Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Cavit Çağlar

> 1 <

3xPoLiT

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 338 ileti
Yer: bilinmezlerde
İş: CoDeR
Kayıt: 13-01-2007 15:20

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #154603 15-01-2007 16:37 GMT-1 saat    
1946'da Yunanistan Gümülcine'de doğdu. İki yıl sonra ailesi Türkiye'ye kaçtı ve Akhisar'a yerleşti. Ekonomik sıkıntı yüzünden benzincide çalıştı, araba camı sildi. Babası 1961'de veremden öldü. Liseyi bitirdi ve 1963'te ailesiyle İstanbul'a taşındı. Mahmutpaşa'da tezgâhtarlıkla işe başladı. Yahudiler'den tekstil işinin püf noktalarını öğrendi. 24 yaşında Nursal Hanım ile evlendi.

Babasından kalan 16 lirayı sermaye yaptı ve 1967'de Uygun İpek ismiyle şirket kurdu. Bir yıl sonra ise AP Gençlik Kolları'na katıldı.

İşini büyütmeye karar verdi ve 75 liralık ilk kredisini Yapı Kredi Bankası'ndan aldı. 1970'de dayısı Şükrü Şankaya ile ortak oldu. Çağlar'ın yükselişe geçtiği dönem ise Ecevit dönemi oldu. Çağlar o dönem için, 'Bana enflasyon zengini diyebilirsiniz' diyecekti.

Dayısıyla birlikte Nergis Tekstil'i 1979'da kurdu. 1980'li yılların sonuna gelindiğinde 30 şirket ve 16 binin üzerinde çalışanı olan bir holdingin patronuydu. Kamuoyu onu Bursaspor başkanı olunca tanıdı.

Babası gibi sevdiği Süleyman Demirel, ona siyaset dünyasının kapılarını açtı. 1987'de milletvekilli oldu. ANAP döneminde sıkıntı yaşadı. 11 bankayla çalışan Çağlar'ın ilişkileri kesildi. 1988'de Özal'a sıkıntılarını anlattı. Özal, 'İşin kolay, sen onu bırak bizim yanımıza gel' dedi. Ama Çağlar Demirel'in sağkolu olmayı tercih etti. Bunun karşılığını da DYP iktidara geçince Devlet Bakanı olarak aldı. Hatta Demirel, Çağlar'ı "hükümetin liberosu" olarak nitelendirdi.

Bakan olduğu dönemde Mesut Yılmaz'a savaş açtı ve 'Yavşak Mesut' sözüyle siyaset tarihine geçti. Çağlar, daha sonra bu sözü yüzünden 200 milyon lira tazminat ödemeye mahkum oldu.

Ziraat Bankası'ndan kullandığı krediler başına dert açtı. Aralık 1991 itibariyle bankaya 399 milyar borcu olduğu söylendi. Çağlar, bakan olunca kendisine bağlı olan bankayla pazarlığa oturdu ve borcunun büyük bölümünü kabul etmedi. 173 milyar olduğunu söylediği borcunu 4 yıl içinde faizsiz ödemeyi önerdi. Ziraat, öneriyi kabul etti ve borç 1996'ya kadar ödenmek üzere taksitlendirildi.

Siyasete atılınca şirketlerin yönetimini dayısına bıraktığını söyledi ama her zaman işinin başında oldu. Nergis Holding, önce Çukurova Holding'ten İnterbank'ı alarak finans sektörüne girdi. Ardından NTV, Olay Gazetesi ve Olay TV ile medyaya girdi. 1997'de Dinç Bilgin ile birlikte özelleştirilen Etibank'ı aldı. Ancak kısa bir süre sonra tekstil krizine yakalandı. Sahibi olduğu İnterbank'a 1998'de el koydu. Çağlar, bu karardan hemen önce NTV'yi Doğuş'a sattı ve Etibank'taki yüzde 50 hissesini Dinç Bilgin'e devretti. Çöküş hızlandı, İşyerine, evindeki herşeye haciz yağdı.

Suç dosyası
Çağlar hakkında şu anda Egebank ve Etibank soruşturmaları kapsamında iki gıyabi tutuklama kararı bulunuyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen ve Yahya Murat Demirel'in eski sahibi olduğu Egebank'la ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, Egebank'tan 7.5 milyon dolar usulsüz kredi almakla suçlanan İnterbank'ın da eski sahibi olan eski Devlet Bakanı, eski DYP milletvekili ve işadamı Cavit Çağlar'ı, ifade vermeye davet etti. Savcı Cengiz, bu arada sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yurtdışına çıkan ve bir daha Türkiye'ye dönmeyen Çağlar hakkında, İstanbul Nöbetçi 1 No'lu DGM'ye başvurarak 2 Ocak 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını sağladı.

