucu yok oldu.Sigaradan sonra orman yangınına sebep olan ihmal ve dikkatsizlik türleri arasında yüzde 10.61 ile çalı ateşi, yüzde 3.03 ile tarla temizliği, 1.52'lik yüzdelerle piknik, anız ve çöplük yakılması izliyor.
İstatistiklere göre, ormanlara karşı zaman zaman iddia edildiği gibi kasıtlı düşmanlık gösterilmesi ise çok yüksek düzeyde değil. Orman yangınlarının genelde ancak yüzde 9-10 civarı kasıtlı olarak kundaklama sonucu meydana geliyor.

'ALO 177'NİN ÖNEMİ

Orman yangınlarının meydana gelmesinde insan kusuruna ilişkin tüm bu olumsuzluğa rağmen, ormanlar yine insanların yangınlara karşı gösterdikleri duyarlılıkla korunuyor.
Özellikle son dönemde ''Alo 177'' hattının bilinirliğinin artmasıyla birlikte, yangınlara en kısa sürede müdahale edilebilme imkanının yakalanması sonucu, yangınlar çok daha az hasarla atlatılıyor.

Bu yıl Temmuz ayı itibariyle İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne 122 orman yangını ihbarı ulaşırken, bunlardan yüzde 88.5'i ''Alo 177'' hattına geldi. Bu süre içinde ''Alo 177'' yoluyla alınan 108 ihbara karşın, gözetleme kulelerinden gelen ihbar sayısı 4'te, telsiz yoluylagelen ihbar sayısı 3'te, diğer telefon numaralarıyla gelen ihbar sayısı da 7'de kaldı.

İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Alo 177'' hattının orman yangınları ile mücadelede büyükönem taşıdığını ifade ederek, bu yolla en erken evrede alınan ihbarın kendilerine yangına kısa sürede müdahale etme imkanı tanıdığını söyledi.

Telekomünikasyon olanaklarının da gelişmesiyle artık vatandaşlarınbulundukları her yerden ormanlık alanda gördükleri en ufak şüpheli durumu bile kendilerine bildirdiklerini anlatan Üzmez, kendilerinin degelen bu ihbarları en süratli şekilde değerlendirerek gerekli müdahaleyi başlattıklarını belirtti.

Üzmez, bu sayede artık yangın sayısında artış olsa bile ormanlarınyangından daha az hasarla kurtarılması imkanının doğduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Yangınla mücadele esas olan yangına çok erken müdahale edebilmektir. Yangına gecikmiş bir müdahalede ne kadar teknolojik olanak seferber ederseniz edin, o yangın coğrafi sınırına kadar dayanacaktır. Yangına erken müdahale edince hem daha az masrafla bu mücadeleyi yapıyorsununuz hem de yangını büyümeden önleyebiliyorsunuz.''

'YANGININ TÜRÜNE DİKKAT EDİLMELİ'

Vatandaşların orman yangınlarına karşı ''Alo 177'' yoluyla gösterdiği duyarlılığın önemli olduğunu ifade eden Üzmez, ancak çoğu kez orman teşkilatını ilgilendirmeyen yangınlarının da kendilerine bildirilmesi nedeniyle gereksiz güç kullanmak durumunda kaldıklarını belirtti.

Yıl içinde bugüne kadar 730 civarında yangına müdahale ettiklerinive istatistiki rakamlarda da görüldüğü gibi bunlardan ancak 99'unun orman yangını olduğunu bildiren Üzmez, şunları söyledi:

''Geri kalanı anız yangını, ot yangını, çöp yangını... Yani bu sayede orman dışı yangınlarda bizim kucağımızda kaldı. Biz bunlara müdahale etmekten şikayetçi değiliz, bununla gurur duyarız, ama bu kadar geniş konuda müdahaleye çabalarsak kendi işimizi yeterince yapamayız. Bu yüzden helikopterlerimizi bilerek gerekli tespiti yaptıktan sonra kaldırıyoruz ve gerekli olmadığı için gönderilmeyen helikopter için (Karşıdan, Yunanistan'dan gelseydi şimdiye gelirdi'' diye tepki gösteriyorlar.

Vatandaşlarımızdan biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Sonuçta bu helikopterin saatine 5 bin dolar ödeniyor. Helikopter gereksiz bir yangına müdahaleye giderse ve bu sırada meydana gelebilecek gerçek bir orman yangınına müdahale için yakıt alımı gerektiği takdirde en az bir saate ihtiyacı var demektir.''

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <