Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Putin'den Batı'ya enerji çalımı

> 1 <

TheMaLi!

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 409 ileti
Yer: i Belli Deil
İş: HaBeRcİ
Kayıt: 26-03-2007 17:00

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #206517 13-05-2007 11:15 GMT-1 saat    
Putin'den Batı'ya enerji çalımı

Orta Asya enerji kaynaklarının Batı pazarına aktarılması konusundaki rekabet iyice kızıştı. Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Litvanya ve Polonya'nın Rusya'yı by-pass etme girişimine Moskova, Kazakistan ve Türkmenistan ile anlaşarak karşılık verdi.
13 Mayıs 2007 14:05
Yazı boyutunu büyütmek için
Putin'den Batı'ya enerji çalımı

Faruk Akkan'ın haberi

Türkmenistan'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmen Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Orta Asya enerji kaynaklarının Rusya üzerinden uzun vadeli olarak pazarlanmasını sağlayacak yeni doğalgaz boru hattı ile ilgili ortak deklarasyonu imzaladı. Putin, Nazarbayev ve Berdimuhammedov yaptıkları ortak açıklamada, konuyla ilgili anlaşmanın 1 Eylül'de imzalanacağını, inşaatın ise gelecek yıl başlayacağını belirtti. Özbek lider İslam Kerimov'un da 9 Mayıs'ta imzaladığı anlaşmaya göre Türkmenistan'dan başlayacak olan yeni hat Hazar Denizi kıyısınca uzanarak Kazakistan'a oradan da Rusya'ya ulaşacak. Anlaşma, ABD, Avrupa ve Çin'in Türkmen gazına doğrudan ulaşma ümitlerine büyük darbe olarak değerlendiriliyor.

Planlanan Hazar doğalgaz boru hattının Rusya-Kazakistan sınırında yer alan Alexandrov Gai bölgesinde Orta Asya'dan gelen ana doğalgaz boru hattı ile birleşmesi öngörülüyor. 1974'te inşa edilen ve Özbekistan doğalgazını Orta Asya'dan Rusya'ya taşıyan bu hat da modernize edilerek kapasitesi artırılacak. Yeni hat, Rusya'nın doğalgaz talebinin karşılanmasına yardım ederken, bir taraftan da bölge ülkelerinin fazla üretimi pazarlayamama endişesi ile başka yollar aramasına engel olacak. Gazprom Başkanı Aleksi Miller, Rusya'nın iki projeyle bölgeden aldığı doğalgazın yıllık 12 milyar metreküp artış sağlayacağını söyledi.

Rusya, Orta Asya'yı kaptırmıyor

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Rusya'yı by-pass ederek dünya pazarlarına ulaştırılmasını öngören ABD ve AB destekli projelerin etkinliği giderek zayıflıyor. Kazakistan'ın Hazar'ın öte yakasından Bakü'ye tankerlerle taşıdığı ve oradan da Ceyhan'a inen petrol sevkıyatı için kapasitesini artıramayacağını söylemesi bu yönde ilk olumsuz gelişme oldu. Ardından Kazakistan, Hazar Denizi'nin statü sorunu devam ettiği gerekçesiyle Trans-Hazar boru hattına katılamayacağını AB'ye bildirdi. Rusya dahil tüm dünya ile olumlu ilişkiler geliştirmek isteyen yeni Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un ilk yurtdışı gezisini Rusya'ya yapması, ardından Putin'in bu ülkeye yaptığı ziyaret de bu bağlamda bir darbe olarak yorumlanıyor.

Orta Asya ülkelerinin Rusya'ya yönelmesinde, Moskova karşıtı Kadife ve Turuncu devrimler gerçekleştiren ülkelerin ekonomik ve siyasi istikrarsızlık içinde olmalarının etkili olduğu ifade ediliyor.

Vladimir Putin'in Orta Asya gezisi Polonya'da gerçekleşen Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan ve Litvanya'nın dahil olduğu Rusya'yı by-pass etme çabası olarak da bilinen enerji zirvesi ile eşzamanlı gerçekleşti. Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun katıldığı zirvede alternatif ulaşım yolları ile enerji güvenliğinin sağlanması önerildi. Kazakistan Enerji Bakan Yardımcısı Luazzat Kiinov'un da katıldığı zirvede Ukrayna'nın Odessa limanından Polonya'nın Brody Limanı'na kadar uzanacak petrol boru hattı projesinin geliştirilmesine karar verildi.

Zirve önemli ölçüde Kazakistan petrol ve doğalgazının Avrupa'ya alternatif hat üzerinden ulaştırılmasını hedeflerken, Kazak lider Nazarbayev'in zirveye katılmaması, alternatif enerji zirvesinin sönük geçmesine neden oldu. Polonya basını, Putin'in Orta Asya turunu Polonya'nın enerji atağını baltalama çabası olarak değerlendirdi. İki gündür devam eden zirvede Azerbaycan petrolünü Türkiye'nin Ceyhan limanına ulaştıran hatta Kazak petrollerinin de eklenerek geliştirilmesi de görüşüldü. Kazak lider Nazarbayev'in Putin'e tüm petrollerini Rusya üzerinden ihraç etmeye devam edeceklerini açıklaması bu projenin de zayıflamasına neden oldu.


Zaman

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <