Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Dünya İddianameyi konuşuyor, Büyükelçiler Ankara'ya çağırıldı

> 1 <

Alparslan T.
4 8 15 16 23 42

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1355 ileti
Yer:
İş: Alparslan T.
Kayıt: 25-03-2007 09:10

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #309857 15-07-2008 09:04 GMT-1 saat    
AA, ANKA

İngiltere'de bugünkü gazeteler, "Ergenekon" diye adlandırılan soruşturmanın sonucunda mahkemeye sunulan iddianamede 86 kişinin yargılanması talebini haber ve yorumlarla inceledi.

Türkiye'nin son günlerde Ergenekon soruşturması, AKP kapatma davası, ABD Başkonlosuğu baskını, PKK'nın Alman dağcıları kaçırması gibi konularla anılmaya başlaması üzerine Dışişleri Bakanlığı da harekete geçti.

Paris'teki Akdeniz için Birlik Zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yarın yurt dışında görev yapan Türk Büyükelçileriyle Ankara'da bir araya geliyor. 150'ye yakın büyükelçinin davet edildiği toplantılarda Türkiye'nin dış politika gündemi değerlendirilecek.



Büyükelçiler, öğleden sonra akşam geç saatlere kadar Dışişleri Bakanlığı'nda toplantılara katılacak. Toplantıların ardından da Babacan'ın ev sahipliğinde bir çalışma yemeği düzenlenecek.

Toplantılarda Türk dış politikasını ilgilendiren temel konularda kısa ve orta vadede izlenmesi gereken hareket tarzına ilişkin seçeneklerin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

DÜNYADAN YORUMLAR

Günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times başyazısında, aralarında işadamları, gazeteciler, emekli subayların da bulunduğu 86 kişinin darbe girişimiyle suçlanmasının, "Türkiye'yi içine alan krizin açık bir göstergesi olduğunu" savundu ve suçlamaları özetledi.

Söz konusu davanın Ak Parti'ye yönelik kapatma davasıyla aynı döneme rastladığına da dikkat çekilen başyazıda, "Bu davalar, siyasi müdahaleler olmaksızın kendi mecrasında ilerlemeli. Ancak bundan önce laikler, parlamentoda büyük çoğunluğa sahip Ak Parti iktidarını alaşağı etme yolundaki hatalı çabalarını gözden geçirmeli" ifadesi yer aldı.

Ak Parti'ye yönelik eleştirilerin de sıralandığı başyazıda iktidar partisinin başörtüsünü gündemin çok üst sıralarına koymasının bir hata olduğu savunulurken "ancak parti genel olarak modern çehreli bir İslami politika geliştirme çabaları yüzünden övülmeli" denildi.

Ak Parti'nin kırsal kesimdeki yoksulların gelirlerini de arttıran ekonomik politikalarının zaten övgüye değer olduğu belirtilen makalede, "Hükümetin kendisi demokratik hakları tehdit etmedikçe ki Ak parti etmiyor- seçmenin oyunun sonucun katlanmak zorundalar" görüşü savunuldu.

Türkiye gelişirken her kesimden liderlerin bazı uzlaşma noktaları bulmaları gerektiğine de dikkat çekilen başyazıda, aksi takdirde her iki tarafın da arzuladığı modern ulusun zarar göreceği uyarısına yer verildi.

AB'YE ELEŞTİRİ

Başörtüsü üzerinde sağduyulu bir anlaşmanın iyi bir başlangıç olabileceği belirtilen başyazıda, yaşanan krizlerle ilgili olarak Avrupa Birliği'ne de uyarılar yöneltildi. Krizin aynı zamanda AB'nin Ankara'nın tam üyelik başvurusunu olumlu şekilde ele almaktaki üzücü başarısızlığının da bir göstergesi olduğu belirtilen başyazıda, "eğer AB Türkiye'ye açık şartlar ve takvim verebilseydi generaller de Ak Parti de enerjilerini başörtüsü yerine üyelik sürecine yoğulaştırabilirdi" görüşüne yer verildi.

"Darbe söylemleri, bombalar ve bir avuç patlayıcı AB'nin içinde veya dışında olsun, Türkiye'nin bir yere gitmeyeceğini AB'ye hatırlatmalı" diyen başyazar, "Türkiye'nin AB sürecindeki güçlüklerle mücadele etmek, çok daha büyük bir dikkat ve para gerektiren iyice istikrarsız bir komşuyla uğraşmaktan kolay olacak. Birlik çok daha geç olmadan Ankara ile arasındaki durma noktasına gelmiş ilişkilerini canlandırmalı" dedi.
Gazete haber sayfalarında da gelişmelere geniş biçimde yer verdi.

Guardian gazetesi, mücadelenin Türkiye'nin geleceği üzerinde gerçekleştiğini belirtti ve yargılanması istenenlerin laik kimliklerine dikkat çekti.

"KAOS YARATILACAKTI"

Independent gazetesi ise İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in açıklamalarına ayrıntılı biçimde yer verirken, "Zanlıların askeri bir darbeye yol açacak kaos yaratmayı ve Başbakan Erdoğan'ı iktidardan düşürmeyi planladıkları belirtiliyor" diye yazdı.

"Bu dava hükümetle silahlı kuvvetler ve diğer devlet kurumları tarafından desteklenen laik gruplar arasındaki iktidar mücadelesinin son perdesi olarak görülüyor" diyen Independent, ordunun geçmişte üç darbe yaptığını hatırlattı.

FİGARO: “SORUŞTURMA SİYASİ GERİLİMLERİ ARTIRDI

Fransız Le Figaro da, iddianamenin içeriğini öğrenebilmek için daha fazla sabır gösterilmesi gerekeceğini belirterek, Ergenekon soruşturmasının Türkiye'deki “siyasi gerilimleri güçlendirdiğiöni kaydetti. Türkiye'deki liberal basının “darbeci paşalaröın tutuklanmasından memnun olduğunu ancak operasyonun AKP davasına denk düşmesinin eleştirildiğine işaret eden gazete, “Birçok gözlemci, AKP'yi karşıtlardan hesap sormak için Ergenekon ağının sökülmesinden yararlanmasını eleştiriyorö diye yazdı.

EL PAİS: “İDDİANAMENİN SUNULMASI 13 AYI ALDI

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, “Ilımlı Müslümanö Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu hükümeti devirebilmek için komplo kurmakla itham edilen 86 kişiyi resmen suçlanmasının 13 ayı aldığına dikkat çektiği haberinde, “İslami hükümeti devirme iddiasındaki oluşum içerisinde eski subaylar da vardıö dedi. Gazete, Türk basınında Ergenekon davasına ilişkin kanıtlanması kuşkulu sızdırılan bilgileri yayınladığına da dikkat çekti.

Milliyet

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


M....M




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Ben Yaptım Grubu
> 1 <