Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

spamdan bıkanlar için....

> 1 <

crazy_31

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1126 ileti
Yer: miyim yemem
İş: siz güçsüz
Kayıt: 17-03-2006 14:34

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #48574 31-05-2006 15:54 GMT-1 saat    
Spam, (spem olarak okunur) aslında Hormel Foods Corporation adlı bir Amerikan firmasının domuz konservesinin adı. Zamanla tavuklusu, hindilisi çıktıysa da spam, domuz olarak akıllara kazınmıştır. Onu hayatında ağzına sürmemiş, belki kutusunu bile görmemiş yüz milyonlarca insanın hayatına sokansa ünlü komedi programı Monty Python'un 1970 yılında yayımlanan bir parodisi. Spam yemek istemeyen aç bir karakterin sadece spam yemekleri içeren bir restoranda yaşadıklarını anlatan birkaç dakikalık bir skeç. Aynı parodiden yola çıkarak bugün spam kavramını internetteki istenmeyen mektuplar için kullanıyoruz.
Yapılan istatistiklere göre her gün internetin bir ucundan diğerine gidip gelen 60 milyar elektronik mektubun yüzde 70'i alıcıları tarafından istenmeyen reklam ve pazarlama mesajlarından oluşuyor. Bu, o kadar büyük bir sorun haline geldi ki birçok ülke bu konuda yasalar çıkararak engelleme çalışmalarına girişti. Yapılan takipler bu mesajların neredeyse tamamının ABD, Rusya ve Çin kaynaklı olduğunu gösteriyor. Yakalanan spam'cilerin hemen hepsi milyon dolarlık evlerinde, yüz binlerce dolarlık arabalar ve kabarık banka hesaplarıyla parmaklıklar ardına düştü. ABD'de yakalanan son spam kralının mektupları yollamak için kullandığı internet hattının aylık faturası 80 bin doları geçiyordu. Peki kimsenin istemediği bu mesalardan bunca faturanın bedeli ve servet nasıl geliyor? Bunun iki sebebi var. Birincisi bu mesajları yollamak nispeten ucuz. 1 milyon kişinin evine basılı mektup ulaştırmakla, 1 milyon internet kullanıcısına elektronik mektup yollamayı maliyet açısından karşılaştırmak bile gereksiz. Üstelik bu mesajları alanların yüzde 1 ile 3'ü içeriğini okuyor ve pazarlanan şeyi alıyor. Demek ki 1 milyon kişiye yolladığınızda 10 bin tane müşteriniz hazır. Garantisi yok. Neyin var ki?
Biraz önce bahsi geçen Amerikalı spam kralı günde 3 milyon spam yolluyordu! Sattığıysa daha çok jenerik Viagra (aynı işi gören benzer haplar), penis büyütme araçları ve taklit Rolex saatleriydi.
Peki bu kadar kişinin adresi nereden bulunuyor? Büyük bir bölümünü siz ellerinizle veriyorsunuz. Cep telefonunuza ikide bir gelen pazarlama SMS'lerini yollayanlar o numaraları nereden alıyor? Sizin önünüze konulan her forma sorgusuz sualsiz yazdığınız cep telefon numaranızdan. O bilgiler satılıyor. Üstelik çok büyük paralara satılıyor. Ayrı bir ticaret alanı.
Anlı şanlı şirketler hem de bunları satanlar. Sözleşmelerinde 'Bilgileri paylaşmayacağız' demiyorlarsa, hakları da var aslında. Sizin de sözleşmeleri okuma ve her bilginizi sağa sola dağıtmama hakkınız olduğu gibi.
Elektronik adresler de benzer şekilde dağılıyor. Özellikle yazılımlar için korsan seri numarası ya da kırıcı (crack) dosyalar dağıtan tarzda siteler doğrudan adres topluyor. Aklınıza yatmayan bir site adresinizi istiyorsa bin defa düşünün. Şartsa önce bugmenot.com adresine girip sitenin adresini yazın. Kullanıcı adı ve şifreler ekrana gelecektir. Yoksa spamgourmet.com adresine gidip bir sahte adres yaratın ve onu kullanın. Türkçe desteği de olduğu için detaylarına burada girmiyorum. Adresiniz belki de ömrünüz boyunca değişmeyecek en önemli siber varlığınız, dikkatli harcayın.
En büyük kaynaksa web sayfalarının kendisi. Spam'ciler özel yazılımlarla aynen arama motorlarının yaptığı gibi internetteki sayfaları tek tek dolaşıp sayfada yazan e-posta adreslerini topluyor. Kimi web sayfalarında insanların serdar (at) kuzuloglu nokta com gibi şeyler yazmasının sebebi bu; adres trollerine yakalanmak istemiyorlar. Çünkü bu uygulamalar @ işaretini görür görmez mal bulmuş mağribiye dönüyor.
Bir de 'Forward Fahri'ler var elbette... Bunlar internet mesajlarının trafik polisleri. Gün boyunca kendilerine bir mektup gelmesini bekliyor, gelir gelmez de hayrete düşürücü bir telaşla yedi düvele onu dağıtmak istiyor. Fwd: çok komik... Fwd: önemli mutlaka okuyun... Fwd: Microsoft para dağıtıyor... İçinden çıkan da genellikle beş yıl önce ölmüş bir kanser hastası için bağış, yardım isteği ya da kargaların bile güleceği cinsten saçmalıklar. İşte o mesajlar bir spam robotunun da eline geçtiği anda mesaj içindeki zavallı insanların adresleri bir anda veritabanına ekleniyor. Sonra ayıkla pirincin taşını... Sevdiğiniz ve sizden gelecek o inanılmaz resimleri, powerpoint sunumlarını ve okunması gereken çok ilginç mektupları hasretle bekleyen çok insan olduğunu biliyoruz.
Ama bari içindeki adresleri silin, alıcıları da CC'ye değil, BCC'ye ekleyin, olmaz mı?
Ben kullandığım anti-spam yardımcıları sayesinde haftada bir ya da iki tane bu tip mesaj alıyorum. Ama kullanıcıların yüzde 70'inin antivirüs yazılımı bile olmadığını hatırlayınca spam krallarına daha çok
ekmek çıkacağı da ortada. Neyse ki kestiği parmakların acımadığı kanunlar var...

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


crazy_31:
...neyleyim KIRMIZI deyince, BEYAZ demeyen yari..

developer
Yeni Klasör!

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3803 ileti
Yer: İstanbul
İş: pek çok
Kayıt: 20-12-2005 22:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#48594 31-05-2006 16:55 GMT-1 saat    
Paylaşım için sağ ol. Bu yüzden mail yolamak da parayla olur yakında...

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


hakkuri

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 759 ileti
Yer: rome
İş: öğr.
Kayıt: 26-03-2006 18:28

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#48623 31-05-2006 18:16 GMT-1 saat    
güzel ^^@^^ hikayesine benzio..:):)tşkler...

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <