Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

İnternet'in Neresindeyiz

> 1 <

Transillivanya

grup tuttuğum takım
Teğmen Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 809 ileti
Yer: Antartika
İş: yeniklasor.com
Kayıt: 05-02-2006 11:24

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #2255 23-02-2006 13:49 GMT-1 saat    
Acaba sanal Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında sıralamada nereye düşüyor? Geçenlerde bu sorunun cevabını aradım. Yapılan bir araştırmaya göre [1] Haziran 2000 itibariyle Türkiye’de 750.000 civarı İnternet abonesi var. Yıl sonunda bu rakamın 1.3 milyona yaklaşması bekleniyor.Her bir abone bağlantısını en az 2 kişinin kullandığını düşünürsek 2000 yılı sonu itibariyle Türkiye’de İnternet’e bağlanabilen 2.5 milyon kişi olucak. Bu rakama İnternet Café’lerden ve şirketlerden bağlanabilenler dahil değil. Ancak bu rakam Türkiye nüfusunun sadece %3.7’sine karşılık geliyor. Yani oldukça düşük. Oysa örneğin komşumuz Yunanistan’da İnternet’e bağlanabilenlerin toplam nüfusa oranı %13’e karşılık geliyor. Bu oran Amerika’da %50, Kanada’da %45, Hollanda’da %30, Norveç’te %50, İngiltere’de %35, İsveç’te %45, İtalya’da %19 ve Almanya’da %20. Bu oranlarla karşılaştırırsak Türkiye’deki İnternet abone sayısı oldukça düşük. Yine de Türkiye umut vadeden bir pazar. Benim tahminim önümüzdeki 5 yıl içinde gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki bu farkın büyük oranda kapanacagı yönünde.


Tabii bu noktada sadece kullanıcı sayısı değil tescili yapılan domain sayısı da önemli. İnternet’te domain tescili işlemlerini yürüten Network Solutions firmasının 2000 yılı Mayıs ayına kadar saptanan rakamlarına göre [2] Amerika dışındaki tüm ülkeler arasında Türkiye domain tescili toplamı sıralamasında Belçika ve Norveç’in arasında 17. sırada yer alıyor. Bu listede Kanada, İngiltere ve Almanya ilk 3 sırada yer alıyor. Ayrıca Network Solutions’ın tahminlerine göre Türkiye 2001 Ocak ayından itibaren aylık tescil sayısı sıralamasında ilk 10’a girecek. Bu oldukça ümit verici bir tahmin.



* * *


Evet, biraz da Silikon Vadisi'nde neler oluyor şöyle bir bahsedelim. Şu günlerde özellikle Kaliforniya’da elektrik kesintileri Silikon Vadisi'ndeki high-tech şirketlerini çileden çıkartıyor. Kaliforniya’da 2002 yılına kadar elektrik sıkıntısı sürmesi söz konusu. Eskiden komşu eyaletlerden elektrik alabilen Kaliforniya artık bu eyaletlerin de elektrik sıkıntısına düşmesi sebebiyle iyice zor duruma düştü. Kaliforniya’da yıllık talep artışı %2. Hatta Silikon Vadisi'nde bu oran %5’e cikiyor. Tahminlere göre elektrik kesintilerinin Silikon Vadisi'ne günlük zararı 75 milyon dolar. Gözüken o ki 2001 yılı sonuna kadar elektrik üretiminin artması mümkün değil. Oracle gibi bazı büyük şirketlerse, çözümü kendi santrallarını kurmakta bulmuş. Bu imkanı olmayan diğer pekçok şirket içinse uzmanlar kullanılmayan mönitörlerin kapatılması şeklinde çözümler öneriyorlar. Biraz komik bir çözüm gibi gözükse de herkez dikkatli davransa aslında işe yarayabilir. Bir monitörün harcadığı elektrik miktarı ortalama 100 watt civari. PC ise 30-40 watt harcıyor. Bugün tüm ABD’de monitör ve PC’ler elektrik üretiminin %13’ünü tüketiyor. Daha İnternet’in yaygınlaşmasından önce 1993 yilinda %1 bile olmayan bu oran hızla artmaya devam ediyor.



* * *


Bugünlerde tartışılan başka bir konuysa “spam”. ABD’de spam’in pek çok çeşidi var. Eve postayla gelen gereksiz reklamlarla dolu broşürler, mektuplar ya da bütün gün sizi arayıp rahatsız eden ve birşeyler satmaya çalışan şirketler veya e-posta kutunuza gönderilen gereksiz saçma-sapan onlarca e-posta. Spam’in ilk 2 türü için birşey yapmak mümkün değil. Henüz telefon çalmadan aramayı filtre eden bir telefon yok. Eve gelen mektupları da postacılar sizin için önceden ayırmıyorlar. Ama e-posta kutumuza gelen gereksiz mesajlardan kurtulmak mümkün. Efendim bu mesajlar çeşit çeşit. Fakat Gartner Group’un yaptığı araştırmaya göre en yaygın olanlar “Zengin olmanın yolları” ve “Erişkin içerikli site tanıtımı” başlıkları altında toplanıyor. İşin kötü yanı her geçen sene e-posta kutumuza gelen bu tür mesaj sayısı artıyor. Her ne kadar kullandığımız bazı programlarda çeşitli filtreleme yöntemleri bulunsa da, “spam” bu filtreleri aşmanın bir yolunu buluyor. Neyse ki artık bizim de spam’e karşı etkili bir silahımız var. BrightMail.com , San Francisco’da kurulan yeni bir start-up. E-posta kutunuz için spam’e karşı %70 ila %100 oranında koruma sağlıyor. Yöntem oldukça basit bir şekilde işliyor. www........com adresinden üye olduktan sonra e-posta uygulamanızda gerekli konfigürasyon değişikliğini yapıyorsunuz. Bundan sonra e-posta hesabınızı her kontrol ettiğinizde yeni mesajlar brightmail.com’un süzgecinden geçiyor. Ayrıca brightmail.com bu mesajları sadece spam’e karşı değil virüslere karşı da kontrol ediyor. Bu oldukça önemli bir artı; ne de olsa yeni çıkan virüslere karşı sistemlerimiz genelde korumasız oluyor. Tabii bu hizmet mesajlarin gelen kutunuza varma süresini arttırıyor ama ne de olsa her gülün bir dikeni vardır!

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


EmRuLLaH

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1439 ileti
Yer: Mersin
İş: ÖSS hazırlanıyor
Kayıt: 06-02-2006 18:23

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#2264 23-02-2006 15:52 GMT-1 saat    
hımm ilginç

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <