Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Myanmar'ı vuran kasırgada ölü sayısı 15 bin

> 1 <

by-karabela

grup tuttuğum takım
Onbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 86 ileti
Yer: Sakarya
İş: Bilgisayar Teknik Servis & Satış
Kayıt: 24-04-2008 12:32

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #299165 06-05-2008 07:58 GMT-1 saat    
Asya ülkesi Myanmar tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor.
....................

Dışişleri Bakanlığı, tropik Nargis kasırgasında ölü sayısının 15 bin olduğunu açıkladı. 30 bin kişi de kayıp...

Myanmar'ı vuran kasırga, ülkenin en büyük kenti Yangon ve İrravadi bölgesini yerle bir etti. 24 milyon nüfuslu 5 bölgede, afetten yüzbinlerce kişi etkilendi.

Bazı köyler, haritadan silindi. Kasırganın etkili olduğu bölgelerde elektrik ve su yok, ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Zira bazı bölgele hala ulaşılamadı. Tayland Dışişleri Bakanlığı, 30 bin kişinin kayıp olduğunu duyurdu.

Askeri yönetim yardıma izin verdi

Ülkede 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim, saate 190 kilometre hızla esen kasırganın neden olduğu felaketin ardından, BM yardımına izin verdi. ABD 250 bin dolar, Avrupa Birliği ülkeleri 3 milyon dolar acil yardım vaadinde bulundu.

Tayland'ın 9 tonluk gıda ve ilaç yardımının bugün bölgeye ulaşması bekleniyor. Hindistan da gıda, çadır, giyim ve ilaç taşıyan iki savaş gemisi göndereceğini açıkladı.

Tek bir kentte 10 bin ölü...

Askeri yönetimin Dışişleri Bakanı Nyan Win, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, tek bir kentte ölenlerin sayısının 10 bini bulduğunu belirterek, kasırgada ölenlerin sayısının en az 15 bin olduğunu kaydetti.

Yollardaki hasar ve telefon sistemlerindeki arıza nedeniyle felaketten etkilenenlerin sayısı henüz tam olarak saptanamıyor.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı yetkilisi Michael Annear, Myanmar'daki depolardan sağlanan acil yardımların dağıtılmaya başlandığını, ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç olacağını kaydetti.

"Yıkım tsunamiden büyük olabilir"

Uluslararası yardım kuruluşu World Vision, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar nedeniyle felaketin sonuçlarının tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti.

Minn, ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan biri olan World Vision'a ait helikopterlerin kasırganın vurduğu bölgeler üzerinde uçtuğunu ve bu yükseklikten bile cesetlerin ve yıkımın büyüklüğünün görülebildiğini söyledi.

Endonezya'nın Sumatra Adası'nın batı sahili açıklarında, 26 Aralık 2004'te meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve yarattığı dev dalgalar nedeniyle 168 bini Endonezya'da olmak üzere yaklaşık 220 bin kişi ölmüştü.

Salgın hastalık tehdidi

Myanmar devlet radyosu, salgın hastalık tehdidine karşı halkı uyarıyor. Radyo, 4 gündür elektrik ve sudan yoksun ülkenin en büyük kenti Yangon'daki 6 milyon kişiden yiyecekleri parazitlerden korumaya çalışmalarını ve kaynatmadan su içmemelerini istedi.

Yangonlulardan taze meyve yemeleri, temiz tuvaletleri kullanmaları, düzenli olarak çöplerini atmaları, sivrisinek ve yılanlara dikkat etmeleri de istendi.

BM kuruluşları acil toplantıda

Kasırga felaketinin kurbanlarına yardım için BM ve özel kuruluşlar da acil toplantılar yapıyor.

BM örgütleri, felaketzedelere nasıl yardım yapılabileceği konusunda Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

Çocuk Fonu UNICEF'in sözcüsü Veronique Taveau, sadece kendi kuruluşlarının Myanmar'da durumu tespit için 5 ekibinin bulunduğunu söyledi.

Yardım çağrısı

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Myanmar'daki kasırga felaketi nedeniyle üye ülkelerden yardımda bulunmalarını istedi.

ASEAN; Tayland, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Vietnam, Brunei, Laos, Kamboçya ve Myanmar'dan oluşuyor.

Myanmar'a yardım girişimleri

Bu arada ABD, Avustralya, Çin ve Hindistan yardıma hazır olduklarını bildirdi.

ABD Başkanı George Bush'un eşi Laura Bush, Amerikalı yardım ekibinin ülkeye girmesine izin verilmesi durumunda Myanmar'a yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Laura Bush, vatandaşlarını kasırgaya karşı uyarmayan cunta yönetimini ise eleştirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Hong Kong'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin Myanmar'a yardıma "hazır ve istekli" olduğunu kaydetti.

Smith, uluslararası kamuoyunun Myanmar'daki cunta rejiminin felaketi ele alış biçimini eleştirmek yerine bu ülkeye insani yardıma yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

Eleştiri zamanı olmadığını söyleyen Smith, "Şu anda öncelik, yardımımıza ihtiyacı olan binlerce insana yardım etmek olmalıdır" dedi.

Son 20 yılın en büyük kasırga felaketleri

Dünya genelinde son 20 yıldaki en büyük kasırgalar şöyle:

* 29 Kasım 1988: Bangladeş'i vuran kasırgada 1500'den fazla kişi öldü. Kasırga, Hindistan'ın Batı Bengal sahillerini de etkiledi.
* 5-18 Aralık 1990: Filipinler'deki Mike tayfunu 750 kişinin ölümüne neden oldu. Çok sayıda kişi kayboldu.
* 29 Nisan 1991: Bangladeş'deki fırtınada 138 binden fazla kişi öldü.
* 5 Kasım 1991: Thelma fırtınası Filipinler'in Leyte adasını vurdu. 6 binden fazla kişi öldü, çok sayıda kişi kayboldu.
* 2 Kasım 1995: Filipinler'de Angela kasırgasında bin kadar kişi öldü, çok sayıda kişinin kaybolduğu açıklandı.
* 9 Haziran 1998: Hindistan'ın Gucarat eyaletinde fırtına nedeniyle binden fazla kişi öldü.
* 26 Ekim-5 Kasım 1998: Orta Amerika'da, özellikle Honduras ve Nikaragua'yı vuran Mitch kasırgasında 9 binden fazla kişi öldü, 15 bin kişinin kaybolduğu, 2.3 milyon kişinin kasırgadan etkilendiği açıklandı. Nikaragua'da meydana gelen deprem ve Cerro Negro yanardağının patlaması ölü sayısının artmasına neden oldu.
* 29 Ekim 1999: Hindistan'ın Orissa eyaletini vuran fırtınada en az 10 bin kişi öldü, aynı sayıda kişi kayboldu.
* 17-19 Eylül 2004: Haiti'yi vuran Jeanne kasırgasında 1890 kişi öldü, yaklaşık 850 kişi kayboldu.
* 29-30 Ağustos 2005: Katrina kasırgası, ABD'nin güneyinde özellikle Lousiana ve Mississippi'de 1500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.
* 15 Kasım 2007: Bangladeş'i vuran Sidr kasırgasında en az 4 bin 400 kişi öldü, milyonlarca kişi evsiz kaldı.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <