Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Hassas maddeler AK Parti'ye kaldı

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #253182 03-09-2007 06:02 GMT-1 saat    
Bugüne kadar 1982 Anayasası'nın 83 maddesi değiştirildi. AK Parti ise, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri, YÖK ve diğer kurumlarla ilgili hassas ve tartışmalı hükümler konusunda çalışıyor...

Farklı hükümetler döneminde 1982 Anayasasıínın şu ana kadar 83 maddesi değişti. Hassas maddelere ise dokunulmadı. ANAP döneminde 4 madde, DYPSHP döneminde 16 madde, DSPMHP- ANAP döneminde 38 madde, AK Parti döneminde ise 25 maddede değişiklik yapılmıştı. 16 geçici ve 177 esas maddeden oluşan 1982 Anayasasıínın toplam 83 maddesi değiştirildi. Geçici maddeler dışında, askeri dönem anayasasından, sivil anayasaya geçiş için değiştirilmesi gereken toplam 94 madde kaldı.

15. MADDE KRİTERİ

Anayasa'nın sivilleşmesi için geçtiğimiz yıllarda da çok tartışılan Geçici 15. madde, siyasi partiler için “sivilleşme kriteri" haline geldi. Ancak bugüne kadar hiçbir iktidar bu maddenin tümüyle kaldırılması için öncülük yapmayı göze alamadı. Geçici 15. madde ile ilgili en ileri adımı, DSPMHP- ANAP koalisyonu attı. Koalisyon hükümeti, Geçici 15. maddenin son fıkrasını kaldırarak, 13 Eylül 1980'den ilk seçimler sonrası kurulan TBMM Başkanlık Divanı'nın oluştuğu 6 Aralık 1983 tarihine kadar çıkarılan kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Anayasa'ya aykırılığının ileri sürülemeyeceği hükmünü çıkardı.

SORUMLU DEĞİLLERDİ

Geçici 15. madde, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında kurulan Milli Güvenlik Konseyiínin, Konsey döneminde kurulmuş hükümetlerin ve Danışma Meclisi'nin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluklarının iddia edilemeyeceğini ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamayacağı hükmünü içeriyor.

GÖZLER 24. MADDE'DE

Bugüne kadar yapılan 83 maddelik anayasa değişikliği içinde ağırlıklı olarak siyasi haklar, kişi hak ve özgürlükleri ve sendikal haklara ilişkin hükümler yer aldı. Zaman zaman gündeme gelmesine rağmen Anayasa Mahkemesiínin türban yasağına ilişkin kararlarına dayanak oluşturan maddelerden biri olan Anayasaínın 24. maddesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği de merakla bekleniyor.

TARTIŞMALI HÜKÜMLER

1982 Anayasası'nın bugüne kadar değiştirilmemiş maddeleri içinde birçok tartışmalı hüküm de bulunuyor. AK Parti'nin de hassasiyet gösterdiği konular arasında yer alan Cumhurbaşkanı'nın yetkileri, YÖK'ün oluşumu ve yetkileri, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Sayıştay ile ekonomik hükümler bugüne kadar değiştirilmeyen hükümler olarak kaldı.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <