Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

'Karanlıkta kalma riski ile karşı karşıyayız'

> 1 <

MaYK
Graphic Designer

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 6061 ileti
Yer: Samsun
İş:
Kayıt: 24-02-2007 08:21

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #304340 08-06-2008 06:27 GMT-1 saat    
ANKARA(ANKA)- Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, elektrik üretimi ve dağıtımı yapan enerji KİT'lerinin "nasıl olsa özelleştirilecek" denilerek yıllardır “süründürüldüğünü” kaydederek, “Planlama ve kamu işletmeciliği anlayışından uzaklaşılmasının doğal bir sonucu olan bu kaotik yapıda karanlıkta kalma riski ile ciddi bir şekilde karşı karşıyayız” dedi.

Mustafa Kumlu, Tes-İş Başkanlar Kurulu'nun açılış konuşmasında, elektrik enerjisi sektörünün önünde çok büyük bir tehlikeler olduğunu belirterek, elektrik dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirilmesinin bir fabrikanın satılmasına göre çok daha boyutlu ve farklı etkilerinin olduğunu vurguladı. Elektrik dağıtım ve üretim tesislerinin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Kumlu, sektörün önünde sorunlar olduğunu söyledi. Kumlu, “Üstelik bu sorunlar acil çözümler üretilmeyi beklerken, mevcut problemleri daha da boyutlandıracak bir özelleştirme süreci başlatılıyor. Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine yönelik ortaya sürülen gerekçelerin hiç birinin gündelik yaşamda bir karşılığı ve doğruluğu yok” dedi.

-“ÖZELLEŞTİRME SONRASINRDA ÖZEL TEKELLER YARATILACAK”-

Özelleştirmenin elektrikte “ne rekabet ne de ucuzluk” getireceğine dikkat çeken Kumlu, özelleştirme sonrasında elektrikte “özel tekeller” yaratılacağının altını çizdi. Özelleştirmelerin ardından elektrik fiyatlarında düşme değil artış yaşanacağını kaydeden Kumlu, “Bu fiyat artışlarını, esasen özelleştirme için 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya geçirilmesi planlanan otomatik fiyatlandırma mekanizması yüzünden ne yazık ki çok kısa bir süre sonra yaşamaya başlayacağız. Özelleştirmeci anlayış yıllardır, önce bölgesel, sonra otomatik fiyatlandırma ve en son maliyet esaslı fiyatlandırma adı altında elektriği piyasalaştırmak istemekte ve böylece fiyat artışlarına zemin hazırlanmaktadır” diye konuştu.

-“ÖZELLEŞTİRİLECEK BÖLGELERDE KAYIP-KAÇAK ORANI DÜŞÜK”-

"Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'nın" akaryakıtta olduğu gibi enerji de tüketicinin aleyhine sonuçlar doğuracağının altını çizen Kumlu, özelleştirmenin nedeni olarak kayıp kaçağın gösterilmesine rağmen özelleştirilmesi planlanan bölgelerde kayıp kaçak oranlarının yüksek olmadığına dikkat çekti. 2007 yılı sonu itibariyle kayıp kaçak oranının Başkent Elektrik'te yüzde 8.68, Sakarya Elektrik'te 6,2, Meram'da da yüzde 7.85 olduğunu vurgulayan Kumlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Madem ki amaç özel sektörün yatırım yapıp kayıp ve kaçakları düşürmesidir, o halde neden ilk olarak kayıp ve kaçak oranlarının en düşük olduğu bölgelerde ihaleye çıkılmıştır? Zaten mevcut sistemde özel sektörün gelecek yıllarda ne kadarlık yatırım yapacağı, hizmet kalitesini nasıl vereceği ve daha da önemlisi tüm bu işlemlerin nasıl denetleneceği konularında da çok büyük belirsizlikler bulunuyor. 'Madem özelleştirmeler özel sektörün yatırım yapması amacıyla yapılıyor, o halde neden amacınızı gizliyorsunuz' ve ne kadar yatırım yapılacağını açıklamıyorsunuz.”

-“ÖZEL ENERJİ ŞİRKETLERİ İHYA EDİLDİ”-

1990'lardan buyana kamunun ağır zararlara uğratılması pahasına özel enerji şirketlerinin ihya edildiğinin altını çizen Kumlu, “Bu dönemde bilhassa elektrik dağıtım ve üretimi yapan Enerji KİT'lerinin mevcut sorunlarına yapısal çözümler getirilmek yerine 'nasıl olsa özelleştirilecek' denilerek yıllardır bu tesisler 'öldürülmeyip süründürülmek' istendi. Planlama ve kamu işletmeciliği anlayışından uzaklaşılmasının doğal bir sorunu olan bu kaotik yapıda karanlıkta kalma riski ile ciddi bir şekilde karşı karşıyayız” diye konuştu.

-“ELEKTRİK ENEJİ TALEBİ YÜZDE 9.5 İLE TAHMİNLERİN ÜZERİNE ÇIKTI”-

2008 yılında Türkiye elektrik talebinin yüzde 7 ile 8 oranında artacağı ve arzın talebi ucu ucuna karşılayacağının hesaplandığı kaydeden Kumlu, ancak elektrik enerjisi talebinin ilk 5 ayda yüzde 9.5 ile tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Bu şartlar altında 2008 yılında elektrik arzının talebi karşılaması mümkün olmadığı uyarısında bulunan Kumlu, özelleştirme ile zaman kaybetmek yerine kapasite kullanım alanlarının genişletilmesi, kayıp kaçağın önlenebilmesi için gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini kaydetti. (ANKA)

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


Ulaşmak isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler...
> 1 <