Bu karardan sonra İstanbul İnterpol Şube Müdürlüğü'nce "kırmızı bülten" çıkartılan Çağlar hakkında ayrıca, yurtdışında yakalanması halinde Türkiye'ye iadesini sağlamak amacıyla İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "iade talepnamesi" hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Etibank'la ilgili 36 sanık hakkında dava açan DGM Cumhuriyet Başsavcılığı ise , Cavit Çağlar'ın dosyasını ayırdı. TMSF'ye devredilen ve Dinç Bilgin'in sahibi olduğu Etibank'la ilgili soruşturmayı da yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, yine bu bankayla ilgili ortaya atılan usulsüz işlemlerde adı geçen Çağlar hakkında, İstanbul Nöbetçi 6 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nden 2 Nisan 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını sağladı.

DGM Başsavcılığı, Çağlar hakkında 16 Nisan 2001 tarihinde de yurtdışında yakalanması halinde Türkiye'ye iadesini sağlamak amacıyla "iade talepnamesi" hazırlayarak Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Başsavcılık, Etibank'la ilgili soruşturmayı halen sürdürüyor.

İnterbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar ve Bank Ekspres'in eski sahibi Korkmaz Yiğit hakkında birbirlerine menfaat karşılığı usulsüz krediler verdikleri gerekçesiyle Kadıköy 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, hakimin Bankalar Kanunu'na dayanarak suçu "zimmet" kapsamında bulması ve "Görevsizlik kararı" vermesi üzerine İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.

Dosyayı inceleyen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise Bankalar Kanunu'nun suç tarihinden sonra çıkmasını gerekçe göstererek "Yetkisizlik kararı" vererek dosyayı Kadıköy Ağır Ceza Mahkemesi'ne yolladı. Şişli Cumhuriyet Savcılığı da İnterbank'tan çeşitli şirketler adına krediler alıp, bunları virman yoluyla kendi hesaplarına geçirdiği iddiasıyla Cavit Çağlar ile Mustafa Çağlar ve Şükrü Şankaya hakkında Şişli 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başka bir dava daha açtı.

Hakkında bu suçtan dolayı 5 yıla kadar hapis cezası istenen Çağlar, ifade vermeye gelmediği için ifadesinin alınması amacıyla Bursa Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimat yazısı gönderilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da yönetici olmalarına rağmen İnterbank'tan kredi aldıkları gerekçesiyle Cavit Çağlar, Mustafa Çağlar ve Şükrü Şankaya hakkında dava açtı.

Başsavcılık ayrıca, aynı sanıkların da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında da "tabela şirketler" kurarak bunlara kredi verilmesi ve daha sonra hesaplarına geçirilmesiyle ilgili başka bir dava daha açtı.

Yargılama aşamasında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilen bu dosyalarda, Çağlar'ın "Banka dolandırıcılığı yapmak" suçundan 6 yıl 9 ay ile 11 yıl 3 ay arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

Yargılamayı bir süre devam ettiren İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının talebi üzerine eylemin Bursa'da başlaması, İstanbul'da devam etmesi ve yine Bursa'da bitmesini dikkate alarak "Yetkisizlik kararı" ile dosyayı Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Çağlar, halen bu davada "tutuksuz sanık" sıfatıyla yargılanıyor.

Ve son...
Hakkındaki suçlamalar nedeniyle tüm dünyada kırmızı bültenle aranan Çağlar, 18 Nisan 2001'de eşi Nergis Çağlar'ı karşılamaya gittiği sırada New York'taki John F.Kennedy havaalanı garajının parkında, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından tutuklandı. Çağlar'ın eşi Nergis Çağlar'ın, süresi dolan gri pasaportunu mavi pasaporta çevirmek için Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğu, ABD vizesi alması üzerine polisin, yurtdışına çıkışını izlemeye aldığı ve Çağlar'ın izine böylece ulaştığı ortaya çıktı.

Çağlar, yakalandıktan bir gün sonra Manhattan'daki ABD bölge mahkemesine çıkarıldı. Duruşma salonuna FBI ajanları tarafından götürüldüğü sırada, Çağlar'ın elleri arkadan kelepçeli ve üstü pardösüyle kapatılmış görüntüleri, Türkiye'de büyük yankı yarattı. 45 dakika süren ilk duruşmada Çağlar'ın serbest kalmak için avukatı aracılığıyla teklif ettiği 5 milyon dolarlık kefalet karşılığında elektronik prangayla gözaltı önerisini dikkate almayan yargıç, Çağlar'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Çağlar çıktığı ikinci duruşmada, sürpriz bir şekilde mümkün olan en kısa zamanda Türkiye'ye iade edilmesini talep etti. Mahkeme de Çağlar'ın bu talebini kabul etti ve işlemlerin başlatılması için konuyu Adalet Bakanlığına ileteceğini bildirdi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <