Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Ekonomi risk altında

> 1 <

Milliyetçi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 209 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 26-07-2007 23:16

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #257694 13-09-2007 07:01 GMT-1 saat    
Erdoğan sanal büyüme olduğunu kabul etti


Erdoğan, "Sanal ve hormonlu büyümelerin ülkesi olmak istemiyoruz" derken ekonominin büyük risk altında olduğu ortaya çıktı. Ekonomi alarm verirken sanayide çarklar durdu.

Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yerini yavaşlamaya bıraktı. Büyümenin S.O.S. vermesinde özel tüketimde yaşanan düşüş etkili oldu. İkinci çeyrekte özel tüketim kalemi harcamaları uzun süreden bu yana ilk kez daralarak yüzde 0.3 geriledi.

Seçim yılı olmasının da etkisiyle devletin tüketim harcamalarında büyük artış oldu. İlk çeyrekte yüzde 9 artan devlet harcaması, ikinci çeyrekte yüzde 7.4 arttı. Devlet harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 8.1 arttı. Yatırım harcamalarında ise daha önce yüzde 30'larda büyüme gözlenirken, bu rakamların yüzde 10'lara gerilemiş durumda.

En temel gereksinim olan gıdada bile harcamaların kısıldığı gözlendi. Gıda ve içecek harcamalarında geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 6.6, ikinci çeyrekte yüzde 5.5 çıkan artış, üçüncü çeyrekte yüzde 1.2, son çeyrekte yüzde 0.2'ye kadar indi. Söz konusu harcamalar bu yıl ilk çeyrekte yüzde 3.8, ikinci çeyrekte yüzde 3.9 olmak üzere, ilk altı ay itibariyle yüzde 3.9 arttı. Artış oranı geçen yılın ilk yarısına göre oldukça düşük kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik'in Söğüt ilçesinde 726. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne katıldıktan sonra Oluklu köyünde fabrika açılışına katıldı. Erdoğan, "Sanal ve hormonlu büyümelerin ülkesi olmak istemiyoruz" derken ekonominin büyük risk altında olduğu ortaya çıktı.
Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yerini yavaşlamaya bıraktı. Büyümenin S.O.S. vermesinde özel tüketimde yaşanan düşüş etkili oldu. İkinci çeyrekte özel tüketim kalemi harcamaları uzun süreden bu yana ilk kez daralarak yüzde 0.3 geriledi. Böylece yılın ilk yarısında özel tüketim sadece yüzde 0.8 arttı.

Aynı oran geçen yılın ilk yarısında yüzde 9.4'tü. Artış oranındaki bu gerilemede, e-muhtıra tartışmaları, seçim belirsizliği, yüksek faizler, kredi kartı limitlerinin yükselmesi ve son olarak yurtdışı piyasalarda yaşanan dalgalanma etkili oldu.

Bu derecede yüksek belirsizlik de tüketici harcamalarına ve sanayinin çarklarına sert fren yaptırdı. Öte yandan 2006'da yaşanan türbülans döneminde tüketim eğiliminde ciddi azalmalar yaşandığı göz önüne alınırsa, son bir aydır dünya ekonomisindeki çalkalanmanın yarattığı baskıyla tüketimin daha da frenlenmesi bekleniyor.

DURGUN SEYİR


Türkiye, kesintisiz büyüme sürecinde rekoru 22 çeyreğe çıkarırken, yurttaşların tüketim harcamalarında geçen yıl ikinci yarıda başlayan, bu yıl ise iyice belirginleşen frene basma eğilimi, ekonomide resesyon ve "daralma" riskini gündeme getirdi. Özel sektör yatırımlarındaki durgun seyir de resesyon riskine işaret etti. Geçen yıl ikinci yarıda hız kesen söz konusu yatırımlar eski artış hızına ulaşamadı.
TÜİK'in harcamalar yöntemiyle yaptığı milli gelir tahmininde yüzde 63.5 dolayında bir ağırlığa sahip bulunan özel nihai tüketim harcamalarında geçen yıl ilk yarıdaki yüksek artışın ardından, mayıs-haziran dalgalanmasının etkisiyle üçüncü çeyrekte sert fren bir yaşanmış, son çeyrekte ise söz konusu harcamalar tamamen durma noktasına gelmişti. Tüketimi kısma eğiliminin, bu yıl da artarak sürdüğü gözlendi.

2007'nin ilk yarısında iç talep daralması, özellikle buzdolabı, TV, çamaşır makinesi gibi dayanıklı ve giysi, ayakkabı, mutfak eşyası gibi yarı dayanıklı tüketim malı harcamalarında kendini gösterdi.

İç talep daralmasına işaret eden söz konusu düşüşler, bu yıl ikinci çeyrekte milli gelir büyüme oranının yüzde 3.9'la son 16 çeyreğin en düşük düzeyinde gerçekleşmesinde etkili oldu.

Sanayide de iç talep daralmasının etkisi giderek daha fazla hissediliyor. Tüketim daralmasından en çok etkilenen alt sektörlerin başında, bilgi işlem makineleri radyo, TV, haberleşme cihazları, ulaşım araçları, tütün, tekstil gibi alt sektörler geliyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <