Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

İnönü mağaraları ve yarasalar sular altında kalacak

> 1 <

bLaCk_jaCkaL

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1397 ileti
Yer: 58 Vatan 16 Mekan
İş: Öğrenci
Kayıt: 30-09-2007 10:40

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #270968 04-11-2007 11:56 GMT-1 saat    


bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)


İnönü Mağaraları ve Yarasalar
Sular Altında Kalacak

Havran ilçesi'nin yaklaşık 8 km güney doğusunda İnboğazı mevkiinde yer alan İnönü Mağaraları, yakın bir zaman içerisinde sular altında kalacak. 13 yıldır devam eden Havran Sulama Barajı inşaatının henüz bitmemiş olması mağaralarda yaşayan yarasa kolonisi için sevindirici bir durum. Ama ne var ki yukarıya tükürseniz bıyık, aşağıya tükürseniz sakal...

Avrupa'nın en büyük yarasa kolonisi Havran'da..
İnboğazı'nın batı kısmında yer alan Devedamı, Karanlık, Aydınlık ve Andık mağaraları sayıları 10.000'i bulan yarasalara ev sahipliği yapıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden gelen iki araştırma görevlisinin yaptığı incelemelerde üç ayrı tür yarasa tespit edilmesinden sonra, Balıkesir Valiliği bölgeye AB Projesi kapsamına giren Twinning (Korunan Alanlar) Projesi kapsamında çalışan iki Alman uzman davet etti. Uzmanlar bir haftalık incelemeler sonunda 7 farklı yarasa türü tespit ettiler. İstatistiklere göre Avrupa'da 10.000 koloninin yaşadığı başka bir mağara bulunmuyor. Aynı zamanda bu kadar farklı tür yarasanın da bir arada olduğu başka bir yer yok. Avrupa'daki mağaralarda en fazla üç çeşit yarasa bir arada yaşıyormuş. Dünyada ender rastlanan iki tür de İnönü Mağaralarında bulunuyor.
Yarasaların tarıma faydaları..
Yarasalar akşam avlanmak için saat 08.30 civarında karanlık dehlizlerden çift şerit halinde büyük bir hızla, yankı ile yönelme yeteneği sayesinde hiç bir yere çarpmadan ilerleyerek çıkıyorlar. Mağaradan dakikada 250 adet yarasa çıkıyor. Bu manzara geçtiğimiz aylarda TRT 1 tarafından görüntülendi. İnboğazı mevkii ve Kazdağları'ndan görüntü alan TRT ekibi bu tür özel yerler ile ilgili belgesel hazırlıyor.
Yarasaların bir tanesi gecede 10 gr böcek yiyiyor. Toplama vurulduğunda bir gecede 100 kg böcek yiyiyorlar. Ve bu böcekler tamamen zararlı böcekler. Mağara çevresindeki tarla ve meyve bahçelerinde zararlı böcekleri temizleyen yarasalar, doğal tarım ilacı vazifesi görüyorlar. Sabah saat 05.00 civarında tekrar geriye dönüp mağaranın 200 m derinlik ve delhizlerinde kayboluyorlar.
Merak edenler için belirtelim. Bölgemizde vampir yarasa yok. Zaten dünyadaki 900 yarasa türü arasında sadece Güney Amerika'da yaşayan iki tür kanla besleniyor. Onlar da insan değil, büyükbaş hayvanlardan besleniyorlar.
Havran Barajı Havran tarımı için önem taşıyor..
Gönül istiyor ki doğanın dengesi bozulmasın, yarasalar evsiz kalmasın. Ama ne var ki baraj projesi havran için çok önem taşıyor. Çünkü Havran ekonomisinde tarım önemli rol oynuyor. Ekilen ürünlerin temelini zeytin, pamuk ve buğday oluşturuyor. Şu anda Havran Barajı bölgesinde % 80 kuru tarım yapılıyor. Sulamanın gelmesiyle birlikte ikinci ürün ekimi artacaktır.
Onlara bir şans tanınmalı..
Barajın tüm gerekliliğine rağmen, insanlara hiç bir zararı olmayan hatta faydası dokunan yarasaların yuvalarının sular altında kalması yine de düşündürücü. Bu durumla ilgili olarak nasıl önlemler alınabilir? Gece avlanmaya çıktıklarında yuvaları kapatılıp içeriye girmeleri önlenip başka yuvalar bulmaya zorlanabilirler. Böylece en azından sular yükseldiğinde ölmemiş olurlar...



bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)



bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <