Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

'Özel sektör dar gelirliye konut üretsin'

> 1 <

TheMaLi!

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 409 ileti
Yer: i Belli Deil
İş: HaBeRcİ
Kayıt: 26-03-2007 17:00

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #206780 13-05-2007 15:10 GMT-1 saat    
'Özel sektör dar gelirliye konut üretsin'

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, 255 binden fazla konutun inşaatına başladıklarını, 140 bin konutu bitirme noktasına getirdiklerini bildirdi.

Forum İstanbul'da ''Gelişme Stratejilerinde Gayrimenkul Yatırımları ve Finansman Sorunu'' konulu oturumda konuşan Bayraktar, 2003'den bu yana Türkiye'de konut seferberliği gerçekleştiğini, 81 ilde 313 ilçede 700 şantiye açtıklarını belirtti. 2007 sonu itibarıyla konut inşaatında 250 bin sayısını aştıklarını hatırlatan Bayraktar, ''255 binden fazla konutun inşaatına başladık, 140 bin konutu bitirme noktasına getirdik'' dedi.

Bayraktar, TOKİ'nin yürüttüğü konut yapımına ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, 850 bin YTL geliri olan vatandaşın ev almasının mümkün olmadığını, bu nedenle alt gelir grubundakilere konut üretmeye ve satmaya devam edeceklerini vurguladı.

-''ÖZEL SEKTÖR, DESTEKLERLE KONUT AÇIĞINI KAPATABİLİR''-

Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel de yıllık konut ihtiyacının 600-700 bin adet olduğunu, ancak bu grubun yüzde 20'sinin konut alacak finansman gücü bulunduğunu söyledi. Çamlıbel, ''Dar gelirlilerin konut sahibi olabilmesi için uzun vadeli sürdürülebilir konut stratejisi oluşturulmalı'' dedi. Konut açığının çok büyük olduğuna ve özel sektörün de bu piyasaya çekilmesi gerektiğine işaret eden Çamlıbel, ''Özel sektöre bunun için bir takım destekler verilmesi gerek. Vergi, harçlarda birtakım indirimler olabilir. Arsa KDV'si yüzde 18'den yüzde 1'e indirilebilir. Bunların hepsi bir konut satış fiyatının yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu şekilde konut açığı kapatılabilir'' diye konuştu. -

''FİYATLARI ALINABİLİR NOKTAYA ÇEKMEK LAZIM''-

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, konut üretimi için arsa temininde sıkıntı yaşadıklarını belirterek, ''Arsayı ucuza elde edemediğimiz için mamul pahalı oluyor. Pahalı olunca da konutu gereksiz lüks donatılarla pahalıya üretiyoruz. Önce vatandaş ana konutun sahibi olsun, sonra kendi hesabına göre evini düzenlesin. Duvar kağıdı mı, saten mi kendisi karar versin'' dedi. Fiyatları alınabilir noktaya çekmek gerektiğini belirten Durbakayım, metre kareyi küçülterek minimum yıllık 600 bin konut ihtiyacının 300 bin adete indirilebileceğini söyledi. Konut yapımında depremin göz ardı edildiğine dikkat çeken Durbakayım, ''Sivil müteahhitlerle mülk sahipleri el ele vererek, belediyelerle de işbirliğine giderek bu kötü konut depolarından kurtulabiliriz. 9 yıldır yenilenme adına hiç bir şey yok. Deprem gelmeden süratle deprem paranoyasından kurtulmamız lazım'' diye konuştu. TÜİK verilerine göre, 200 binin üzerinde firma bulunduğunu, firmaların kendi ölçeklerinde ''kentsel dönüşüm'' projesine imza atabileceğini belirten Durbakayım, ''Her biri sadece bir binayı (ortalama 10 daire) yenilerse yaklaşık 30 kişinin hayatını güvenceye alır. Böyle bir çalışma sonunda ise her yıl binlerce kişinin ve konutun risk tehlikesi olmadan hayatta kalması sağlanır'' dedi.

-''ÖZEL SEKTÖRÜN DAR GELİRLİYE KONUT ÜRETMESİ MÜMKÜN''-

Akdeniz İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise Türkiye'deki yaklaşık 18 milyon hanenin üçte ikisinin iskanının, üçte birinin de inşaat ruhsatının bulunmadığını, kısa vadede hanelerin en az yüzde 50'sinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yılda 680 bin yeni evlenen çift bulunduğuna, dolayısıyla yılda en az 700 bin konuta ihtiyaç olduğuna işaret eden Rahvalı, kamunun organizasyonu ile birlikte kentsel dönüşümün yaşanmasına işlerlik kazandırılması gerektiğini de vurguladı. Rahvalı, arsa maliyetlerinin ucuzlatılmasıyla özel sektörün dar gelirli vatandaşlara hızla konut üretebileceğini kaydetti. Yabancılara konut satışının ülke ekonomisine katkısına da değinen Rahvalı, İspanya'nın 2 milyon 200 binin üzerinde yabancıya konut sattığına dikkat çekti. Rahvalı, ''Türkiye'de yabancılara 1 milyon civarında konut satabiliriz. Bu 250 milyar avronun faizsiz olarak ülkemize girmesi ve geriye dönmemesi anlamını taşıyor'' diye konuştu. Türkiye'nin yılda 700 bin-1 milyon konut üretimi ile 2023 yılında konut sorununu çözeceğini aktaran Rahvalı, 2023'te konut kredileri stoğunun da en az 200 milyar dolar olacağını kaydetti.

-''TÜRKİYE'DE TÜKETİM ÇOK KÖRÜKLENDİ''-

Varyap Varlıbaşlar İcra kurulu Başkanı Erdinç Varlıbaş da arsa sıkıntısına değindiği konuşmasında, bu sorunun çözülmesi ve Türkiye'de konut sektöründe yeni bir finans modelinin oluşturulması gerektiğini söyledi. Pazara sunulan konut projesinin geçmişe oranla yüksek olduğunu ve rekabetin arttığını belirten Varlıbaş, artık ön satışlarla başarı elde etmenin oldukça zorlaştığını vurguladı. Konut firmalarının kurumsallaşarak profesyonel hale gelmesinin önemini anlatan Varlıbaş, tutsat (mortgage) sisteminin işlemesi için ise faizlerin düşmesi gerektiğini ifade etti. Han Yapı Genel Müdürü Ertuğ Yaşar ise, Türkiye'de tüketimin çok körüklendiğini ve insanların gelecekteki kazançlarını harcamaya başladığını, bunun uluslararası likidite fazlası ile olduğunu belirtti. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da konut üretim ve satışlarının artmasıyla inşaat malzemeleri ve arsa fiyatlarında çok ciddi maliyet artışları yaşandığını söyledi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <