Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

'Soykırım' Osmanlı işiydi siz alınmayın!

> 1 <

Spr[q]rLL
¢ıqLk ¢ıqLıa yanLnzM

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2722 ileti
Yer: ҸסҜłưҜ
İş:
Kayıt: 01-08-2007 00:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #265693 13-10-2007 08:46 GMT-1 saat    
Nancy Pelosi, “Türk hükümeti neden alınıyor anlamıyorum. Biz bu soykırımı Osmanlı'nın yaptığını söylüyoruz” dedi.

Ermeni soykırımı yasa tasarısını 22 Kasım'dan önce mecliste kabul ettireceğini söyleyen
Meclis Başkanı Nancy Pelosi, “Türk hükümeti neden alınıyor anlamıyorum. Biz bu soykırımı Osmanlı'nın yaptığını söylüyoruz” dedi. Beyaz Saray, ABD'li vekillere Türkiye brifingi verecek

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen Ermeni soykırımı yasa tasarısı için artık tüm gözler tasarıyı gündeme almaya karar veren Nancy Pelosi'ye çevrilmiş durumda. Demokrat Parti California milletvekili olan Pelosi Ermeni, büyük kısmı Ermeni olan seçmenlerini kızdırmamak için tasarıyı 22 Kasım'dan önce meclis gündemine almaya karar verdi. Pelosi, bu açıklamasının hemen ardından gelen eleştirilere ise dün gazetecilere yaptığı açıklamayla yanıt verdi:

“20 yıldır bu Kongre'de milletvekili olarak görev yapıyorum. Hep bu yasanın geçmesi için uğraştım. 20 yıl boyunca her yıl 'Şimdi zamanı değil' sözlerini dinledim. Önce Soğuk Savaş, sonra Körfez Savaşı şimdi de Irak Savaşı. Neden şimdi bu yasayı geçirmeyecekmişiz? Bundan daha iyi bir zaman olamaz. Demokrat Parti olarak bu yasaya yıllardır destek verdik ve vermeye devam edeceğiz.”

Beyaz Saray zayıf

Pelosi Türkiye'nin bu konudaki itirazlarını da anlamadığını dile getirirken, aslında kendisinin bu itirazların gerekçesini anlamadığını açıkça ortaya koymuş oldu. Meclis Başkanı, ”Neden alındıklarını anlamıyorum. Bu yasa Erdoğan hükümetiyle değil, Osmanlı Devletiyle ilgili bir tasarı...” dedi.

Pelosi'nin bu sözlerinin ardından tasarı aleyhinde en büyük lobi faaliyetini yürüten ABD Dışişleri Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates yeniden harekete geçti. İkili, bir mektup yazarak Pelosi'ye iletti. Mektupta Fransa meclisinden geçen soykırım tasarısının ardından Türkiye'nin bu ülkeyle tüm askeri ilişkileri kestiği hatırlatıldı. Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma çabalarının da darbe yiyeceği belirtildi. Rice ve Gates oylamaya katılacak olan meclis üyelerine de “ABD'nin Irak'taki güvenliği ve Türkiye'nin bu konudaki önemi konusunda gizli bir istihbarat brifingi vermek istediklerini” iletti.

Associated Press ise Bush ve ekibinin çabalarına rağmen bu tasarıyı durduramamasının Beyaz Saray'ın ne kadar güçsüz, seçmenlerine sempatik görünmek isteyen Demokratlar'ın ise ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu savundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, “Demokratlar tarihle ilgileneceklerine Amerikan çocuklarının sağlığı ve istihbarat konusunda ilerleme yapmak için çalışsın” ifadesi kullanıldı.

“Bush aradı oyum değişti”

Dış İlişkiler Komitesi'nde yer alan Porto Riko'lu delege Luis Fortuna ülkesindeki gazetelere oylama gününü anlattı: “Cep telefonum çaldı. Bir baktım karşımda Başkan Bush! İlk defa benimle konuşuyordu hem de İspanyolca! 'Hola Amigo' deyip hem benim hem de ailemin hatırını sordu. Sonra da tasarıya hayır dememi istedi. Tasarının lehinde oy kullanacaktım ama bu telefondan sonra fikrimi değiştirdim.”

BM: Bu konuda bir tavrımız yok

BM sözcüsü Marie Okabe, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak BM'nin bir tutum belirlemediğini söyledi. Okabe, bir gazetecinin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edildiğini hatırlatıp bu konuda BM'nin yaklaşımını sorması üzerine, BM'nin kuruluş tarihinden önce (1945) olan olaylara ilişkin tutum belirlemediğini kaydetti.

Sert oynamak istediler, biz de sert oynayacağız

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Amerika'da soykırım tasarısı oylamasını izledikten sonra Türkiye'ye dönmeden önce yaptığı açıklamada ABD meclisine sert mesajlar verdi. Bağış, bazı gazetelerin başlığa çıkardığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ABD Temsilcileri Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi aldığı bu kararla bizimle oyunu sert oynamak istediğini ortaya koydu. Biz de bu oyunu sert oynamayı çok iyi biliriz. Biz bir Emirlik ya da Krallık değiliz. Demokratik bir ülkeyiz. Halkımızın ne düşündüğü bizim için çok önemlidir. Kararlarımızı halkımızın istekleri doğrultusunda alırız.

THE GUARDIAN

İktidarla bilgelik farklı şey

Kongre'nin tribünlere oynamak için attığı bu adım, ABD'yi Orta Doğu'daki en güçlü Müslüman müttefiğinden edebilir. Irak'tan ve terörle mücadele denen politikada yaşanan onca felaketten sonra, Washington imparatorluğu hâlâ iktidarla bilgelik arasında ayrım yapmakta zorlanıyor.

Amerikalı Demokratlar, 2008'deki seçim mücadelelerinde Ermeni diasporasından kolay oylar kazanmayı umuyor olabilir. Ama unutmamalılar ki burada yalnızca iç politika değil sözkonusu olan... Bir başka ulusun insanları da onları izliyor.

AFP

Bush'u sıkıştırma çabası

Ermeni tasarısına destek çoğunluktaki Demokratların, Bush yönetimini sıkıştırma ve zora sokma çabalarının bir ürünü. Demokratlar Bush'u ellerindeki tüm olanaklarla zora sokmaya çalışıyor. Council on Foreign Relations uzmanlarından Steven Cook, “Bunun sadece iki basit diplomatik adımdan ibaret olmadığını düşünüyorum. Bu kararın Türk kamuoyunu ateşleyecek bir sonucu olur” dedi. American Enterprise Institute'ten Michael Rubin “Seçim öncesi dönemdeyiz ve Kongre sonuçlarını göze alabileceğinden fazla duruş sergilemeye eğilimli” dedi.

HAARETZ

İsrail de kaygı duyuyor

ABD'deki en büyük Yahudi lobi kuruluşlarından ADL'nin Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanımasının ardından İsrail'in de bu olaylardan yara alacağını söylemek bir hata olmaz. Dışişleri sözcüsü Mark Regev, “Türkiye'nin endişelerini anlıyoruz. Tavrımız değişmedi” açıklaması yaptı. Ama Türkiye konusunda en uzman diplomat olarak bilinen eski Dışişleri Müsteşarı Alon Liel'e göre ilişkilerin zarar görmesi kaçınılmaz: “Yıllardır bu konuya girmemeye çalışıyorduk. Ancak şimdi Türkiye ilk olarak Yahudi örgütleri ve İsrail'i suçlayacaktır.”

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


No one will love you the way I do;
No one will love you;
Love you like I do;
It will never be the same
> 1 <