Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Marketler Ramazanda Nasıl Sömürdü

> 1 <

Spr[q]rLL
¢ıqLk ¢ıqLıa yanLnzM

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2722 ileti
Yer: ҸסҜłưҜ
İş:
Kayıt: 01-08-2007 00:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #264930 11-10-2007 15:21 GMT-1 saat    
Tarımsal ürünlerde üretici fiyatları neredeyse hiç artmazken, market fiyatlarında rekor artışlar yaşandı. İşte Üretici fiyat artışı ile market fiyat artışları arasındaki uçurum.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tarımsal ürünlerde Ramazan ayı boyunca üretici fiyatlarının neredeyse hiç artmamasına karşın market fiyatlarında rekor artışlar yaşandığını bildirirken, Ramazan'ın “zam şampiyonu”nu yüzde 133'lük perakende fiyat artışıyla patlıcan olarak açıkladı.
TZOB'dan yapılan açıklamada, Ramazan ayı boyunca üretici fiyatı hiç artmayan patlıcanın market fiyatlarındaki yüzde 133'lük artışın şaşırtıcı ve dikkat çekici olduğu ifade edildi. Açıklamaya göre, perakende fiyat artışında patlıcanı yüzde 53'lük artışla karpuz, yüzde 26'lık artışla üzüm, yüzde 23,8'lik artışla salatalık ve yüzde 19'luk artışla domates izledi.
Domateste üretici fiyatı sadece yüzde 1,7 artarken market fiyatındaki artışın yüzde 30,5'e, üretici fiyatı yüzde 7,7 artan üzümde de market fiyatındaki artışın yüzde 34,9'e ulaşmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı.

-ÜRETİCİ-MARKET FİYAT MAKASI AÇILDI

TZOB açıklamasında üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük fark ortaya çıkmasında; üreticiden tüketiciye ulaşan hal, pazar ve market gibi zincirin halkalarının etkili olduğu belirtildi. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 293'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 129'lara, Baklagillerde yüzde 149'lara ve hayvansal ürünlerde yüzde 200'lere kadar çıktığına işaret edildi.
Açıklamaya göre hayvansal ürünlerdeki fiyat artışları ise tamamen üretim alanı dışındaki etkilerden kaynaklandı. Süt üretici fiyatları sabit kalırken süt ürünleri fiyatları artmaya devam ediyor. Son 20 günde süt üretici fiyatı değişmezken, marketlerde peynir fiyatları yüzde 8,1 dolayında bir artış gösterdi.

-FİYATLARI ARACILAR YÜKSELTİYOR

TZOB açıklamasında, “Ülkemizde etkin bir pazarlama organizasyonun kurulamamış olması, mevcut sistemin ise aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, hem ürün kayıplarına hem de üretici-tüketici arasındaki makasın açılmasına neden olmaktadır” denildi. Bu yapıda, tüketicinin ödediği fiyatın üreticiye yansımadığı, bu durumdan üreticinin de tüketicinin de karlı çıkmadığı belirtildi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


No one will love you the way I do;
No one will love you;
Love you like I do;
It will never be the same
> 1 <