Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Çankaya Savaşları: 'The End'

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #249882 27-08-2007 10:57 GMT-1 saat    
11. Cumhurbaşkanı Seçiminin 3. Turu Yarın Saat 15.00'te Yapılacak. 276 Oyun Gerektiği 3. Turda AK Parti'nin Adayı Gül'ün Seçilerek Cumhurbaşkanlığı Yeminini Etmesi Bekleniyor.

11. cumhurbaşkanı seçiminin 3. turu yarın saat 15.00'te yapılacak. 276 oyun gerektiği 3. turda AK Parti'nin adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün seçilerek cumhurbaşkanlığı yeminini etmesi bekleniyor.

11. cumhurbaşkanı seçiminin 3. turuna saatler kaldı. TBMM Genel Kurulu yarın saat 15.00'te TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanarak cumhurbaşkanını seçecek. AK Parti'den Gül, MHP'den Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu ve DSP'den de Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin yarıştığı seçimlerde son iki oylamada hiçbir aday gerekli olan 367 rakamına ulaşamadı.



20 Ağustos tarihinde yapılan 1. tur oylamaya 448 milletvekili katılırken, AK Parti'li Abdullah Gül 341, MHP'li Sebahattin Çakmakoğlu 70, DSP'li Tayfun İçli ise 13 oy aldı. Oylamada 23 boş, 1 de geçersiz oy kullanıldı.

24 Ağustos'ta yapılan ikinci tur oylamada ise AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'e 337, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'na 71, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'ye ise 14 oy çıktı. 2. tur oylamaya ise 446 milletvekili katılmıştı.

3. tur oylama, 28 Ağustos Salı günü yani yarın yapılacak. Bu turda 276 oya ulaşan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Dolayısıyla Abdullah Gül'ün bu turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Gül'ün yarın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yemin töreni de saat 18.00'de gerçekleştirilecek.

CUMHURBAŞKANI YEMİNİ VE GÖREVLERİ

Gül, yarın cumhurbaşkanı seçilirse saat 18.00'de Anayasa'nın 103. maddesine göre şu yemini edecek:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve

üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ise Anayasa'nın 10. maddesinde şöyle belirtiliyor:

"Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Bu amaçlarla Anayasa'nın ilgili maddelerinde gösterilen şartlara uyarak yapacağı görev ve kullanacağı yetkiler şunlardır:

Yasama ile ilgili olanlar: Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşmasını yapmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni gerektiğinde toplantıya çağırmak, kanunları yayımlamak, kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndermek.

Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak, kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün, tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasa'ya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek.

Yürütme alanına ilişkin olanlar: Başbakan'ı atamak ve istifasını kabul etmek, Başbakan'ın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek. Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulu'nu başkanlığı altında toplantıya çağırmak. Yabancı devletlere Türk Devleti'nin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek. Milletlerarası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk

Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanlığını temsil etmek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar vermek.

Genelkurmay Başkanı'nı atamak, Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırmak, Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık etmek, başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak, kararnameleri imzalamak, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak."

Cumhurbaşkanının sorumluluk ve sorumsuzlukları yine Anayasa'nın 105. maddesinde şöyle belirtiliyor:

"Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır; bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur. Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz. Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az 3'te 1'inin teklifi üzerine,

üye tam sayısının en az 4'te 3'ünün vereceği kararla suçlandırılır."

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <